Restituirea permisului de conducere dupa perioada de suspendare


Share on Google+
Facebook

Alexandru Rusi Ce-i nou in materie de legislatie rutiera? Ce aduce nou in peisajul rutier autohton Legea nr. 49 din 8 martie 2006? Ce a dorit sa sublinieze legiuitorul in cadrul unor texte din aceasta lege rutiera? Care este mesajul transmis de articolul cutare sau cutare? Cum trebuie interpretat articolul referitor la ? Cand se poate considera ca nu a fost respectat dreptul de prioritate? Ce inseamna prioritate de trecere? De cate feluri sunt intersectiile, cum sunt ele categorisite? Intrebari, nedumeriri, nelamuriri! ‘’Restituirea permisului de conducere ca si procedura de reducere a perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, sunt institutii ale dreptului rutier reglementate in contextul dispozitiilor prevazute in Regulamentul de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.

195/12.12.2002 privind circulatia pe drumurile publice astfel cum a fost aceasta modificata si completata prin Legea nr. 49 /20.03.2006.
Potrivit celor stabilite in proiectul regulamentului de aplicare, in cazul in care opereaza sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, permisul de conducere se restituie, la cererea titularului daca sunt indeplinite unele conditii.
De retinut ca aceste conditii au caracter obligatoriu si in unele situatii ele (conditiile) se cer a fi intrunite cumulativ. De remarcat si un alt aspect. Anume acela ca restituirea documentului se face la cererea titularului. Cu alte cuvinte politia in a carei custodie se afla sus-mentionatul document nu are obligatia de a avea initiativa invitarii titularului pentru restituirea permisului. Restituirea permisului de conducere se face dupa ce, in prealabil, titularul a sustinut si promovat testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie.
Reamintim ca acest test se sustine la politia rutiera dupa principiul domiciliului posesorului, in temeiul planificarii asigurate astfel incat verificarea sa se faca inauntrul termenului de suspendare. Cu alte cuvinte, chiar daca permisul este retinut si sanctiunea complementara a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de timp se dispune in judetul ‘’x’’, permisul de conducere se trimite judetului in care titularul isi are domiciliul si aceasta unitate de politie rutiera este investita cu dreptul de a proceda la testarea cunostintelor teoretice de circulatie.
Si se cuvine a reaminti, mai ales, si faptul ca nepromovarea acestui test are drept urmare prelungirea perioadei de suspendare pana cand verificarea ulterioara sau ultima verificare confirma indeplinirea baremului de 22 puncte. Ca acest moment, al indeplinirii baremului minim, intervine la prima testare sau la cea de-a 10-a sau 20-a testare, este un fapt ce priveste strict titularul brevetului de conducere si, mai ales a modului in care intelege sa studieze, insuseasca si fixeze cunostintele privind regulile de circulatie.
Un aspect de noutate ridicat de prelungirea perioadei de suspendare, pe fondul neindeplinirii baremului de promovare, are in vedere consecinta la care se expune titularul care este identificat la volanul masinii in timp ce o conduce pe drumul public fara a avea asupra sa permisul respectiv, desi perioada de suspendare initiala a expirat cu zile, saptamani sau luni.
Ne aflam in fata unei infractiuni, a unei contraventii sau a unei fapte care nu este supusa vreunei reguli anume?! Sustinerea testului de verificare a cunostintelor teoretice privind regulile de circulatie ca si prelungirea perioadei de suspendare ca urmare a neindeplinirii baremului de promovare sunt masuri dispuse prin Legea nr. 49/ 20.03.2006 care modifica si completeaza Ordonanta 195/2002.
Astfel legiferate, masurile prevazute au greutatea conferita de actul normativ insusit cu titlul de lege si efectele produse sunt de natura a asigura seriozitatea aplicarii si respectarii lor. Asta inseamna ca in situatia in care o persoana va conduce un autovehicul pe drumul public in timp ce permisul sau de conducere se afla in pozitia de suspendare pentru 30 sau 60 ori 90 de zile si aceste perioade au fost depasite cu ‘’n’’ zile ca urmare a nepromovarii testului teoretic de cunoastere a regulilor de circulatie, aceasta se face vinovata de savarsirea infractiunii prevazute de at. 86 alin (2) respectiv de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul dupa ce permisul de conducere a fost retinut si titularului i s-a suspendat dreptul de a conduce, fapta pentru care se aplica o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
De regula, permisul de conducere retinut pentru fapte de natura contraventionala se va afla in custodia unitatii de evidenta permise de conducere si certificate de inmatriculare in a carei raza se afla domiciliul titularului. De aici urmeaza sa-l ridice, la expirarea perioadei dupa promovarea testului de cunoastere a regulilor de circulatie persoana interesata.
Daca insa, evenimentul rutier, accident grav, foarte grav, infractiune, etc, se produce pe raza altei unitati de politie atunci permisul de conducere se va retine la nivelul acesteia si se va restitui posesorului numai in temeiul ordonantei emisa de procuror prin care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale ori a unei hotarari judecatoresti, definitiva si irevocabila prin care se constata starea de nevinovatie a titularului.
In situatia in care unei persoane i s-a retras permisul de conducere ca urmare a unei afectiuni medicale, documentul se va afla in detinerea unitatii de politie care il are in evidenta dupa principiul locului de domiciliu si aceasta unitate va proceda la restituirea brevetului in temeiul documentului medico legal (expertiza) prin care se constata si se confirma ca persoanele nu mai sufera de acele afectiuni medicale care au dus la masura retragerii.
Este de retinut si faptul ca in spatiul UE se afla in actualitate institutia suspendarii dreptului de a conduce pentru unele fapte contraventionale de aceasi categorie ca cele autohtone, inclusiv punctele de penalizare si ca este foarte posibil ca masuri similare dreptului rutier autohton (avem in vedere suspendarea pentru nerespectarea regulilor privind depasirea, prioritatea, etilismul la volan, regulile referitoare la trecerea la nivel cu calea ferata, centura de siguranta, folosirea telefonului in timpul conducerii, etc) sa fie dispuse de o autoritate competenta straina (serviciul rutier din Franta, Germania, Ungaria, Polonia, Anglia, etc) ca urmare a savarsirii de catre cetateanul roman, aflat in postura de sofer, pe teritoriul statului respectiv, a unei fapte pentru care se aplica aceasta sanctiune.
Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce poate fi redusa cu 30 de zile dar nu sub acest prag minim, la cererea titularului, in situatia in care acesta face dovada indeplinirii urmatoarelor conditii: a promovat testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie; nu a beneficiat de reducere in ultimii trei ani ca urmare a savarsirii unei fapte ce atrage suspendarea dreptului de a conduce; in ultimii doi ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce.
Asadar, initiativa reducerii suspendarii apartine titularului permisului de conducere care trebuie sa faca dovada indeplinirii cumulative a conditiilor mentionate. De prisos sa amintim ca desi se spune ca hartia suporta multe, in acest caz, orice afirmatie scrisa a petentului este confruntata cu datele din evidenta personala a fiecarui posesor de permis de conducere. In aceasta fisa electronica sunt mentionate toate abaterile care se inregistreaza si produc efecte de natura contraventionala si juridica.
Petentul poate sa sustina, in cererea adresata politiei rutiere, ca indeplineste toate conditiile mentionate de lege si ca, pe acest temei, cererea sa este in drept sa fie aprobata. Verificarile si confruntarile cu datele din evidenta politiei pot sa confirme sau, dimpotriva, sa infirme aceste sustineri!
In prezenta unor situatii, cauze, imprejurari, soferul este pus in situatia de a nu putea beneficia de posibilitatea reducerii termenului de suspendare.
Astfel, nu beneficiaza de posibilitatea de reducere a perioadei de suspendare persoana al carei drept de conducere a fost suspendat si ca urmare a neprezentarii la politie, s-a dispus majorarea cu 30 de zile a acestui interval.
De asemenea, nu beneficiaza de aceasta inlesnire cel care a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari; a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca soferul se afla sub influenta bauturilor alcoolice; sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a nerespectarii regulilor ce privesc trecerea la nivel cu calea ferata in sensul ca soferul nu a oprit la trecerea la nivel cand barierele ori semibarierele erau in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore erau in functiune.’’

