Eveniment

Publicat Marti, 10 noiembrie 2009

Industria de armament nu se preda

In 2009, Romania a exportat produse militare de peste 141 mil. euroOrientul Mijlociu a luat peste o treimeSUA au achizitionat arme si munitii de peste 11,5 mil.

euro

Considerata in colaps financiar, odata ce statul se gandeste sa o privatizeze sau sa gaseasca investitori strategici care sa accepte parteneriatele, industria romaneasca de armament a facut anul trecut exporturi de peste 141 milioane de euro la nivel mondial.
Fie ca se afla sau nu in zone de conflict armat, autoritatile statelor din intreaga lume par sa prefere achizitia armelor si munitiilor din tara noastra si, mai ales, a pieselor de schimb pentru aparatele de zbor sau vehiculele militare terestre. Cu atat mai mult cu cat mana de lucru este mai ieftina la noi, iar autoritatile par destul de deschise in aceasta privinta, in intentia vadita de a revigora industria de resort.
Potrivit statisticilor Autoritatii Nationale de Control al Exporturilor furnizate Uniunii Europene, printre cele mai interesate de posibilitatile noastre de productie se numara Afganistanul, India, Emiratele Arabe Unite, SUA, Irakul, Israelul, dar si Elvetia.
Conform datelor in posesia carora a intrat Curierul National, numai in Orientul Mijlociu s-a livrat anul trecut armament in valoare de aproape 52 milioane de euro, dintre care Emiratele Arabe Unite au beneficiat de produse de peste 21,35 mil. euro pentru repararea si modernizarea a sase elicoptere militare de transport pentru care au cumparat si piese de schimb.
Pe fondul conflictelor cu Palestina, si Israelul a facut anul trecut comenzi de peste 11.255.428 euro, produsele cele mai ravnite fiind aruncatoarele de racheta si componente pentru rachete aer-aer, simulatoare de elicopter, bombe cu parasute, echipamente de emisie receptie, componente de computere militare, echipamente de vedere pe timp de noapte si multe altele.
Irakul, un alt stat aflat mai mereu in conflict, a facut importuri mult mai mici, limitandu-se la suma de 3.324.619 euro pentru achizitia a 1.419 mitraliere, 29 de pusti cu luneta si 1.000 de aruncatoare de grenade antitanc.
India si Pakistanul au luat produse de peste 5,5 mil. euro
Renumite pentru inaltele tehnologii militare, nici Statele Unite ale Americii nu s-au dat in laturi in a comanda produse de gen de la romani. Potrivit statisticii amintite, anul trecut SUA a importat produse de 11.537.211 euro, printre care 57.649 de pusti cu luneta, 5. 314 de pistoale mitraliera, 600 de arme de asalt, 7.784 alte arme, 9.093 pistoale, 582 de carabine semi-automatice, 50 de componente si accesorii pentru arme usoare, 69 de aruncatoare de grenade antitanc, bombe defensive, componente pentru echipamente militare navale si terestre si altele.
In ceea ce priveste India, importurile facute de aceasta din tara noastra au insumat aproape 5 milioane de euro concretizate in achizitia unor motoare pentru avioane de lupta, Afganistanul multumindu-se cu importul a 8.000 de pistoale mitraliera, numai 878 de pusti cu luneta, 457 pistoale, 350 de arme de asalt, 77 aruncatoare de grenade si alte arme usoare, bombe fumigene si de semnalizare. Pakistanul a comandat componente si parti disparate pentru vehicule militare de transport si pentru elicoptere de atac, valoarea acestora ridicandu-se la numai 623.848 euro.

