Corbul si Vulpea


Facebook
Corbul si Vulpea

Toata lumea a auzit macar, daca nu a si citit-o, fabula Corbul si Vulpea a lui La Fontaine. In mare este vorba despre doua feluri de inteligente: a corbului, care crede ca este stapan pe bucata de cascaval doar pentru ca sta intr-un copac, undeva unde pofta vulpii nu poate ajunge si a vulpii care, plecand de la acest handicam, trebuie sa-si foloseasca in asa fel inteligenta incat sa puna mana pe bucata de cascaval la care ravneste.

Ei bine, azi aceasta fabula se desfasoara chiar sub ochii nostri. Vedem cum viata noastra politica se rasfrange in aceasta fabula si nu o sa ma opresc la asemanarea superficiala legata de cascavalul din care vor sa se infrupte toti actorii coalitiei de tip cartel al baronilor locali construita din pofta lui Traian Basescu.
Sa o luam pe rand.
Cine este Vulpea? Contrar parerii superficiale la care s-ar putea recurge, Vulpea nu este Virgil Ardelean. Desi in cazul lui lucrurile sunt incurcate. A stat noua ani in fruntea Ministerului de Interne si i-a servit pe potenti cu docilitate. Pe Adrian Nastase cu tot ce a trebuit, inclusiv cu arestarea lui Ciuvica, si cu alte dosare compromitatoare. Cand la putere au venit portocaliii din perioada roz, Vulpea nu a putut fi clintita din loc, ca si pentru ei dosarele aveau aceeasi valoare, chiar daca nu si aceeasi culoare. Dar, la un moment dat, s-a intamplat ceva. Vulpea argintie de la Interne a fost demisa in scandalul declansat de media pe seama fugii lui Hayssam, in care Ardelean era acuzat ca a fost factor favorizant. Atunci am crezut toate zvarcolelile vremii si am inghitit galusca "dreptatii" care s-a facut, vezi doamne. Tariceanu 2 s-a vazut astfel lipsit de aportul Vulpii si nu i-a fost bine deloc. Dar, lovitura de teatru! Nici nu s-a instalat bine guvernul Boc ca acesta a semnat imediat numirea lui Virgil Ardelean! Propus de un ministru PSD! Ca la ordin. Din ordinul cui? Sa facem o deductie. Hayssam, este tot mai evident, n-a plecat de capul lui. N-a plecat nici ca au fost prosti cei care l-au judecat sau cei care l-au pazit. A plecat in cadrul unui plan bine ticluit, la vreun schimb, cu atat mai mult cu cat se pare ca omul era agent secret sirian. Vulpea argintie a parut atunci un tap ispasitor. In realitate altii, din umbra, pusesera la cale schimbul. De-abia acum, dupa rapiditatea cu care Boc a semnat numirea unui ins atat de controversat, fara nicio piedica de la Cotroceni, putem intelege ca itele acolo se si afla, la dom' Profesor. Basescu a gasit momentul "la care a visat" sa-l reabiliteze pentru serviciile aduse in cazul Hayssam tocmai pe Virgil Ardelean, cel cu care a conlucrat la caz. Faptul ca Basescu nu reactioneaza la corul de indignare al media si al PSD denota ca este implicat si perfect de acord. Dincolo de cazul Hayssam, Basescu de-abia astepta sa se intoarca in "business" Vulpea lui, acum cand de dosarele inamicilor sau potentialilor inamici ai dlui Basescu e nevoie mai mult ca oricand in anul sau electoral. Asadar, am vazut ca Vulpea de azi nu este Vulpea Ardelean, ci insusi presedintele Basescu.
Sa vedem cine este Corbul, cel din copac care crede ca e sigur acolo sus, cu cascavalul in plisc. In mod sigur, nu e Elena Plescoi. Atunci cine? PSD a parut ca se aliaza cu Basescu doar din pofta pentru marele cascaval, care este accesul la banii tarii. Asta e aspectul general si evidenta superficiala. Dar poate ca lucrurile sunt mai profunde. Mai ales cand am aflat ca dl. Sarbu membru marcant PSD, e drept ca la Cluj-Napoca, a dezvaluit ca aceasta coalitie struto-camilesciana a fost pitrocita cu dom' Profesor de vreo doi ani. Deci, cam de pe vremea cand in presa declaratiile belicoase ale PD-L la adresa PSD erau mai dure ca niciodata si cand interdictia colaborarii cu PSD era daltuita in actele lor interne, redaltuite intre timp in sens invers. Acum putem intelege ca Basescu dorea o coalitie cu PSD, insa doar cu acei membri care erau dispusi sa distruga din interior partidul de centru-stanga. Adica grupul de la Cluj-Napoca, care pactiza demult cu pedeul lui Boc, Geoana, Mitrea si compania. Acestia, abandonand ideea identitatii partinice au admis ca PSD poate guverna cu "inamicii" stiind exact ce inseamna asta pentru ei in viitor. Si anume atingerea de catre un PSD ciopartit, a unui scor electoral de maximum 12 la suta. Acum, acest lucru a fost desavarsit si doar viitoarele alegeri vor aduce si certitudinea. Baronii celor doua forte s-au unit, PSD-ul a murit printr-o simpla manevra a lui Geoana si compania, impreuna cu Vulpea de la Cotroceni. In acest fel, PSD este in fabula de azi Corbul. El crede ca este, doar ca este intr-un pom, la inaltime. Dar Vulpea, cu inteligenta sa de vaporean, l-a amagit pe Corb ca poate canta in politica romaneasca si acesta, fudul si cu mai putina minte a cantat, in vreme ce cascavalul i-a cazut din cioc. PSD este in ghearele Vulpii care se linge pe bot. Morala, pentru ca trebuie sa fie una: cine se scoala de dimineata, cade singur in ea. Faptul ca prostia se plateste, este un adevar arhicunoscut. Asta daca nu cumva prostia nu e prostie, ci un plan bine ticluit, ca si fuga lui Hayssam.
Sper ca am putut sa va repovestesc aceasta veche fabula la fel de sugestiv ca si La Fontaine.

» vezi articolul original


sursa:




citeste despre: vulpe,

vezi comentariile


cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)







Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti