Timp liber

Publicat Joi, 30 august 2007

Cutitul printului dac, identic cu sica lui Decebal de pe Columna lui Traian

MIstere in mormantul descoperit in curtea Huniazilor O echipa de arheologi sibieni a facut o descoperire remarcabila in gradina Castelului Huniazilor din Hunedoara.

Arheologii au scos la lumina mormantul unui nobil dac, despre care se presupune ca a trait cu 2.100 de ani in urma.

Dealul Sanpetru, aflat in gradina Castelului Corvinilor, reprezinta un bogat sit arheologic. Numai in ultimii ani aproximativ 70 de complexe sacre au fost scoase la lumina de arheologi. Lovitura au dat-o insa aproape de inchiderea sitului, cand mormantul unui nobil dac, posibil print, a fost gasit intact. "Banuim ca este vorba despre un nobil important, deoarece in mormant a fost gasita o urna ceramica cu cenusa funerara a celui incinerat. Acest vas era depus peste instrumentarul sau de luptator: centironul, sica de fier in teaca si lancea. Sigur acest luptator trebuia sa fie un personaj important dupa analiza calitatii materialelor si a modului in care au fost executate armele gasite in mormanta€œ, a declarat Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu.

Complexurile sacre se aflau la doar 15 centimetri adancime
Arheologii care au lucrat pe santierul din gradina Castelului Corvinilor au declarat ca descoperirea acestui mormant dacic reprezinta o premiera mondiala. "Din primele noastre estimari credem ca nobilul dac a trait in secolul al doilea inaintea erei noastre si ca a murit la varsta adolescentei. Resturile de calota craniana arata ca nu a ajuns la varsta de 30a€“40 de ania€œ, Din punct de vedere istoric, descoperirea facuta aduce o dovada in plus asupra modului in care luptau dacii si a stilului lor de viataa€œ, a adaugat profesorul Sabin Luca. Toate complexurile sacre descoperite in gradina Castelului Corvinilor se afla ingropate la o adancime de doar 15 centimetri in sol. Arheologii considera ca au avut noroc, deoarece in urma cu 20 de ani oricine putea trece cu plugul pe deal, iar vestigiile ar fi fost distruse iremediabil. Tot in mormantul nobilului dac, cutitul de sacrificiu descoperit prezinta asemanari izbitoare cu cel pe care Decebal il are in mana in basorelieful de pe Columna lui Traian, de la Roma. "Ultimele descoperiri atesta ideea unei asezari dacice antice pe Dealul Sanpetrua€œ, a precizat Nicolae Ceriser, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

Artefactele gasite vor putea fi vazute la castel in luna octombrie
Obiectele gasite in siturile arheologice de pe Dealul Sanpetru vor putea fi vazute in curand de publicul larg in cadrul unei expozitii care va fi organizata la Hunedoara. Armele gasite in mormantul printului dac se afla in prezent la Muzeul Brailei si la Muzeul national Bruckenthal pentru restaurare. "In salile din aripa Bethleen a castelului Huniazilor vom organiza o expozitie, o data cu aniversarea zilelor orasului Hunedoara in perioada 19-21 octombrie. Pana atunci vom pregati vitrinele si vom instala si un sistem de securitate si vom asigura toate conditiile necesare organizarii unei astfel de expozitiia€œ, a afirmat primarul municipiului Hunedoara, Nicolae Schiau. Castelul Corvinilor este considerat cel mai important monument de arta medievala si militara din Transilvania. Acesta a fost donat familiei lui Iancu de Hunedoara de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, in data de 18 octombrie 1409. Castelul a fost ridicat pana in anul 1441 de catre Iancu de Hunedoara. In lumea catolica chemarea la rugaciunea Angelus de la ora 12 aduce aminte credinciosilor de victoria lui Iancu de Hunedoara asupra armatei conduse de Mohamed al II-lea din anul 1456, de la Belgrad. Catalin Novac» vezi articolul original


sursa:


Cele mai citite stiri de azi