Special

Publicat Miercuri, 31 august 2016 , ora 13:32, de Cristina Stancu

AU TRECUT 19 ANI. REMEMBER DIANA DE WALES

S-au scurs 19 ani de la dispariţia uneia din cele mai îndrăgite figuri ale secolului XX, prinţesa Diana de Wales, în urma unui accident rutier, la Paris.


Data de 31 august 1997 va rămâne una din cele mai triste zile pentru britanici, care au fost profund marcaţi de moartea celei pe care toţi au numit-o Prinţesa Inimilor. Dovezile de dragoste faţă de Diana au fost, în acele zile, impresionante. La porţile palatului Buckingham au fost depuse peste două milioane de buchete de flori, oamenii au rămas ore întregi în faţa porţilor palatului, refuzând parcă să creadă că vestea morţii prinţesei ar fi adevărată. Mesajele de condoleanţe au venit de pe toate meridianele globului, de la şefi de state şi de la oameni simpli, mărturie a popularităţii extraordinare de care s-a bucurat Diana.

diana-p-2.jpg

Viaţa Dianei în mijlocul familiei regale n-a fost simplă, originile sale mai modeste constituind o adevărată povară într-un loc unde regulile stricte şi eticheta (uneori absurde pentru oamenii simpli) dominau atmosfera. Deşi mulţi credeau că viaţa Dianei este la fel cu cea a prinţeselor din poveşti, încet-încet adevărul a ieşit la iveală, arătând lumii întregi o tânără care nu a rezistat canoanelor impuse de noua sa poziţie. Diana a trebuit să treacă prin multe momente de umilinţă şi tristeţe, singurele clipe de bucurie fiind cele petrecute alături de copiii săi, William şi Harry. În prezenţa lor, Diana putea fi o mamă obişnuită, putea să se bucure de viaţă, comportându-se normal, nu conform etichetei rigide a regalităţii.

diana-p3.jpg

De ce a fost Diana atât de îndrăgită de toată lumea? De ce la anunţul dispariţiei sale s-a ajuns la o asemenea emoţie în sufletele oamenilor simpli de pretutindeni? Poate pentru că Diana a adus în sânul familiei regale acel zâmbet care a conferit o latură mai umană acestei instituţii. Poate pentru simplitatea cu care se purta în mijlocul oamenilor, dovedind că pot exista şi personalităţi care, deşi au averi şi titluri nobiliare, sunt capabile de compasiune faţă de semenii lor. Diana a schimbat imaginea despre regalitate în Marea Britanie, prin eleganţă şi rafinament. A câştigat aprecierea britanicilor, trecând cu demnitate peste toate suferinţele îndurate în mijlocul unei familii conduse de un sistem rece şi rigid.

diana-p4.jpg

Imaginile cu mii de oameni plângând în faţa palatului Buckingham vor rămâne mereu în amintire, pentru că, mai mult decât o prinţesă, britanicii pierduseră un etalon al bunului simţ şi căldurii umane. În zilele care au urmat dispariţiei Dianei, dovezile impresionante de simpatie ale britanicilor au surprins familia regală, care nu s-ar fi aşteptat la manifestări de o asemenea amploare. Diana de Wales părăsea această lume, înconjurată de dragostea unui întreg popor, ca o adevărată prinţesă a inimilor.

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi