Timp liber

Publicat Marti, 16 februarie 2016

Arlie, iti tinem pumnii! Acvila mai are 6.000 km pana la noi

Porneste spre casa la data fixa, zboara peste 12.500 de kilometri, traverseaza 20 tari de pe trei continente si nu uita niciodata drumul pana la Brasov, unde isi are cuibul.

Acvila Arlie, devenita simbol national de la scoaterea ei in lume de ornitologii romani, se afla la 6.000 de kilometri de Romania. Sa-i uram "Bun venit!".

Ce minune de pasare! Daca ar fi fost doar o acvila oarecare, Arlie n-ar fi reusit sa ne tina pe toti cu sufletul la gura. Insa, calatoria-maraton pe care o face in fiecare an, din Romania pe coastele insorite ale Africii si inapoi, ne demonstreaza ca oricine poate ajunge departe, chiar daca e mic si, aparent, neinsemnat.

Arlie, acvila tipatoare mica, monitorizata prin satelit de specialistii Societatii Ornitologice Romane (SOR), si-a terminat vacanta in tarile calde si e in drum spre locul de cuibarit din judetul Brasov. A plecat din Namibia pe 8 februarie, in aceeasi zi ca si anul trecut, si mai are de parcurs 6.000 km pana acasa. Tot voiajul ei a fost urmarit de SOR, iar ornitologii spun ca pasarea a batut recorduri in materie de deplasare. Intr-o singura saptamana a strabatut 1.354 de kilometri, iar cel mai lung zbor inregistrat intr-o singura zi, de 369 km, l-a realizat in 11 februarie.

"Pe 12 februarie, Arlie trecuse granita in Zambia si se afla la o distanta de 6.700 km de cuibul ei din judetul Brasov. Calatoria e lunga: traverseaza trei continente si 20 de tari, printre care Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Egipt, Israel, Siria sau Bulgaria", ne spune Ovidiu Bufnila, responsabil comunicare al SOR. Ornitologii spun ca plecarea lui Arlie si a suratelor sale din tarile Africii vesteste venirea primaverii.» vezi articolul original

Cele mai citite stiri de azi