Special

Publicat Miercuri, 12 octombrie 2016 , ora 12:50, de Cristina Stancu

AU EXISTAT TENORI ȘI A EXISTAT PAVAROTTI

Pe 12 octombrie 1935 se năștea la Modena una din cele mai importante și respectate voci din istoria muzicii, Luciano Pavarotti, singurul cântăreţ de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări.


La ultimul său concert de la Metropolitan Opera din New York, tenorul italian a fost aplaudat timp de 15 minute fără întrerupere, pentru interpretarea magistrală din opera Tosca. Aşa cum frumos spunea marele regizor italian Franco Zeffirelli, "au existat tenori şi a existat Pavarotti", o delimitare clară între cele mai mari personalități ale muzicii, o recunoaştere a faptului că Pavarotti a rămas mereu pe primul loc în inimile oamenilor.

pavaroti-2.jpg

Foarte bun prieten cu Placido Domingo şi Jose Carreras, alături de care a susţinut seria de concerte "cei trei tenori", Pavarotti a fost descris de cei doi colegi drept un om foarte modest și cu un simţ al umorului foarte dezvoltat. Pavarotti a avut apariţii foarte apreciate şi alături de alte nume mari ale muzicii. Ne aducem aminte cu plăcere de faimoasele concerte din seria "Pavarotti şi prietenii", organizate în scopuri caritabile, unde i-a avut alături de el pe scenă pe Bon Jovi, Joe Cocker, Michael Jackson, Bryan Adams, U2, Mariah Carey, Eric Clapton, Elton John, Celine Dion sau Queen.

pavaroti-4.jpg

Pe 6 Septembrie 2007, la înmormântarea îndrăgitului tenor au fost prezenţi peste 100.000 de oameni, care au venit să-şi exprime omagiul faţă de cel care le-a dăruit atâtea momente unice. Muzica şi cultura pierdeau unul din cele mai mari nume din istoria lor, un tenor care a cântat atat în marile săli de concerte ale lumii, dar și în piețe și locuri publice, pentru a fi cât mai aproape de oamenii simpli. Amintirea sa, vocea sa, vor rămâne pentru totdeauna în sufletele celor care l-au ascultat interpretând atâtea arii celebre. Este de ajuns să ascultăm piese precum Nessun Dorma, O sole mio, Mamma, Caruso, La donna e mobile sau Ave Maria pentru ne da seama ce a însemnat Pavarotti în istoria muzicii.

pavaroti-5.jpg

Tenorul cu voce de aur, fiul de brutar din Modena, a părăsit această lume prea devreme, dar a rămas în amintirea iubitorilor muzicii ca un un om jovial, prietenos, căruia îi plăcea să petreacă mult timp în compania oamenilor simpli. Liderul trupei U2, Bono, a făcut o descriere-omagiu a lui Pavarotti, la dispariția marelui tenor: "Unii pot cânta operă, Pavarotti a fost Opera. Nimeni nu putea combina melodiile cu cuvintele așa cum o făcea el. Trăia muzica, îmbina extraordinar fericirea cu tristețea. A fost un bun și generos prieten".

Luciano Pavarotti ar fi împlinit astăzi 81 de ani, și chiar dacă nu mai este printre noi, nu putem lăsa uitarea să se aștearnă peste amintirea sa. A iubit enorm muzica, a încercat să îi ajute pe cei loviți de soartă, și a lăsat posterității opere celebre, care vor fi ascultate cu plăcere încă mulți ani. Suntem bucuroși că am fost contemporani cu acest titan al muzicii.

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi