Special

Publicat Vineri, 01 aprilie 2016 , ora 13:48, de I. G.

A FOST ODATA, LA SEVILLA

Anii trec, dar performanţele rămân…Helmuth Duckadam aniversează astăzi împlinirea vârstei de 57 de ani, dar recordul său este înca viu în amintirea noastră, pentru că este strâns legat de cea mai frumoasă noapte din istoria fotbalului românesc. Într-o finală aparent inegală, din toate punctele de vedere, între un colos al fotbalului mondial, FC Barcelona, şi o surprinzătoare echipă apărută din estul Europei, Steaua Bucuresti, a ieşit la rampă uriaşul blând din poarta campioanei României. Cele patru lovituri de la 11 metri apărate de Duckadam au intrat în Cartea Recordurilor, dar mai presus de această prestigioasă recunoaştere, Helmuth a reuşit să aducă o imensă bucurie în sufletele tuturor românilor. Oricât de mare ar fi rivalitatea dintre suporterii unor echipe, în acea noapte de 7 mai 1986 nu cred să fi existat vreun român care să nu aplaude performanţa portarului venit de la Arad.


Viaţa lui Duckadam nu a fost niciodată uşoară, nici înainte de noaptea magică de la Sevilla, nici după acea performanţă unică pentru fotbalul românesc. A fost crescut de bunică, în comuna Semlac din Arad, acolo a început şi fotbalul, ajungând încet-încet în echipa fanion a judeţului, UTA Arad, un nume important în fotbalul românesc al acelor vremuri. A intrat în vederile lui Ion Alexandrescu, şeful secţiei de fotbal a Stelei, cel care a construit, piesă cu piesă, acea echipă de aur a fotbalului românesc. Transferul la Steaua a fost unul relativ uşor pentru oficialii stelişti, Helmuth nefiind genul de vedetă care îşi negociază la sânge contractele. Mai degrabă modest, uriaşul din poarta Stelei a acceptat oferta steliştilor, fără să pună condiţii exagerate, o latură a caracterului său care i-a făcut pe mulţi să îl considere mai degrabă naiv. Duckadam nu a fost niciodată genul de om oportunist, care să se folosească de imaginea sa pentru a obţine anumite avantaje, iar acest lucru, într-o societate ca a noastră, este considerat un defect.


După Sevilla, când steaua lui Helmuth era la zenit, au început problemele medicale, operaţii după operaţii, destinul oprind astfel o carieră de fotbalist care ar fi putut deveni mult mai strălucitoare. Ajuns într-o situaţie materială destul de precară, fostul mare portar a încercat de toate, a fost vameş, a intrat în politică, s-a mutat în Statele Unite, încercând să o ia de la zero, dar a revenit în ţară. În cele din urmă, a fost cooptat în conducerea echipei sale de suflet, Steaua Bucureşti, aşa cum merită un mare campion, căruia i-au fost finalmente recunoscute meritele în cucerirea celui mai important trofeu al unei echipe de club. Helmuth a rămas acelaşi om liniştit, plin de bun simţ şi modestie, care nu ţine neapărat să apară în lumina reflectoarelor, dar noi avem datoria să reamintim oamenilor povestea celui care a apărat patru lovituri de la 11 metri într-o finală a Cupei Campionilor, o performanţă elogiată pe toate meridianele globului. La mulţi ani, Helmuth Duckadam!


Cristian Huluban

ROL.RO

 
Ads

Cele mai citite stiri de azi