Societate

Publicat Marti, 17 mai 2016

Avertismentul incredibil al psihologilor: Tehnologia moderna tampește!

Incredibil, dar adevarat! Evoluția tehnologica fara precedent din ultimele doua decenii nu ne-a ajutat sa devenim mai deștepți sau mai iscusiți, ci din contra, ne-a provocat mai degraba o serie de neajunsuri.

Astfel, psihologii susțin ca din cauza comportamentului obsesiv-compulsiv pe care il afișam in relația cu tehnologia, oamenii au inceput sa-și piarda abilitațile cognitive și dexteritațile de altadata, iar efortul nostru intelectual a fost preluat in mare masura de tehnologia actuala.

Psihologul Alexandru Pleșea, cunoscut opiniei publice drept "antrenorul minții", crede ca tehnologia avansata nu a adus rasei umane doar aspect positive, cum ar fi accesul la informație sau comunicarea virtuala la distanța, dar și o serie de deservicii, care, in opinia sa, vor afecta doua sau chiar trei generații de acum incolo.

 "Tehnologia actuala, in frunte cu cea de tip touchscreen, imita gesturile tactile ale bebelușilor, iar oamenii vor capata in timp, daca nu au facut-o deja, automatisme specifice nou-nascuților, fapt care nu le va oferi oportunitați de evoluție intelectuala, ci de involuție. Din intamplare am vazut o persoana in metrou care fara sa-și dea seama pipaia o revista și aștepta reacții sau efecte specifice tabletelor. Cand a ieșit din tranșa, a tresarit și și-a dat seama ca e doar o revista. Am remarcat insa automatismul deja format. Iar acest automatism il putem observa cel mai bine la generațiile tinere", susține psihologul Pleșea.

Nu mai știm sa inmulțim in gand 5 cu 12

Specialiștii reiau cursul evenimentelor și remarca ca atunci cand tehnologia a aparut in viețile noastre argumentul forte care ne-a cucerit aproape imediat a fost cel al caștigului transparenței și al rapiditații cu ajutorul carora vom putea vedea și avea orice, oriunde și aproape oricand.

"Totul a fost o iluzie foarte bine pusa la treaba de catre cei care au introdus tehnologia avansata pe piața, iar apogeul iluziei a fost atins atunci cand telefoanele mobile au devenit principalul obiect folosit de mana omului. In acel moment mintea noastra a inceput sa stea. Acesta a devenit momentul critic, cel in care tehnologia a pus stapanire totala pe viețile noastre. Studiile au aratat ca ne-am pierdut foarte mult din ceea ce numim ascuțimea și auto-reglarea minții, oamenii devenind din ce in ce mai lenți in gandire. Operații mentale, care odinioara pareau simple, cum  ar fi spre exemplu, inmulțirea lui 5 cu 12, nu mai sunt la indemana oricui, iar iluzia prieteniei sau a reputației online ne-a impins pana la cel mai inalt grad de depresie pe care l-a cunoscut omenirea", afirma același Alexandru Pleșea.

Oamenii nu mai zambesc nici macar in fața telefoanelor, ca odinioara

El mai atrage atenția asupra unui amanunt. La inceput, tehnologia reușea sa le aduca zambete și fericire oamenilor, in mare parte datorate curiozitații noului in viața noastra. Cu cat tehnologia a devenit parte activa și de neseparat de viețile noastre, cu atat relația cu tehnologia a devenit latenta, iar oamenii au ajuns pana in stadiul in care nici macar nu mai zambesc telefonului mobil, atunci cand primesc imagini sau texte amuzante.

Toate starile noastre, fericire, iubire, tristețe, furie, au fost convertite in stari virtuale, iar oamenii au adoptat in viața reala acea atitudine pe care o putem numi "poker face" și in care nu mai schițam nici un gest.

"Contactul vizual și emoțional intre oameni a scazut foarte mult, iar mulți dintre noi am intrat in tranșa, viața noastra reala trecand pe pilot-automat. Mancam, mergem la job, lucram, dormim, fara sa mai conștientizam acțiunile noastre. Am uitat cum e sa mai traim in viața reala. Pentru mulți dintre noi toate nevoile personale de interacțiune inter-umana, de oferit sau de primit iubire, au correspondent sau satisfacție mai ales in lumea virtuala", adauga psihologul menționat mai sus.

Cum sa ne recapatam dexteritațile și cum sa ne reechilibram viața

Psihologul Alexandru Pleșea precizeaza și amanuntul conform caruia un viciu sau un comportament obsesiv-compulsiv nu poate fi vindecat prin interzicere totala, ci prin construirea unui program in care problem ape care o identificam sa ne ocupe, pe zi ce trece, din ce in ce mai puțin timp.

"E util pentru noi sa invațam sa ne reechilibram viața, deoarece la ora actuala talerul balanței din viețile multor oameni este inclinat aproape total in dreptul vieții virtuale. De asemenea, putem sa ne recapatam dexteritatea, abilitațile cognitive (in special ascuțimea și iscusința minții), concentrarea eficienta și chiar memoria, prin realizarea unui program zilnic alocat exercițiilor fizice, dar mai ales mentale,. Putem, spre exemplu, apela la o serie de exerciții echilibrare  care sa puna creierul la treaba, cum ar fi exercițiilr de atenție, cele de vizualizare și intuiție, cele de respirație și de oxigenare a creierului, exerciții de meditație, toate acestea combinate cu o dieta și perioade de somn corespunzator, ce nor aduce rezultate palpabile in scurt timp", conchide psihologul Alexandru Pleșea.» vezi articolul original

Ads

Cele mai citite stiri de azi