Special

Publicat Vineri, 26 august 2016 , ora 10:40, de ROL.ro

AVEA DOAR 18 ANI

Adrian Daniel Matei a murit la 18 ani, ucis cu bestialitate de un derbedeu, după derby-ul Steaua-Dinamo. Adrian era un băiat liniştit, descris ca fiind ”prea cuminte pentru vremurile în care trăim”. 


Este atât de nedrept ca un tânăr de numai 18 ani, care avea toată viaţa înainte, să moară într-un mod atât de stupid, singura lui vină fiind aceea că era suporterul unei echipe de fotbal, rivala celei cu care ţinea criminalul. A fost lovit cu o sticlă în cap şi a rămas inert, în mijlocul drumului, după ce sărise să apere un alt tânăr, atacat la rândul său de nişte golani care îşi spun suporteri. Diferenţa dintre noţiunile de fani sau suporteri, pe de o parte, şi cele de ultras sau huligani este aceea că ultimii nu au nicio treabă cu fotbalul, cu sportul, ei se adună înainte de meciuri, se îmbată bine, şi se folosesc de prilejul oferit de un meci pentru a se comporta ca nişte animale.

suporterii-violenti-de-la-derby-ul-rapid-steaua-ridicati-de-politie-si-dusi-la-audieri-18451441.jpg

Cei care atacă în grupuri sunt, de regulă, prea laşi pentru a acţiona de unii singuri, şi ameţiţi de alcool şi de strigătele ”de luptă” ale tovarăşilor lor, devin brusc curajoşi şi încep să atace grupuri mai mici sau cetăţeni care nu se pot apăra. După astfel de fapte de vitejie, demne de oamenii de grotă, devin şmecheri şi cresc în ochii celorlaţi derbedei din gaşcă. De fapt, vorbim despre nişte frustraţi, fără niciun viitor, fără nicio perspectivă, a caror unică preocupare este să-şi bea minţile şi să se folosească de violenţă pentru a-şi ascunde eşecurile din viaţa personală. Nu este vorba în această tragedie despre nicio rivalitate dintre Steaua şi Dinamo, cluburile nu au nicio legătură cu cele întâmplate, este vorba despre nişte derbedei care oricum ar fi lovit, pentru că aveau minţile băute. Faptul că ”arma crimei” este o sticlă este un indiciu clar referitor la starea în care se aflau autorii acestei tragedii.

video-bataie-inaintea-meciului-dinamo-steaua-bucuresti-suporterii-au-aruncat-cu-scaune-1376306498-660x400.jpg

Violenţa naşte monştri şi iată că situaţiile în care tineri nevinovaţi sunt omorâţi devin din ce în ce mai dese. Ce fac forţele de ordine pentru a oferi protecţie cetăţenilor şi pentru a opri din faşă astfel de manifestări? Zona în care s-a comis crima de ce nu era supravegheată de jandarmi, mai ales că prezenţa unor grupuri violente pe străzi era un semn clar că ceva grav se va întâmpla? Pe stadioane sunt lăsaţi să intre indivizi care au asupra lor un adevărat arsenal de luptă, de la bâte până la pietre, nu mai vorbim de petarde sau alte materiale interzise. De ce ne mai mirăm când în timpul meciului sau la finalul acestuia asistăm la adevărate lupte de stradă? Poliţia trebuie să-l identifice cat mai repede pe cel care l-a omorât pe tânărul suporter dinamovist şi să-l defere justiţiei. Iar pedeapsa trebuie să fie în conformitate cu gravitatea faptei, să se dea un exemplu clar că astfel de indivizi nu au ce căuta în libertate.

Dacă nu se iau cele mai aspre măsuri, dacă se va merge pe linia toleranţei în astfel de cazuri, copiii noştri vor fi mereu în pericol, pentru că nu sunt apăraţi de nimeni în faţa găştilor de golani ameţiţi de băutură, gata oricând să atace oameni nevinovaţi.

Cristian Huluban

Ads

Cele mai citite stiri de azi