Undeo tecido? Rebevo?


Facebook
Undeo tecido? Rebevo?

In "totoiana", limbajul folosit de localnicii unui sat din Alba.Intrebarile de mai sus inseamna "Unde te duci? Vrei o bere?".Satenii din Totoi, judetul Alba, vorbesc de zeci de ani "limba intoarsa".

Nu este o limba straina, niciun dialect; e o limba romana usor modificata, in care silabele sunt combinate dupa o tehnica originala. Cea mai apropiata comparatie poate fi facuta cu "pasareasca" pe care au deprins-o cam toti copiii la varsta la care incepeau sa aiba secrete.

Nimeni nu a facut un studiu referitor la acest mod de a vorbi si nici macar nu se stie cati din cei aproximativ 200 de sateni mai stiu sa comunice asa. Cert este ca despre existenta acestei limbi intoarse stie orice om pe care-l opresti pe ulita. Unii spun ca e o prostie, altii, cand vine vorba despre acest limbaj pe care acum l-au uitat, isi amintesc cu nostalgie de tinerete.

E o zi frumoasa de toamna in satul aflat la poalele unui deal. Un tanar cocotat pe o casa pentru a pune tigla spune ca, in general, oamenii care au 50-60 de ani acum stiu cam toti sa vorbeasca limba intoarsa. Cei mai tineri au deprins-o mai mult ca sa se distreze, dar nu o folosesc in mod frecvent: "Nu pot sa-mi dau seama ce secrete erau, dar, de vorbit, s-a vorbit pana la Revolutie".

"Cuvintele se formeaza de la mijloc la coada"

Sotii Stefan si Aurelia Trifan stiau limba intoarsa dinainte de a se cunoaste si acest lucru i-a apropiat. Ei pot purta conversatii intregi in totoiana si stiu chiar si elemente de teorie despre cum se formeaza cuvintele. Pe unele le-au invatat pur si simplu ca asa suna, pe altele le pot crea dupa reguli.

Le este greu sa pronunte cuvinte nefamiliare, mai ales pe cele lungi, dar dupa cateva secunde de gandire se descurca. Principala regula e destul de simpla, spune Aurelia Trifan: "Cuvintele se formeaza de la mijloc la coada, apoi o iei de la capat, si tot asa".

Femeia, acum in varsta de 60 de ani, nu are idee cata lume mai stie sa vorbeasca asa, dar spune ca sunt, in general, oameni de varsta ei si unii tineri care au invatat de acasa. De ce mai vorbesc oamenii astfel? Raspunsul este simplu: "Ne place". Ea nu stie precis de unde a aparut acest mod de a comunica.

"Eu stiu de la mama, de cand ma stiu." Aurelia crede ca limbajul totoian e de pe vremea cand in sat venisera rusii, si oamenii stateau ascunsi in pivnita "si vorbeau intre ei asa, sa nu se stie".

Sotul Aureliei, Stefan Trifan, se prezinta Fanuste (Stefan pe "totoiana") si ne spune ca si-a invatat si baiatul sa vorbeasca asa, iar acum o invata pe o nepoata.

In prezenta preotului vorbesc normal

Cunoasterea limbii intoarse le-a adus oamenilor beneficii si in zilele noastre. "Dupa Revolutie am fost cu sotua la unguri, cu lucruri de vanzare, ca toata lumea. S-apai vorbeam ase, limba-ntoarsa. Nu stia nimeni ca suntem romani, ca altfel ne-ar fi respins. Noi vorbeam limba intoarsa si toata lumea se uita, nu stia ce suntem", mai povesteste Aurelia Trifan.

Preotul din Totoi, Teofil Slevas, este de parere ca "totoiana" se vorbeste mai mult in familie sau in gluma. Si el s-a interesat de unde vine aceasta limba, dar nu a primit niciun raspuns lamuritor.

"Mare lucru nu stiu. Oamenii nu prea vor sa spuna", a declarat preotul. Totusi, el sustine ca nu a avut niciodata probleme, in sensul ca oamenii ar fi preferat sa vorbeasca limba intoarsa pentru a se ascunde de el. "Nu. Asa ceva nu se intampla. In prezenta mea vorbesc intodeauna normal", a precizeaza preotul satului.

PRAGMATICI

Un mesaj restrictionat

"Totoiana" este ceea ce lingvistii numesc un limbaj specializat. Acest tip de limbaj apare frecvent la diferite grupuri sociale si are ca scop restrictionarea mesajului. Lectorul universitar Daiana Cuibus, de la Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai", sustine ca limbajul satenilor din Totoi poate fi comparat cu cel al tinerilor care folosesc internetul.

"Aceste limbaje sunt folosite cu intentie, cu scopul de a nu fi intelese de ceilalti. Limbajul are un aspect pragmatic, de restrictionare a mesajului", a precizat specialistul clujean.

Daiana Cuibus crede ca aceste limbaje se invata usor si ca nu necesita un sistem de adaptare deosebit: "La fel se intampla si cu tinerii care intra pe chat sau pe forumuri. Si ei se adapteaza usor noului limbaj".

Dictionar

civa - vaci

Fanuste - Stefan

Nuio - Ion

rebevo? - vrei bere?

bamli trasnoa i roacom - limba noastra-i o comoara

mentuleveni leizi - evenimentul zilei

undeo tecido - unde te duci

ivelaino? - vii la noi?

ibeo feaco cu telap? - bei o cafea cu lapte?

nudru nubu - drum bun» vezi articolul original


sursa:

vezi comentariile


cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti