LukOil va produce energie si biodiesel la Ploiesti


Facebook
LukOil va produce energie si biodiesel la Ploiesti

Primul litru de biocombustibil va iesi pe poarta rafinariei Petrotel in prima jumatate a anului 2008 Compania LukOil isi diversifica operatiunile in Romania: modernizeaza rafinaria din Ploiesti, unde urmeaza sa produca, intr-o prima faza, 50.

000 de tone de biocarburanti, pe langa combustibilii clasici, instaleaza o turbina de 30 MWh pentru a produce energie si se pregateste sa furnizeze combustibili pentru avioane .
Compania LukOil a devenit extrem de activa in Romania dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Terenul a fost pregatit la sfarsitul lunii decembrie anul trecut, cand grupul rus a majorat cu 40 milioane dolari capitalul social al subsidiarei de pe piata romaneasca, operatiune realizata prin compania LukOil Europe Holdings, actionarul majoritar al LukOil Romania. Capitalul social al LukOil Rom nia a ajuns, astfel, la 103,45 milioane lei. Participatia LukOil Europe Holdings, companie inregistrata in Olanda, la capitalul firmei romanesti s-a mentinut, in urma majorarii de capital, la circa 99,99%. Cel de-al doilea asociat al LukOil Rom nia este LukOil International, inregistrata in Austria. Compania rusa a intrat pe piata din Romania in 1998, prin achizitia pachetului majoritar de actiuni la rafinaria Petrotel din Ploiesti.

Ploaie de dolari la Petrotel
Potrivit datelor puse la dispozitie de firma LukOil, conform planificarii interne, productia proprie de biodie-sel in rafinaria Petrotel-Ploiesti va incepe in semestrul I 2008. Capacitatea primei etape de carburant pur ecologic va fi de peste 50.000 de tone pe an, cu majorarea ulterioara pana la 100.000 tone pe an. LukOil investeste in 2007, in acest scop, 15 milioane dolari. "Pana la punerea in functiune a capacitatii proprii de productie, rafinaria Petrotel - LukOil va achizitiona biodieselul din tarile UE. ncepand cu 1 iulie 2007, compania LukOil Romania conteaza pe comercializarea a 15.000 de tone biodiesel pe luna, conform Hotararii Guvernului Romaniei si recomandarilor UE", a precizat, pentru SFin, Ghenadi Abalov, directorul de comunicare al firmei.
Biocarburantii produsi la Ploiesti vor fi folositi in primul rand pe piata interna. "Dupa cum este cunoscut, comercializarea oricarui produs, inclusiv a carburantilor, depinde de conjunctura de pe piata mondiala si locala, de raportul dintre cerere si oferta. In momentul actual, compania asigura peste 5.000 de locuri de munca in Romania. Evident, cu dezvoltarea si diversificarea activitatii se va mari si numarul angajatilor", a punctat Abalov.
Planurile de dezvoltare a activitatilor grupului rus in Romania sunt acompaniate de programe de investitii pe termen scurt si mediu. "Pe partea de retail, LukOil urmareste deschiderea altor benzinarii, care se vor alatura celor 300 deja existente. Compania mizeaza pe investitii de circa 100 milioane dolari in urmatorii cinci ani", a aratat oficialul firmei LukOil. Grupul rus intentioneaza sa-si majoreze cota de piata in Romania de la 25% in prezent la 30%, prin cresterea numarului de statii de desfacere a carburantilor.
La rafinaria Petrotel, programul de modernizare este structurat pe proiecte si pe etape. "Cheltuielile pentru proiectele de reducere a emisiilor, pentru instalarea sistemelor de captare a vaporilor si modernizarea parcului de rezervoare se ridica la 13 milioane euro", sustine Ghenadi Abalov. Anul acesta, alte 25 milioane dolari se duc in reconstructia unor instalatii, operatiune in urma careia la Ploiesti se va obtine benzina Euro 5. "In prezent, pe baza contractelor incheiate cu firme specializate, investitia totala de ecologizare a batalurilor de depozitare a reziduurilor petroliere se ridica la 18,5 milioane dolari", a afirmat directorul de comunicare al LukOil Romania. Cel mai tarziu anul viitor se vor pune in functiune instalatiile de tratare a gazelor reziduale si sistemul de recuperare a vaporilor in rampele de incarcare a produselor petroliere.
Reprezentantii companiei au estimat, la sfarsitul anului trecut, ca rafinaria va realiza in 2006 o cifra de afaceri de 1,5 miliarde dolari si isi va reduce aproape la zero pierderile, dupa ce in 2005 a inregistrat afaceri de 3,34 miliarde lei si pierderi de 123,45 milioane lei. Rafinaria Petrotel-LukOil a prelucrat anul trecut 2,5 milioane de tone titei, cantitate similara cu nivelul din 2005. In ceea ce priveste activitatea de distributie, LukOil a prognozat pentru 2007 o cifra de afaceri in crestere cu 5% fata de nivelul de 1,35 miliarde dolari estimat pentru 2006, precum si un avans al profitului de la 12 la 18 milioane dolari. In 2005, compania a obtinut din distributia de carburanti un profit net de 1,5 milioane dolari si a avut afaceri de 1,08 miliarde dolari.

Tinte: energie si carburanti pentru avioane
"Pe platforma rafinariei Petrotel-Ploiesti, LukOil intentioneaza sa monteze, in acest an, o turbina cu o capacitate de 30 MWh. Intr-o a doua etapa - in 2008 - se va monta un cazan modern dupa licenta firmei Foster Wheeler , lucru care va permite utilizarea in calitate de combustibil a cocsului in loc de pacura, cu respectarea in totalitate a cerintelor de protectie a mediului. Investitiile pentru prima etapa depasesc 20 milioane dolari", a precizat directorul de comunicare al companiei.
Compania LukOil Energy&Gas Rom nia, subsidiara a grupului petrolier rus LukOil, a anuntat ca va incepe productia de energie electrica in termocentrala de pe platforma rafinariei Petrotel Ploiesti in 2009, in urma unei investitii cu o valoare totala estimata la 75-80 de milioane de dolari. Finalizarea lucrarilor este preconizata sa se incheie in 2008, iar productia va incepe anul urmator. Energia produsa de termocentrala va fi utilizata in principal de rafinarie, iar excedentul va fi livrat in sistemul electroenergetic national.
Recent, companiile LukOil Aviation, din Olanda, si LukOil Aero SRL, cu sediul in Rusia, au infiintat societatea LukOil Aviation Romania, avand drept principala activitate comercializarea combustibililor solizi, lichizi si gazosi, precum si a produselor derivate. LukOil Aviation Romania are un capital social subscris de 26.000 lei si este controlata de LukOil Aviation, care detine 95% din partile sociale. Compania a fost inregistrata pe 14 martie 2007.

» vezi articolul original


sursa:

Vezi comentariile


Cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)