Cum sa faci profit dintr-o livada de pomi fructiferi


Share on Google+
Facebook
Cum sa faci profit dintr-o livada de pomi fructiferi

Un hectar de meri poate aduce un castig anual de 18.000 de euro Investitia initiala intr-un hectar cultivat cu pomi fructiferi este de aproximativ 35.

000 de euro si poate fi recuperata in trei ani.

Restrangerea suprafetelor cultivate cu livezi si cererea tot mai mare a facut din pomicultura una dintre cele mai profitabile ramuri ale agriculturii.

Un fermier care vrea sa se apuce de acest tip de business are nevoie de cel putin cinci hectare de teren si suprafata poate urca pana la 40 de hectare. "O suprafata mai mica de cinci hectare nu este rentabila, iar una mai mare nu poate fi gestionata optim", explica Isac Ilariu, presedintele Societatii Nationale a Pomicultorilor din Romania.

Pentru a da rod, o liva­da trebuie ingrijita cu multa atentie. Specialistii recomanda ca doar in perioa­dele de varf, cum ar fi culesul, sa se apeleze la zilieri.

Merele si perele merg cel mai bine la deal

De asemenea, terenul este foarte important pentru bunul mers al productiei. Asta, pentru ca nu orice specie se poate cultiva oriunde. Dupa carte, marul, prunul, gutuiul sau parul cresc in zonele deluroase, iar cele joase sunt indicate pentru ciresi, visini sau piersici.

Cei care vor sa aiba propria livada ar trebui sa analizeze locatia mai amanuntit impreuna cu un specialist, pentru ca temperaturile de peste an, curentii de aer, precum si compozitia chimica a solului joaca un rol decisiv asupra dezvoltarii fructelor. Dupa ce sunt alese specia de pom fructifer si locatia, Isac Ilariu recomanda viitorului pomicultor sa viziteze mai multe ferme, atat de la noi, cat si din vestul Europei.

"Daca stiti pe cineva care vrea sa-si faca plantatie de mar, prima data il trimiteti la Bolzano, Italia, la targul de pe 6-8 noiembrie. Acolo se gaseste totul in materie de cultivarea marului", spune Ilariu. El avertizeaza ca, fara pregatire temeinica in domeniu, riscul de a esua este foarte mare.

Productii de 40.000 de tone la hectar

Pe langa informatii, investitorul mai trebuie sa dispuna de fondurile necesare demararii afacerii. Pentru un hectar de livada de meri la care s-a folosit ultima tehnologie este nevoie de 35.000 de euro, spune Isac Ilariu, iar daca se apleleaza la fonduri europene, suma poate sa scada pana la 10.000 de euro la hectar. La acesti bani poti face o livada total diferita de cele existente pana acum.

Romania a trecut pana acum prin schimbari radicale in martie de cultivarea pomilor fructiferi. Prima a fost trecerea la cultura intensiva in anii a60, dupa ce am adoptat "palmeta italiana", in care randurile erau mai apropiate si pomii mai desi si aplatizati pe spalieri.

Aceasta a dus la o crestere a productivitatii de la 10.000-15.000 de tone la hectar la 35.000 de tone. Acum se face un nou salt, productia putand ajunge la 40-50.000 de tone la hectar. Pentru aceasta se cultiva noi soiuri, cu mai putine frunze, pentru a permite coacerea fructelor mai usor.

Spre exemplu, un puiet costa circa patru euro, iar la un hectar sunt necesari in jur de 3.000 de pomi.
Isac Ilariu le recomanda viitorilor fermieri sa fie atenti la alegerea soiurilor. Majoritatea celor cultivate in Romania sunt depasite prin acumularea in decursul anilor a diverse boli si sensibilitati. Astfel, in cazul merelor, soiurile Idared si Golden au ajuns sa ia locul Ionatanului, la care eram renumiti pe plan mondial cu ani in urma.

Sistem de irigatii si de protectie antigrindina

Soiurile de ultima generatie mai au avantajul ca intra in productie din anul urmator plantarii, fata de celelalte, care aveau nevoie de mai mult timp.

Pe langa puieti, o livada moderna trebuie sa mai aiba un sistem de irigatie prin picurare si sistem antigrindina. Sistemul de protectie impotriva grindinei costa 15.000 de euro pentru fiecare hectar si consta intr-un suport si plase speciale prin care nu patrunde piatra.

O livada moderna este insa profitabila si permite recuperarea investitiei rapid, in trei ani. La negustorii din piete, kilogramul de mere se vinde cu 1,5 lei, iar cum de pe un hectar se recolteaza 50.000 de kilograme, incasarile pot ajunge la peste 20.000 de euro la hectar. Cheltuielile de productie sunt de 2.000 euro la hectar, daca fermierul cunoaste bine bolile si daunatorii. Rezulta astfel un venit de 18.000 de euro la hectar.

Piata de desfacere nu este o problema

Gheorghe Voica, un pomicultor din Micesti, Arges, spune ca vanzarea recoltei se face relativ usor daca respecti anumite reguli. "Din a93 incoace, in niciun an nu mi-a ramas un kilogram de mere nevandut", spune Voica. Productia o vinde la particularii din piete, care il cunosc si cumpara de ani buni direct de la el. "Important e sa ai merele sortate si sa nu inseli negustorul punand fructele frumose doar la suprafata", explica Gheorghe Voica.

Livezile Romaniei

Meri a 54.554 hectare
Peri a 3.384 hectare
Gutui a 290 hectare
Pruni a 58.770 hectare
Caisi a 3.475 hectare
Piersici a 2.571 hectare
Ciresi a 4.724 hectare
Visini a 2.873 hectare
Nuci a 1.924 hectare

Sfaturi pentru viitorii pomicultori

Vizitati mai multe ferme inainte de a demara o afacere, experienta in domeniu fiind foarte importanta.

Atentie la alegerea speciilor si a soiurilor de cultivat, pentru ca multe dintre ele sunt depasite!

Pozitia terenului poate influenta culoarea, gustul, marimea si cantitatea fructelor.

Cunoasterea bolilor si a daunatorilor la soiurile pe care le cultivati este obligatorie.

Specialistii recomanda fermierilor sa se ocupe personal de livada pentru rezultate optime.



» vezi articolul original


sursa:



Citeste despre: pomi fructiferi, profit,



Cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)




Berbec

Taur

Gemeni

Rac

Balanta

Leu

Fecioara

Scorpion

Capricorn

Sagetator

Varsator

Pesti