Cultura

Publicat Marti, 19 septembrie 2006 , de ROL.ro

"Vechi soiuri romanesti de vita de vie"

Printr-o fericita coincidenta, tocmai de ziua Inaltarii Sfintei Cruci, numita si "Chrisovul Viilor" (14 septembrie), cand traditional la romani incepea culesul viilor, apare lucrarea "Vechi soiuri romanesti de vita de vie".

Este o lucrare a cunoscutului oenolog dr. ing. ec. Ion M. Pusca. Acesta incearca, pentru prima data in Romania, sa reuneasca in cartea sa soiurile vechi romanesti care au supravietuit in timp. A desfasurat o munca titanica in ceea ce priveste documentarea, iar cartea, care a vazut lumina tiparului la Editura Tipografia Intact, este un veritabil tratat de "arheologie" a viticulturii.
Cartea este o contributie necesara in contextul actual al integrarii in Uniunea Europeana. Sunt mentionate peste 100 de soiuri vechi, dintre care mai mult de jumatate sunt ilustrate cu imagini color, cititorul ramanand cu impresia ca are in fata un album al vinurilor romanesti. De asemenea, va puteti delecta cu istoriile, legendele si traditiile populare in domeniul viticulturii. Nimic nu a scapat autorului acestei carti. Insa pentru oenologul Ion M. Pusca este doar un prim pas. "Sunt constient de faptul ca aceasta carte reprezinta un inceput modest privind prezentarea unitara a vechilor soiuri romanesti. Ea ar trebui continuata. In felul acesta, lucrarea proiectata de regretatul profesor I.C. Teodorescu cu o jumatate de veac in urma - Vita de vie si vinul in Romania - ar putea prinde viata", scrie autorul.
Nu in ultimul rand, "Cuvantul inainte" este scris de nimeni altul decat Mugur Isarescu. "De ce guvernatorul Bancii Nationale prefateaza o astfel de carte, se vor intreba unii cititori. Are BNR vreo legatura cu soiurile vechi de vita de vie, se vor intreba altii. Un motiv exista, desigur. M-am nascut in podgoria Dragasani. () In toate CV-urile mele, la rubrica hobby, am trecut: cultivarea vitei de vie si prelucrarea vinului", scrie academicianul Mugur Isarescu.
Acestea fiind spuse, va recomandam cu caldura aceasta carte. Toti iubitorii de vie si vin, romanii in general, vor gasi in ea motive de mandrie. Merita sa fie prezenta in biblioteca personala a fiecaruia.

» vezi articolul original


sursa:


Cele mai citite stiri de azi