Cauta aur in raurile din Muntii Apuseni


Share on Google+
Facebook
Cauta aur in raurile din Muntii Apuseni

Ioan Catalina, 72 de ani, este unul dintre putinii cautatori de aur din Romania autorizati. In anul 1999, batranul a inceput sa caute metalul pretios in paraiele si nisipurile aluvionare ce trec prin comuna Buces, judetul Hunedoara, si sustine ca nu-i o indeletnicire tocmai usoara.

Mos Ioan Catalina din satul Stanija, comuna Buces, judetul Hunedoara, sustine ca e singurul cautator de aur cu acte in regula din Romania.

'Eu am lucrat multi ani ca tehnician in uzine de preparare a aurului. In anul 1999 m-am gandit ca nu ar strica sa muncesc pentru mine. Asa ca in urma cererii si luandu-se in considerare experienta mea, am fost autorizat de statul roman ca fiind cautator de aur. In anii ?T50, la noi in comuna o familie din doua detinea o mina de unde se extragea aur.

In prezent, aceste mine au fost inchise, iar eu, din cate stiu, sunt singurul din Romania care se mai ocupa cu asa ceva.

Am concesionat, in nisipurile aluvionare, cateva paraie din comuna', spune el.

"Pana acum am strans doar 100 g"

Un veritabil cautator de aur nu poate sa lucreze fara sa nu fie dotat cu un saitroc, o unealta in forma de lopata prin care apa se scurge, lasand loc grauntelor de aur. 'Ma duc la parau si bag saitrocul in apa, dupa care il scot si incep sa caut. Apa se scurge lasand in urma noroi si firicele de aur. Saitrocul meu este vechi de 80 de ani si l-am primit de la bunicul meu. Sunt zile in care nu gasesc nimic. In toata activitatea mea am strans in jur de 100 de grame pe care le-am declarat la Fisc. Este munca multa din care ies foarte putini bani. Aurul il prelucrez cu caramida, soda calcinata, var si mercur'.

Ioan Catalina ne avertizeaza ca aurul in forma bruta nu-i deloc stralucitor, asa cum il cumparam noi de la magazin. 'Cand il extragi, aurul seamana mai degraba, o bucatica de pamant mai stralucitoare. De aceea, multi incepatori, chiar si eu, am fost inselati de calcopirita, denumita si aurul prostilor, care-i mult mai stralucitoare', povesteste cautatorul de aur.

Ca sa mai faca un ban in plus, batranul le ofera turistilor veniti in zona cursuri de minerit. Din meseria sa nu castiga mult, dar are o satisfactie. 'Am o fata care a plecat de pe meleagurile astea, dar sunt mandru ca din aurul gasit de mine si-a facut cele mai frumoase bijuterii. Nu era alta ca ea in sat', spune batranul.

Securitatea i-a haituit pe taranii care detineau mine

Cautatorul e convins ca prin sat mai sunt oameni care detin si ei aur, mostenit de la stramosii lor, dar pentru ca pe vremea comunistilor au fost persecutati, nimeni nu mai vrea sa vorbeasca despre acest subiect. Familiile care detineau
mine de aur au fost nevoite sa fuga in Muntii Apuseni de frica Securitatii, iar acum, dupa aproape 20 de ani, tot nu vor sa vorbeasca daca le-a mai ramas ceva avutie. Numai mos Catalina spune raspicat: 'Tot ce-am adunat a fost cu sudoarea fruntii mele. De ce sa ma feresc?'» vezi articolul original


sursa:


Cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)

Berbec

Taur

Gemeni

Rac

Balanta

Leu

Fecioara

Scorpion

Capricorn

Sagetator

Varsator

Pesti