Africanii se infrupta si ei


Desi le-au fost acordate licente de import in valoare de 6,3 milioane de euro, sase state din Africa au ales sa importe de la noi armament, munitie si chiar kituri de reparatii pentru elicoptere de atac sau pentru motoare ale acestora. Valoarea totala a achizitiilor se ridica la suma de 3.529.060 euro.
Autointitulata "tara cu locuitori onorabili", Burkina Faso a importat anul trecut din Romania armament si munitie de 523.436 euro concretizata in 800 de pistoale mitraliera, 205 arme de asalt, grenade antitanc, munitie pentru arme usoare, grenade defensive de mana si 10 aruncatoare de grenade.
De departe cel mai costisitor articol, un kit de reparatii pentru un elicopter militar de transport, a fost achizitionat de Camerun, cei 2.147.927 euro ajungand, cel mai probabil, la IAR Brasov.
Deloc de neglijat nici contractul incheiat cu Egiptul pentru achizitia unui kit de reparatii pentru un motor de avion de lupta, valoarea acestora fiind de 857.697 euro, cu putin peste 20.000 euro fata de valoarea licentei de import obtinute.
Din varii motive, Etiopia, Gabon si Liberia n-au efectuat anul trecut importuri, desi obtinusera licente in valoare de peste 2,131 milioane de euro. Astfel, Etiopia intentiona sa cumpere echipamente de laborator pentru aeronave militare de antrenament (35.355 euro), Gabonul avea licenta pentru importul unui kit de reparatii pentru un elicopter militar de transport (2.030.539 euro), iar Liberia pentru 250 de pistoale, 500 de pistoale mitraliera, 100 de arme de asalt, 50 de aruncatoare de grenade antitanc si munitie pentru arme usoare, valoarea licentelor acordate pentru acestea insumand 65.644 euro.

Zeci de razboaie si 300 mld. $ cheltuiti pe armament

Africa este un continent "bombardat" de conflicte. In acest moment, pe continentul african sunt in curs cel putin 18 conflicte sangeroase. Este vorba, printre altele, de cele din Maroc, Sierra Leone, Nigeria, Angola, Somalia, Zimbabwe sau Burundi. In 13 dintre ele s-au implicat si forte de mentinere a pacii sub drapel ONU, dar situatiile nu s-au modificat vizibil. De-a lungul anilor aceste razboaie locale au produs zeci de milioane de victime. Prin comparatie cu tarile care nu au trecut prin astfel de experiente, in aceste state s-au inregistrat in medie cu 50% mai multe decese in randul copiilor, numarul persoanelor subnutrite este cu 15% mai ridicat, iar speranta de viata se reduce cu cinci ani.
Mai mult, conform surselor noastre pe aceste razboaie s-au dus in timp sute de miliarde de dolari, mare parte dintre acestia ajungand in buzunarele fabricantilor si comerciantilor de arme. Concret, din 1990 si pana in 2005 tarile africane au cheltuit 300 de miliarde de dolari pe armament. Pe de alta parte un razboi, un conflict civil sau o rebeliune antreneaza, in medie, o cadere de 15% a activitatii economice.
Spre exemplu, Congo s-a confruntat pentru 10 ani cu invazii straine si razboaie civile. Acestea au provocat moartea a patru milioane de oameni si pierderi de peste 18 miliarde de dolari.
De mentionat ca majoritatea armelor folosite in conflictele din Africa provin din afara continentului. Cele mai raspandite sunt binecunoscutele arme derivate din celebrul Kalasnikov. Este vorba de pusca semiautomata cu luneta, pusca mitraliera, dar mai ales de celebrul pistol mitraliera care este produs si de industria noastra de armament.

Georgia ne-a crescut veniturile cu aproape 10 mil. euro


Aflata anul trecut in conflict armat cu Rusia, Georgia a cerut licente de import armament in valoare de 19.551.085 euro, din care a folosit efectiv 9.649.398 euro pentru achizitia a 40 de mitraliere (machine gun), grenade antitanc, munitie pentru arme usoare, grenade de mana si componente pentru vehicule militare de teren

Elvetienii si-au tras lunete pentru pusti de vanatoare

Binecunoscuti pentru neutralitatea lor politica, elvetienii au importat anul trecut din Romania produse de 1.668.849 euro. Printre acestea s-au numarat lunete pentru pustile de vanatoare, componente pentru bombe si rachete, pentru aruncatoare de grenade si pentru vehicule blindate. Elvetienii si-au mai cumparat un kit de reparatii pentru un elicopter si un echipament de vedere pe timp de noapte cu infrarosii.


» vezi articolul original


sursa:


Ads

Cele mai citite stiri de azi