Cat costa o reclama pe TV?


Facebook
Cat costa o reclama pe TV?

Pretul difuzarii unui spot publicitar variaza de la 500 de euro la TVR la 3.500 pe Pro TV.O reclama va costa, in acest an, cu aproximativ 40-50 la suta mai mult decat in 2007.

Pro TV, liderul in materie de audienta, este, pe primul loc, in mod normal, si la capitolul preturi. Analiza EVZ a luat in calcul costurile medii pentru clientii cu bugete medii. Cifrele pot varia in functie de mai multi factori: audienta postului TV, bugetul de publicitate al clientului, dar si pozit ia reclamei in calup.

Pro TV, c
el mai scump

Pretul unei reclame este strans legat de audienta pe care o obtine spotul publicitar. Cu cat audienta este mai mare, cu atat este mai scumpa. Explicatia este simpla, pentru ca publicitatea se plateste la punctul de audienta, cu un pret diferit la fiecare post TV. De exemplu, daca un spot publicitar are, la Pro TV, o audienta de 6%, iar un punct de rating costa 500 de euro, clientul va plati 3.000 de euro pentru difuzare.

In conditiile audientelor din luna februarie, o reclama de 30 de secunde difuzata in intervalul de maxima audienta (19.00-23.00) costa, la Pro TV, intre 2.700 si 3.500 de euro. La Antena 1, pentru o reclama se poate plati, seara, intre 1.000 si 1.500 de euro. Realitatea TV si Antena 3 obtin, pe spot, 250-300 de euro.

In restul zilei, publicitatea este mai ieftina, dar si audienta este mai mica. Pretul unui punct de rating e cu 15-20% mai scazut. La Pro TV, o reclama intre orele 8.00-19.00 ajunge, in medie, la 750-850 de euro, iar la Antena 1 intre 450 si 530 de euro. Postul public castiga la fiecare reclama cel mult 150 de euro, un pret asemanator cu cel al Prima TV si Kanal D.

Spo
tul izolat, perla coroanei

Fiecare post de televiziune pastreaza pentru programele cu audienta cea mai mare a"cireasa de pe torta": spotul izolat. Difuzat din senin, intrerupe programul fara generic de publicitate, iar efectul este maxim. Daca intr-un calup audienta este cu aproximativ 15-20% mai mica decat in program, spotul izolat tine captivi telespectatorii.

Adaugand si faptul ca legea nu permite decat doua astfel de reclame in fiecare seara (doar la meciurile de fotbal se permit cate doua pe repriza) si pretul este pe masura. La Pro TV, o reclama a"izolataa" costa, in medie 5.000-5.300 de euro, iar la Antena 1 intre 3.500 si 4.000 de euro. Realitatea TV difuzeaza astfel de spoturi mai ales in timpul emisiunii lui Robert Turcescu, iar pretul se duce spre 1.000 de euro.

Ma
i multe variabile

In costul unei reclame intra mai multi factori in functie de care variaza pretul punctului de audienta. Calculul EVZ s-a facut pentru un buget mediu (pentru posturile mari inseamna clientii din zona de 500.000 de euro) si pentru audiente medii. Daca bugetul cheltuit de un client de publicitate este mai mare, pretul poate fi negociat in jos.

Postul de televiziune tine cont si de istoricul relatiei cu clientul de publicitate: un advertiser cu traditie va obtine preturi mai bune decat unul nou care intra pe piata. Programele cu potential de audienta ridicat si cele care atrag un public comercial a"de calitatea" sunt taxate ca emisiuni premium, cu 50% si chiar 100% mai mult decat cele normale.

Liga Campionilor, Campionatul European sau o superproduct ie hollywoodiana pot intra in aceasta categorie. Şi locul din calupul de publicitate conteaza la pretul final. Pozitiile bune - primul spot, ultimul, al doilea si penultimul - care au potential de audienta ridicat sunt mai scumpe.

PIAŢĂ

Pro TV, lider la volumul de publicitate

Anul trecut, piata de publicitate TV s-a situat intre 285 si 300 de milioane de euro. Cea mai mare parte, aproape jumatate, a fost atrasa de posturile de televiziune din grupul Pro: Pro TV, Acasa TV, Pro Cinema, Sport.ro.

Canalele Intact - Antena 1, Antena 3, Euforia - au captat 70-72 de milioane de euro, adica aproape un sfert din piata, restul de 25 de procente impartindu-se intre celelalte statii TV. In 2008, estimarile indica o crestere a pietei pana la 375-380 de milioane de euro.» vezi articolul original


sursa:

vezi comentariile
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti