Finante

Publicat Luni, 31 martie 2008

Afacerile de pe internet au intrat in anul consolidarilor

Businessurile incepute acum zece ani, sub forma de hobby au ajuns astazi sa valoreze milioane de euro Industria online din Romania se concentreaza in jurul anumitor personaje, poli de putere din .

ro. Piata a inceput sa evolueze, iar relatiile dintre acesti jucatori par sa fie din ce in ce mai complicate. Conform estimarilor, bugetele de publicitate pe internet au atins suma de aproximativ opt milioane de euro, urmand ca in 2008 sa creasca cu 50%.

In ultimii ani, pe piata online s-au remarcat cativa jucatori, pioneri ai internetului autohton, care au incercat inca din 1998 sa dezvolte in Romania ceea ce in strainatate este deja o industrie profitabila. Ei sunt cei care au ajutat industria din .ro sa faca primii pasi.

Estimarile sunt optimiste: anul acesta, bugetele de publicitate atrase de platformele online vor creste cu 50%. Daca termenul "mogul" poate fi folosit lejer in industria de media traditionala, pentru ca se poate vorbi de o relatie directa intre audienta si profit, in online acesta ar putea suna tendentios.

Printre "vedetele" care au pus pe roate afaceri profitabile in internetul romanesc se numara Orlando Nicoara, Val Voicu, Vlad Stan sau Dorin Gheonea. Interesant este ca unele afaceri ale acestor nume ajung sa se intersecteze. Åži asta pentru ca industria online nu a ajuns inca la maturitate si pentru ca multi dintre ei au fost colegi in firme care au pus bazele internetului.

Un exemplu de "mogul din .ro" este Orlando Nicoara, cel care conduce Mediapro Interactiv, divizia de internet a trustului Mediapro. Istoria lui a inceput la Netbridge, membra a grupului american de investitii NCH Broadhurst, unde a fost director de dezvoltare. Aici, Orlando a pus bazele primei regii de publicitate online, Boom (NetBridge). Acum doi ani a lasat totul pentru familia Pro.

Orlando, actionar la cinci firme

Dar putini stiu ca Orlando mai are si alte afaceri. Conform datelor de la Registrul Comertului, Nicoara este actionar la cinci firme: Net Pulse, Beyond Software, Orlando Interactive, Quadrant Interactive si Sports Connections. Din Net Puls, Orlando detine 35% alaturi de Bibiri Ervin Bibiri.

De notat este ca cel de-al treilea actionar al companiei este chiar directorul general al Postei Romane, Dan Mihai Toader (35%). Interesanta este relatia firmei detinute de directorul Media Pro Interactiv, Beyond Software, cu Beyond Media. Daca prima a creat site-uri precum cele pentru Edipresse (Viva sau Avantaje), a doua este regia care vinde publicitate pentru mare parte dintre acestea.

Actionar majoritar la Beyond Media este Dorin Gheonea, cel care a fost director general la Videomax, inainte de achizitia firmei de catre NCH si dupa ce au cumparat acest serviciu la pachet cu Vodanet. Daca numele lui Dorin Gheonea nu este atat de sonor precum cel al lui Orlando, nu inseamna ca nu este si el important pentru industria online.

Numele lui apare in actionariatul firmei White Image, cea care se ocupa de trimiterea si monitorizarea e-mailurilor pentru diviziile de print ale Mediapro, Intact si Realitateaa€“Catavencu, la care se adauga companiile Renault, Mediagalaxy sau Flanco.

Firme concurente care impart aceleasi sedii

Unul dintre colegii de breasla ai lui Gheonea este si Vlad Stan (Sebastian Stan Constantin), cel care a lucrat timp de sapte ani la Vodanet, firma din care inca mai detine 40 de procente. Stan a interactionat cu Gheonea la Videomax, pe vremea cand primul era asociat si cel de-al doilea director.

Ultima miscare a lui Vlad Stan este parteneriatul cu thegroup prin noua agentie a holdingului, Navidoo. Aici Stan detine 40%. Val Voicu este un alt pionier al publicitatii online, care s-a angrenat in mai multe afaceri in acest domeniu. El este actionar, impreuna cu Delford Agency, o firma din Marea Britanie, la Bazar Publishing, editorul publicatiilor "Daily Business" si "FrontNews.ro".

Desi a parasit iMedia acum aproape doi ani pentru un proiect personal, AdEvolution, el imparte actionariatul companiei Squadmedia cu fostul loc de munca. Voicu detine 15%, iar iMedia, 35%. Din AdEvolution, Voicu are jumatate, restul fiind detinut de Delford Agency.

Desi se presupune ca intre acesti "moguli din .ro" exista o concurenta acerba, paradoxal, unele dintre firmele acestora au sedii sociale "perete in perete". Companiile Nine Spices, agentie de design online, detinuta de Mihai Fanache si Raluca Barb (sotia lui Orlando Nicoara), si Trend Soft, firma lui Dorin Gheonea impart aceeasi adresa: strada Balcesti, numarul 5. O alta coincidenta de sedii este cea a companiilor Sports Connections (Orlando Nicoara), Wap a€“ Mail (Vlad Stan si Vodanet) si Village Media (Val Voicu) care stau pe Bulevardul Basarabia, numarul 256.

Un alt jucator de pe piata online este ARBOinteractiv, condusa de Calin Rotarus, unul din cei care au pus bazele internetului autohton. Regia de publicitate are un punct forte: incepand cu 2008 aceasta vinde publicitate pentru platforma sociala HI5.

Principalii jucatori din mediul online romanesc

Mihai Seceleanu

Este actionar la Internet Corp cu 33,3 de procente, alaturi de Daniel Tatar (33,3%) si Liviu Dumitrescu (33,3%). Publisherul de site-uri Internet Corp are cinci divizii: business ("Wall - Street" si "Your Money"), News ("9AM"), Women ("Kudika" si "Garbo"), Men ("Yuppy") si Lifestyle ("Condo"). La acestea se adauga portalul de joburi eJobs.ro.

Orlando Nicoara

Conduce din iulie 2006 Mediapro Interactiv, divizia de internet a grupului Mediapro. Nicoara mai este actionar la firma Quadrant Interactive (30%), companie interactiva full - service, care a creat site-urile pentru Media Galaxy, Coca-Cola, Zapp, Tuborg si Helvethansa. In plus, firma se ocupa de gazduirea acestor platforme si de campanii de promovare on-line. Alaturi de el mai sunt actionari Daniel Vatcu (40%) si Roberto George Pogorelschi (30%).

Orlando este actionar majoritar la Beyond Software (61,1%), alaturi de Sirbu Iulian (11,1%), Stelian Marin (11,1%), Bibiri Ervin Richard (5,5%) si Sarbu Gabriela (11,1%).

In plus, bloggerul este actionar unic al firmei Orlando Interactive. Alaturi de Bibiri Ervin Richard, Nicoara mai are participatii la firma de publicitate Net Puls (35%). Interesant este faptul ca al treilea actionar este Dan Mihai Toader (35%), directorul general al Postei Romane.

Din firma Sports Connections, Orlando detine jumatate, alaturi de Loghin Gheorghe. Din 2001 pana in 2006 a fost director de dezvoltare la Netbridge, firma membra a grupului de investitii NCH, unde a dezvoltat agentia de publicitate Boom.

Val Voicu

In 2006, Val Voicu demisioneaza din functia de marketing & sales director la Imedia si se implica intr-un proiect personal, agentia de publicitate on-line AdEvolution (50%). Cealalta jumatate e detinuta de Delford Agency, o firma din Marea Britanie.

Cu aceasta companie englezeasca, Val Voicu este asociat si la firma Bazar Publishing, editorul publicatiilor "Daily Business" si "FrontNews.ro".

AdEvolution detine 93 de site-uri, printre care adevarul.ro, click.ro, regielive.ro, cotidianul.ro, standard.ro, egirl.ro, feminis.ro, iqads.ro, bizcity.ro.

Voicu mai este actionar la Squadmedia (15%). Interesant este faptul ca la Squadmedia este actionar si compania pe care Voicu a parasit-o: Imedia (35%). Omul de afaceri din .ro mai detine jumatate din firma de consultanta in afaceri si management Village Media.

Dorin Gheonea

A fost director general timp de aproximativ patru ani la Videomax, atat inainte de achizitia firmei de catre NCH, cat si dupa ce au achizitionat acest serviciu la pachet cu Vodanet.

El este actionar majoritar la Beyond Media (85%) si Mocanu Mihnea George Radu (15%). Compania vinde din 2006 publicitate pentru site-urile publisherului de reviste Edipresse, printre care Viva si Popcorn. Gheonea mai este actionar la White Image Grup (10%), alaturi de Gratiela Ozun (30%), Andrei Georgescu (35%) si Faur Anton Laurentiu (25%).

White Image este o companie de trimitere si monitorizare a email-urilor si are drept clienti diviziile de print ale Mediapro, Intact si Realitatea Catavencu, la care se adauga Mediagalaxy, Flanco, Altex, Renault.
Dorin Gheonea detine 40% din Trend Soft, alaturi de Marius Calin Coman (40%) si Cristian Pirvu (20%).

Vlad Stan

Vlad Stan a lucrat timp de sapte ani la Vodanet, de unde, la sfarsitul anului trecut, si-a dat demisia. Stan si-a pastrat insa cele 40 de procente pe care le are din Vodanet, impreuna cu fondul de investitii NCH Broadhurst.
Vlad Stan (sau Stan Sebastian Constantin) mai este actionar minoritar (1%) la Wap - Mail Servicii, firma care se ocupa cu servicii web. La aceeasi firma mai sunt actionari: Simon Emil (60%), Lazar Dana Magdalena (1%), Ionescu Marius Tiberiu (1%) si Vodanet (37%).

Stan a fost asociat si la Videomax, firma de inchirieri video, condusa de Dorin Gheonea, si care a intrat in faliment anul trecut.In februarie anul acesta, Vlad Stan a devenit actionar (40%) si managing partner al agentiei interactive Navidoo, parte a holdingului thegroup. Restul de 60% este detinut de Flash Investment. Aceeasi firma mai este actionara la alte patru companii: New Media Agency, Media Investment, Q Research si Brandstalk Advertising.

Vlad Stan a fost actionar la EdgeMedia, avand 33%, alaturi de Raluca Barb si Ionescu Marius Tiberiu. EdgeMedia s-a transformat ulterior in Beyond Media, conform publicatiei on-line imagoo.nu.

Mihai Fanache

Mihai Fanache este directorul general Nine Spices, agentie de web design, si unul dintre actionarii companiei.
Fanache are 50% din companie, iar cealalta jumatate este detinuta de Raluca Barb, sotia lui Orlando.

Nine Spices a lansat brandul Media Cafe, o agentie de vanzare de publicitate on-line, care vinde publicitate pe Yahoo, dar care, conform unor surse din piata, va reprezenta exclusiv Yahoo in Romania, incepand din acest an.

15 milioane de euro reprezinta valoarea estimata a pietei online pentru care se lupta mogulii internetului romanesc» vezi articolul original


sursa:


Ads

Cele mai citite stiri de azi