» vezi articolul original


sursa:


Cele mai citite stiri de azi
I-AU CAZUT DINTII dupa ce a baut CEAI VERDE in fiecare dimineata!

I-AU CAZUT DINTII dupa ce a baut CEAI VERDE in fiecare dimineata!

MIRACULOS! Ce se intampla daca pisezi aspirina si o pui pe fata

MIRACULOS! Ce se intampla daca pisezi aspirina si o pui pe fata

Mutu vorbeste! Reactie INCREDIBILA a "Briliantului" dupa ce a fost filmat sarutandu-se cu amanta: "Mi-a spus Dumnezeu ca"

Mutu vorbeste! Reactie INCREDIBILA a "Briliantului" dupa ce a fost filmat sarutandu-se cu amanta: "Mi-a spus Dumnezeu ca"

Cel mai mare cosmar al femeilor: pozele din vacanta. Ce se intampla cand le posteaza

Cel mai mare cosmar al femeilor: pozele din vacanta. Ce se intampla cand le posteaza

"Voiam sa ucid pe cineva ca sa" Marturia unei eleve de 16 ani care si-a omorat colega

"Voiam sa ucid pe cineva ca sa" Marturia unei eleve de 16 ani care si-a omorat colega

 Asa ceva...Hotelul in care nu poti avea INTIMITATE- FOTO COMIC

Asa ceva...Hotelul in care nu poti avea INTIMITATE- FOTO COMIC

O fabrica de haine din Romania o imbraca pe Kate Middleton si face haine pentru D&G. Ce salarii castiga angajatii si de ce tinerii nu vin la aceasta fabrica

O fabrica de haine din Romania o imbraca pe Kate Middleton si face haine pentru D&G. Ce salarii castiga angajatii si de ce tinerii nu vin la aceasta fabrica

Ipostaza in care a fost surprinsa sotia lui Sylvester Stallone. Priveste cum a fost fotografiata

Ipostaza in care a fost surprinsa sotia lui Sylvester Stallone. Priveste cum a fost fotografiata

Nu o sa-ti vina sa crezi! Ce au filmat camerele de supraveghere dintr-un teatru - VIDEO

Nu o sa-ti vina sa crezi! Ce au filmat camerele de supraveghere dintr-un teatru - VIDEOLasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)

Alte Stiri
Constanta: Un barbat si fetita sa de cinci ani, aflati la Mamaia, s-au inecat in mare

Constanta: Un barbat si fetita sa de cinci ani, aflati la Mamaia, s-au inecat in mare

Roman impuscat mortal de un politist in apropiere de Paris

Roman impuscat mortal de un politist in apropiere de Paris

Tanasescu, la DNA: Ministerul Finantelor nu a fost implicat in negocierea contractelor licentelor IT pentru scoli

Tanasescu, la DNA: Ministerul Finantelor nu a fost implicat in negocierea contractelor licentelor IT pentru scoli

Doua tabere de romi din apropiere de Paris au fost evacuate

Doua tabere de romi din apropiere de Paris au fost evacuate

Gest extraordinar facut de un medic rezident roman in Italia! A vazut un hot in actiune, apoi

Gest extraordinar facut de un medic rezident roman in Italia! A vazut un hot in actiune, apoi

Atat a valorat moartea pilotului Adrian Iovan. Suma colosala platita de firma de asigurari

Atat a valorat moartea pilotului Adrian Iovan. Suma colosala platita de firma de asigurari

Nati Meir, un nou personaj in dosarul Bercea-Basescu

Nati Meir, un nou personaj in dosarul Bercea-Basescu

COD ROSU de inundatii! Oameni au fost EVACUATI din cauza unei viituri de peste trei metri

COD ROSU de inundatii! Oameni au fost EVACUATI din cauza unei viituri de peste trei metri

Barbatul care si-a ucis sotia intr-un coafor a incercat sa se sinucida in penitenciar

Barbatul care si-a ucis sotia intr-un coafor a incercat sa se sinucida in penitenciar
Horoscopul Zilnic

Berbec

Taur

Gemeni

Rac

Balanta

Leu

Fecioara

Scorpion

Capricorn

Sagetator

Varsator

Pesti