Alocatia de stat pentru copii se va acorda pana la terminarea liceului, si nu pana la 18 ani


Facebook
Alocatia de stat pentru copii se va acorda pana la terminarea liceului, si nu pana la 18 ani

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astazi, prelungirea acordării alocaţiei de stat pentru copii tuturor tinerilor, pană la finalizarea studiilor liceale, şi nu pană la 18 ani, ca în prezent, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu, potrivit NewsIn.

Premierul Tăriceanu a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a decis ca toţi tinerii să primească alocaţia de stat pentru copii pană la finalizarea cursurilor liceale şi nu pană la implinirea varstei de 18 ani, cum s-a acordat de la inceputul anului.


Decizia de a prelungi acordarea alocaţiei şi după varsta de 18 ani pentru tinerii care urmează cursurile unei şcoli a fost anunţată, luni, de premierul Tăriceanu, după ce elevi din mai multe judeţe au protestat pentru primirea acestui drept şi după 18 ani.


"Am decis astăzi (n.r. luni) ca alocaţiile pentru copii să fie acordate tuturor elevilor pană la incheierea cursurilor liceale, nu ca pană acum, cu o limită de 18 ani, ţinand cont că unii implinesc această varstă in clasa a XI-a sau a XII-a", spunea, luni, Tăriceanu, după şedinţa conducerii PNL. "Este un stimulent important mai ales in mediul rural", a continuat premierul.


Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, declara, săptămana trecută, pentru NewsIn, că deşi Guvernul a incercat "ruperea" alocaţiei de frecvenţa la cursuri, tinerii peste 18 ani ar putea primi in continuare banii, pentru că ordonanţa de Guvern a fost modificată in Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor.


Potrivit ministrului, in prezent, beneficiază de alocaţie de stat peste trei milioane de copii cu varsta intre zero şi 18 ani. In cazul in care alocaţia se acordă şi după majorat, alţi 218.000 de tineri, peste 18 ani, care urmează cursurile unei şcoli, beneficiază de acest drept.


Sute de elevi din mai multe judeţe au organizat, in utimele săpămani, greve japoneze, pentru acordarea alocaţiei de stat pentru copii şi după implinirea varstei de 18 ani, pană la terminarea cursurilor.


Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a luat, de asemenea, poziţie in legătură cu decizia Guvernului de a sista acordarea alocaţiei la implinirea varstei de 18 ani, considerand că acest lucru va incuraja abandonul şcolar. Totodată, federaţia sindicală este nemulţumită şi de decizia Guvernului ca alocaţiile să nu mai fie distribuite prin inspectoratele şcolare, ci prin instituţiile subordonate Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.


Guvernul a adoptat, in septembrie 2007, o ordonanţă prin care alocaţia de stat pentru copii era majorată de la 1 ianuarie 2008 cu 28%, de la 25 lei la 32 lei. In primele zile ale anului, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, anunţa că alocaţia va fi majorată din nou, de la 1 martie, valoarea acesteia urmand să ajungă la 40 lei pe lună.


Executivul a eliminat, totodată, din actul normativ iniţaial şi prevederea potrivit căreia alocaţia se acordă pană la finalizarea cursurilor unei şcoli, tinerii urmand să primescă acest drept pană la majorat. Alocaţiile vor fi acordate, incepand din acest an, doar de Ministerul Muncii, prin Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, instituţia preluand această sarcină de la celelalte instituţii care plăteau alocaţii (Ministerul Educaţiei, Ministerul Apărării sau direcţiile generale de asistenţă socială).
vezi comentariile
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti