Special

Publicat Luni, 20 iunie 2016 , ora 12:07, de Catalina Burlan

AVEŢI DREPTATE, DOMNULE CÂRŢU!

Fostul mare jucător al Universităţii Craiova, Sorin Cârţu, a declarat (înainte de meciul cu Albania!), că avem cea mai modestă echipă a României începând din 1970.

 Dacă această declaraţie venea din partea unui jurnalist sau a unui conducător din fotbal, puteai spune că este exagerată. Dar opinia, dureros de adevărată, aparţine unuia care vine din iarbă, fost jucător şi apoi antrenor, un om care s-a confundat cu istoria fotbalului românesc în ultimii 40 de ani. Şi câtă dreptate are fostul atacant al Craiovei Maxima…parcă niciodată nu am văzut o echipă a României atât de neputincioasă şi de blazată precum cea care s-a făcut de ruşine în faţa Albaniei. 

Am fost învinşi de cea mai slab cotată echipă de la Euro, acesta e tristul adevăr, o echipă a Albaniei care ne-a dat o adevărată lecţie de dăruire, de ambiţie şi determinare. Sincere felicitări albanezilor pentru felul în care au luptat pentru fiecare minge!

5766f6ce85.jpg

Este greu să găsim acum vinovaţii pentru acest dureros eşec, pentru că fotbalul românesc nu este bolnav de ieri, de azi. Dar chiar dacă am venit la Euro cu o echipă cârpită, cu jucători care nu reuşesc să se impună la echipele lor de club, aşteptam să vedem măcar puţină demnitate, ambiţie, dorinţă de revanşă, tocmai din partea celor care sunt ţinuţi pe bancă de antrenorii de la club. Acest turneu final era o bună oportunitate  pentru a le demonstra acelor tehnicieni că jucătorii noştri nu merită să fie rezerve, că pot evolua la un nivel ridicat. Dar iată că cei care nu-i folosesc la cluburi pe Chiricheş, Prepeliţă, Raţ, Măţel, Torje şi pe ceilalţi tricolori ştiu bine de ce nu se bazează pe aceştia. Nu poţi merge pe mâna unor oameni care nu au mentalitate de învingător. 

Oricât de limitată ar fi valoarea unei echipe (s-a văzut şi aseară în cazul Albaniei), poţi compensa prin ambiţie şi putere de luptă, ceea ce noi, ca naţiune, nu prea am avut niciodată. Se tot vorbeşte despre tehnicitatea fotbaliştilor români, de faptul că suntem înzestraţi nativ pentru acest sport, despre bagajul genetic al tinerilor noştri, dar iată că la ora meciurilor importante cea care face diferenţa este determinarea, ambiţia.

h_52838778-1024x678.jpg

Aseară am simţit ruşine, dezamăgire, durere, văzând felul lamentabil în care s-au prezentat jucătorii noştri, mai ales în faţa unui meci decisiv, în care aveam nevoie neapărat de victorie. Ambele echipe se aflau în faţa unui test major, nu aveau altă alternativă decât victoria, şi s-a văzut clar cine a dorit mai mult această victorie şi cine a fost cel blazat, neputincios, lipsit de personalitate.

În trei meciuri, am marcat de două ori, ambele goluri din penalty, şi asta spune totul despre felul în care vedem noi fotbalul. Echipe pe care le considerăm inferioare nouă, precum Ungaria, Albania, Slovacia sau Irlanda de Nord, au arătat că ştiu să atace, că îşi pot asuma riscuri, în timp ce noi continuăm să ne baricadăm în apărare, sperând într-o minune la fiecare meci. Stimaţi tricolori, domnilor antrenori, acest tip de fotbal a apus de multă vreme.

Cristian Huluban


Ads

Cele mai citite stiri de azi