Iti place acest articol?
Ajuta un prieten sa-l citeasca!

Calatorie de cosmar pe ruta Timisoara-Bucuresti


Facebook
Calatorie de cosmar pe ruta Timisoara-Bucuresti

Calatoria cu trenul de la Timisoara la Bucuresti este parcursa in 12 ore, cu patru ore mai multe decat in situatii normale. Jumatate din trenurile care circula de la Timisoara la Bucuresti sunt suspendate din cauza unor lucrari la linii intre Caransebes si Herculane.

Trenurile Inter City au fost scoase din circulatie. Timisorenii care trebuie sa ajunga la Bucuresti sunt obligati sa parcurga un traseu cu o suta de kilometri mai lung si sa plateasca in plus, pentru ca intra intr-o categorie superioara de tarifare.

Calatorii platesc pentru ocolul impus de CFR

Lungirea cu patru ore a calatoriei de la Timisoara la Bucuresti este provocata de lucrari la magistrala feroviara intre statiile Caransebes si Armenis. Pe ruta normala trenurile Rapid ajungeau la Bucuresti in opt ore.

"Cei de la infrastructura stiu ce lucrari au de facut. Noua ni s-a comunicat ca e inchisa circulatia si am facut ruta alternativa. Se circula prin Ilia si Deva si calatoria dureaza 11 ore. Sunt intarzieri ale trenurilor de aproximativ o ora pentru fiecare", spune Bogdan Rolea, directorul Regionalei CFR Calatori Timisoara.

Calatorii nu au nicun cuvant de spus in privinta rutei impuse de CFR, care este cu peste o suta de kilometri mai lunga decat cea normala. Desi devierea este exclusiv provocata de CFR, calatorii sunt obligati sa plateasca in plus pentru cei o suta de kilometri de ocolire. "Asa este regulamentul. Parcurg cu o suta de kilometri in plus si intra in alta categorie de tarifare, mai scumpa. Asa e regulamentul", spune Rolea.

Peste 10.000 de oameni afectati

Numarul persoanelor afectate zilnic de devierea circulatiei este impresionant. Media celor obligati sa piarda patru ore in tren si sa plateasca in plus pentru o deviere stabilita fara acordul lor, ar putea depasi 10.000 de persoane. Traficul este deviat timp de zece zile, intre 19 si 29 septembrie.

Conform sefului Agentiei de Voiaj CFR Timisoara, Mia Iucu, zilnic, aici se vand pentru Bucuresti intre 800 si 1.000 de bilete. La aceasta cifra se adauga cei care cumpara bilete din Gara de Nord si Lugoj. "Devierea nu a afectat vanzarea biletelor. Cine are treaba la Bucuresti merge, nu renunta", spune Iucu. Pusi in fata faptului implinit, calatorii trebuie sa plateasca in plus pentru drumul la Bucuresti.

"Nu este corect ca CFR sa ne incaseze in plus pentru o problema a lor. Si asa preturile sunt foarte scumpe. Este bataie de joc sa te plimbe fara voia ta prin tara si sa te mai si puna sa platesti pentru asta, de parca tu ai alege sa mergi pe acolo. Nu e normal", spune Marin Popescu.

Seful Regionalei da vina pe Parlament

Seful Regionalei CFR Calatori Timisoara, Bogdan Rolea, spune ca CFR nu poate percepe acelasi pret de calatorie, chiar daca cei o suta de kilometri sunt bagati in plus cu forta pe gatul calatorilor. Singurul argument al acestuia este ca "asa e regulamentul", principalul vinovat fiind, in opinia sefului Regionalei, Parlamentul Romaniei.

Rolea nu stie sa fi fost posibile lucrari la linie fara devierea circulatiei. "Regulamentul e votat de Parlament, nu putem noi sa il modificam. Este de competenta celor de la infrastructura modul in care se fac lucrarile", spune acesta. Reprezentantii Diviziei Infrastructura spun ca nu se putea, tehnic, sa se faca lucrari fara devierea circulatiei.

"Nu cred ca se putea face o linie provizorie paralela. Pe linie sunt utilaje care lucreaza la cale. Mai este un pod care este ridicat pentru a se schimba cuzinetii. Noi am informat CFR Calatori cat dureaza lucrarile si ei aranjeaza devierile.

Circulatia este complet intrerupta intre Caransebes si Herculane. Sunt trenuri locale care merg de la Lugoj la Caransebes si dincolo, de la Orsova la Herculane", a declarat un angajat al Diviziei Infrastructura care a refuzat sa isi decline identitatea.

Protectia Consumatorilor, aproape inexistenta

Institutia cu principalele atributii in protejarea consumatorilor impotriva unor astfel abuzuri este Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Timisoara. Institutia este insa aproape inexistenta in Timisoara de luni de zile, de cand Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor amana numirea unui director, dupa demiterea fostului director executiv.

Teoretic, la conducere este directorul adjunct Ioan Brumar. "Nu stiu nimic. Eu sunt in concediu. Sunati la OPC", a declarat Brumar. Inspectorul principal Dan Pervescu a declarat ca va face astazi un control la CFR pentru a verifica legalitatea impunerii platii pentru un traseu deviat din vina CFR.


Taxati suplimentar

Tarife pe ruta Timisoara-Bucuresti

Tren Accelerat
Clasa I
698.000 ruta normala
780.000 ruta deviata

Clasa II
451.000 ruta normala
517.000 ruta deviata

Tren Rapid
Clasa I
855.000 ruta normala
933.000 ruta deviata

Clasa II
599.000 ruta normala
721.000 ruta deviata


Comparatie

Transport pana la Bucuresti

Cu avionul (aproximativ 50 de minute): cost 701 lei, pana la 810 lei/dus-intors

Cu trenul – Intercity ( intre 7h si 35 de minute pina la 11h si 48 de minute) - costuri intre 51,7 lei pana la 64,5 lei

Cu trenul noaptea – aproximativ 8 ore – costuri peste 200 lei noi dus-intors

Cu masina (8h - 10h): costuri 140 lei

Cu autocarul (peste 11 ore): pret 37 lei» vezi articolul original


sursa:

Vezi comentariile


Cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti