Special

Publicat Vineri, 14 octombrie 2016 , ora 11:38, de ROL.ro

ACEST OM LUPTĂ PENTRU PĂDURILE NOASTRE

Am văzut cu toții cum sunt distruse pădurile României. Am văzut cum mafia lemnului operează la scară mare, obținând venituri uriașe, prin defrișări masive. S-a scris, s-au făcut reportaje, au fost campanii de atenționare asupra distrugerii pădurilor, dar nimeni nu a luat nicio măsură concretă de stopare a acestei adevărate crime împotriva naturii. 


Am primit o moștenire de care ar trebui să avem grijă ca de ochii din cap, dar am lăsat firmele străine să beneficieze de această bogăție naturală, în schimbul unor șpăgi consistente. Pe teritoriul României, în caz că nu știați, există încă, în ciuda defrișărilor masive, 60% din pădurile virgine ale Europei. Și noi ce facem cu această comoară? Ne batem joc de ea, în cel mai autentic stil românesc, și o lăsăm pe mâna unor afeceriști străini, care, în complicitate cu autoritățile, fac averi în timp ce noi dormim indiferenți.

unnamed_1.jpg

Dacă autoritățile nu se implică, sau nu vor să se implice, iată că un tânăr ecologist român, pe numele său Gabriel Păun, refuză să accepte această situație și, de ani buni, luptă pentru protecția naturii și animalelor. A participat la campanii naționale și internaționale în favoarea salvării pădurilor, s-a opus construirii drumului național 66A, care ar fi trecut prin parcurile naționale Domogled și Retezat. Este, de asemenea, un activist cunoscut în cadrul Greenpeace și Vier Pfoten International. Gabriel Păun a întâmpinat numeroase obstacole în activitatea sa, dar nu s-a lăsat intimidat și a continuat lupta pentru salvarea pădurilor României. Pentru că a demascat ilegalitățile comise de șefii Romsilva, a fost atacat și bătut crunt de oamenii mafiei lemnului, în timp ce se afla cu o jurnalistă germană și cu colegii de la Asociația Agent Green în județul Hunedoara. Gabriel Păun încerca să documenteze proiectul hidrocentralei de pe Râul Alb, din Țara Hațegului, unde fuseseră semnalate tăieri de copaci care proveneau din Parcul Național Retezat. Dintr-o mașină au coborât câteva namile, angajați ai patronului firmei care construia hidorcentrala, și au început să-l lovească cu bâtele. Așa sunt pedepsiți în România cei care vor să salveze pădurile noastre, considerate adevărate comori naturale ale Europei.

unnamed.jpg

Dacă noi nu știm să apreciem și să sprijinim un astfel de om, iată că alții știu să o facă. Fundația EuroNatur, prin intermediul doamnei Christel Schroeder, președintele acestei organizații, i-a acordat ecologistului român ”Premiul EuroNatur 2016”, o onoare de care s-au mai bucurat în trecut personalități precum Nelson Mandela, Mihail Gorbaciov sau Prințul Charles. Iată ce spune doamna Schroeder despre cel premiat în acest an: ”Gabriel Păun nu are termen de comparație în lupta sa pentru salvarea ultimelor păduri virgine din România, pentru care depune toate eforturile personale posibile. Aceste păduri au rămas neatinse de om timp de secole și sunt printre cele mai importante comori naturale de pe continentul nostru”. Orice completare la spusele doamnei Schroeder este inutilă. Dar de ce trebuie să vină o organizație străină ca să ne arate cât de importanți sunt astfel de oameni? Noi când vom învăța să-i apreciem pe cei care luptă pentru a salva frumusețile țării? Aceștia sunt oamenii de care avem nevoie, dacă vrem să ajungem în Europa civilizată.

gabriel-paun-2-crop-800x570.jpg

Cristian Huluban

Ads

Cele mai citite stiri de azi