"Tata Googal" rezolva toate temele elevilor


Facebook

Copiii s-au prins ca pe internet gasesti orice si aleg "solutia imorala" a copierii de pe site-urile care ofera solutii. Sursa: SHUTTERSTOCKCel mai bun meditator al elevilor romani este Google.

Aproape nu mai exista tema pentru acasa a carei rezolvare sa nu fie gasita pe internet. Romana, engleza, matematica, chiar si fizica, orice are o solutie la indemana dand un "search".

"Evenimentul zilei" a ales, la intamplare, trei teme date unui elev din clasa a X-a de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara "Dumitru Motoc", din Bucuresti, si a verificat daca ele ar putea fi gasite gata rezolvate pe net.


Prima tema, la fizica, era realizarea unui referat despre motoarele Otto si Diesel care sa contina definitia motoarelor, modul de constructie, functionarea lor, avantajele si dezavantajele. Foarte usor, am descoperit ca un referat care sa contina toate elementele de mai sus se gaseste pe site-ul www.referat.clopotel.ro. Insa nu este singurul: prezentari similare se gasesc si pe www.referatele. com, www.referat-scoala.ro sau www. referat.ro.

Cele mai multe sunt gratuite, dar accesarea unora dintre ele costa 3 euro, iar plata se poate face prin SMS sau cu ajutorul cardului.

Matematica, dificil de copiat


A doua tema, cea la limba romana, cerea caracterizarea personajului Sburatorul, din poezia cu acelasi nume a lui Ion Heliade Radulescu. Desi nu am gasit un referat dedicat exclusiv personajului mitic, pe net exista o multime de comentarii ale poeziei in care este inclusa si descrierea Sburatorului. Sursele au fost aceleasi site-uri de referate.

La matematica, lucrurile sunt ceva mai complicate. Tema pentru acasa era rezolvarea unei probleme cu o functie bijectiva: "Fie functia f:R->R, f(x)=2x, daca x>=0, 3x daca x
Nu am gasit rezolvarea acestui exercitiu, dar pe www.meditatiionline.ro sunt rezolvate probleme similare. Totul e sa prinzi metoda.

"Copiatul merge numai daca profesorul inchide ochii"


"Consider ca fenomenul copierii apare in momentul in care cerintele formulate de profesor sunt derizorii. Daca profesorul e mai putin exigent exista si riscul acesta. Atunci elevul se uita pe site- ul nu stiu care si copiaza. Eu am experienta: e de ajuns sa vad o poza si stiu de unde e luata. Stiu toate tampeniile de pe net", spune Ion Toma, profesor de fizica la Colegiul National "Mihai Viteazul", din Capitala.

"Scopul site-urilor precum www.referate. ro este de a furniza solutii nemuncite, fara cea mai mica apasare ca ar fi furt intelectual sau impostura. Eu cred ca merge numai daca profesorul inchide ochii. Sunt mai multe cai pentru ca profesorul sa gaseasca de unde a copiat elevul. Exista si softuri specializate. Un profesor care isi cunoaste elevii poate sa aprecieze daca o lucrare este sau nu facuta de un anumit elev. Pentru ca nu e suficient ca elevul sa vina cu acel referat, trebuie sa mai si stie ce scrie acolo. Nu e posibil sa vezi ceva impecabil, intr-un text stiintific de mare acuratete, iar elevul sa nu poata sa lege doua vorbe pe subiect", este de parere profesorul de fizica Sever Popa, directorul Colegiului National "Mihai Viteazul".

"Primul gasit, primul scos la imprimanta"


Fenomenul copierii de pe internet apare insa mult mai devreme. "De fiecare data cand se dau referate, caracterizarea unui personaj de pilda, sursa este internetul in primul rand. Primul gasit, primul scos la imprimanta. Nici macar nu sunt interesati sa compileze", spune Alina Pandele, profesoara de limba romana la clasele V-VIII la Scoala Generala nr. 1 din Bucuresti, insa completeaza ca referate se dau numai in situatia in care elevul a absentat foarte mult. In general, atunci cand da o tema pentru acasa, ea schimba cerinta unui exercitiu, astfel incat sa nu poata fi gasit pe net.

La matematica este mai greu de copiat de pe site-uri din cauza simbolurilor, spune profesoara Violeta Udrea de la aceeasi scoala. Copiii sunt insa inventivi si au gasit alte modalitati de a obtine o tema gata rezolvata, tot cu ajutorul internetului.

Atunci cand nu stie sa rezolve o problema, Eliza Zambreanu din clasa a VIII-a intra pe site-ul www.tpu.ro (toti pentru unul) si intreaba pe forum cine stie cum se rezolva un exercitiu. "Intrebi ce nu stii si iti raspunde cineva care stie. Tu poti sa ii dai un raspuns corect la alta materie, daca te pricepi. Si daca ai multe raspunsuri corecte iti dau fundite", spune ea.

"Cam toata generatia Google copiaza de pe internet"

"Cred ca toti profesorii din lume se confrunta acum cu aceasta problema. Cam toata generatia Google copiaza de pe internet. Ingrijorator este ca elevii o vad ca pe ceva normal", povesteste Mariana Miroiu, profesoara de limba engleza la Scoala Generala nr. 1.

Spre exemplu, una dintre temele date la ora de engleza a fost ca elevii sa citeasca o carte, iar apoi sa scrie in engleza zece lucruri bune pe care le-au invatat de la un personaj. Uneori, copierea se face fara niciun pic de discernamant: "Un elev a luat zece sfaturi de pe internet si le-a pus acolo. El a spus ca nu a copiat. Dar am luat o fraza, am dat un search si imediat am gasit-o. Frazele erau atat de frumos aranjate incat era imposibil sa nu imi dau seama pentru ca stiu nivelul copiilor. Cand folosesc fraze alambicate, realizez ca nu e munca lor", spune Miroiu.

Alta data, elevilor li s-a cerut sa descrie un personaj dintr-un serial. "Pe net au gasit tot. M-am trezit chiar si cu un rezumat despre serial, ceea ce eu nu le cerusem", arata profesoara. Miroiu crede ca tendinta elevilor de a copia de pe internet este intretinuta si de specificul invatamantului romanesc: "Atunci cand profesorul iti cere sa memorezi lectia, plagiezi profesorul. Daca ei invata lucrul acesta de la profesori, atunci plagiaza si internetul".

"La caracterizarea unui personaj, sursa este internetul, in primul rand. Primul gasit, primul scos la imprimanta. Nici macar nu sunt interesati sa compileze."
ALINA PANDELE, profesoara de limba romana la Scoala nr. 1, Bucuresti


TRANSLARE. Problemele din manualele de matematica se muta in spatiul virtual. Iei problema din carte, intrebi pe tpu.ro cum se rezolva si in cateva minute primesti raspunsul. Problema ramane in arhiva pentru toate cautarile ulterioare.

SOLUTIE

Profesorii contraataca


Pentru a scapa de teme copiate de pe net, Mariana Miroiu incearca sa dea exercitii cat mai inedite si sa formuleze cerinte cat mai originale. De pilda, daca este o tema legata de un personaj, le cere copiilor nu numai sa alcatuiasca biografia si descrierea personajului, ci si sa scrie o scrisoare adresata acestuia in care sa ii dea sfaturi, sa ii spuna ce le-a placut sau nu la el.

O alta cerinta a fost sa realizeze o diagrama Venn prin care sa compare personajul cu ei insisi pentru a vedea ce au in comun si ce nu. "Pentru proiectele mari, inteleg sa se inspire, dar le spun ca tot ce iau de pe internet sa reformuleze, sa selecteze anumite parti, sa puna intre ghilimele, iar la final sa citeze sursa. Le-am explicat ca tot ce are .com in coada nu e de incredere, dar . org sau .net sunt acceptate. Le cer sa foloseasca mai multe surse, minimumul este trei", explica ea.

Profesorul de fizica Ion Toma procedeaza la fel: "De regula, temele pe care le dau eu nu pot fi gasite in alta parte, si atunci nu au ce sa copieze. Trebuie sa fie originale si adaptate la nivelul de cunostinte al elevilor".

INVERSARE

Cand elevul devine profesor: site-ul pe care intrebi si colegii iti ofera solutia


Site-ul www.tpu.ro (toti pentru unul), lansat in urma cu doi ani, a devenit o sursa serioasa de informatii pentru elevii aflati fata in fata cu o tema dificila.

Pagina este organizata sub forma unui forum in care unii pun o intrebare, iar altii ii ofera raspunsul pe care ei il considera corect. Dincolo de intrebari legate de filme si jocuri pe calculator, multe intrebari sunt legate de rezolvarea temelor la matematica, gramatica, filosofie, chimie sau limba romana.

Potrivit datelor SATI (Studiul de Audienta si Trafic Internet), cu peste 100.000 de vizitatori unici pe zi, www.tpu.ro se afla pe locul doi in clasamentul retelelor sociale din Romania in functie de numarul clientilor unici, dupa www.hi5.com. Potrivit trafic.ro, TPU este al 12-lea cel mai vizitat site din Romania.

"Utilitar si distractiv, e un mod relaxat de a afla, in timp real, raspunsuri la intrebari care apar brusc. Daca Facebook intreaba La ce te gandesti? iar Twitter Ce faci? , TPU are la baza Ce vrei sa stii? ", explica Dragos Stanca, consultant al companiei care detine TPU (site-ul este proprietatea F5 si TreeWorks).

"E un site in primul rand util, care insa filtreaza informatiile utile prin vocea unei comunitati. De la intrebari de genul care e cel mai potrivit card bancar pana la unde sa imi petrec vacanta, ele se regasesc in TPU si sunt trecute prin filtrul comunitatii, cele mai valide raspunsuri fiind promovate", continua Stanca.

"TPU este, in acest moment, liber de publicitate . In cursul lui 2011 vom lansa si metodele de generare de venituri", mai spune el.» vezi articolul original


sursa:

vezi comentariile


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)
Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti