Special

Publicat Joi, 09 iunie 2016 , ora 11:12, de Catalina Burlan

AVRAM IANCU, UN EROU CONTEMPORAN

Când spui Avram Iancu, te gândeşti la eroul Revoluţiei de la 1848, un nume de referinţă pentru istoria noastră. Mai ales pentru cei din Ţara Moţilor, care l-au privit mereu ca pe un sfânt şi l-au numit ”crăişorul munţilor”. 

Dar există şi un contemporan cu acest nume ilustru, un bibliotecar din Petroşani, care ne-a atras atenţia prin felul în care a ales să ajute nişte bâtrâni dintr-un azil aflat la marginea oraşului. Problemele cu care se confruntă pensionarii din România sunt cunoscute, începând de la pensiile mici, care de-abia le ajung pentru a-şi duce traiul de la o lună la alta, până la dramele legate de faptul că sunt uitaţi de toţi, părăsiţi de copiii pe care i-au crescut. 

Centrul de îngrijire din Petroşani este aflat în grija părintelui Gabriel Bulf, care nu poate face faţă singur tuturor problemelor cu care se confruntă o astfel de instituţie socială. Bătrânii aflaţi în grija centrului se lovesc zilnic de tot felul de nevoi, iar asigurarea unui minim confort pentru persoanele aflate într-o stare atât de delicată este de multe ori destul de dificilă. În urma unei vizite făcute la azilul de bătrâni, Avram Iancu, bibliotecarul cu suflet mare, a decis să facă ceva pentru oamenii internaţi acolo, încercând astfel să atragă atenţia asupra condiţiilor grele în care aceştia sunt nevoiţi să-şi ducă traiul. Cunoscut ca primul român care a încercat să traverseze Canalul Mânecii fără costum de protecţie, el s-a gândit la o nouă provocare, prin care să atragă fonduri pentru asociaţia ”Bunicii Văii Jiului”.

646x404_1-avram.jpg

Avram Iancu, omul simplu care a simţit că poate să ajute, a reuşit o frumoasă performanţă, înotând 12 ore continuu într-un bazin din localitate, acoperind o distanţă de 21 de kilometri. Demersul său a adunat 15 persoane, care au donat diferite sume de bani, impresionate de efortul uriaş depus de un om pentru a-şi ajuta semenii. Dacă traversarea Canalului Mânecii a eşuat, din cauza condiţiilor meteo şi a mării foarte reci, iată că noua iniţiativă a tânărului din Petroşani s-a finalizat cu succes, deşi nu a fost deloc uşoară.

Desigur, prezenţa celor 15 persoane şi sumele donate de aceşti oameni inimoşi nu pot rezolva toate problemele de care se lovesc cei care conduc azilul. Dar gestul făcut de Avram Iancu, contemporanul nostru care poartă un nume cu o asemenea rezonanţă, poate mişca lucrurile şi poate atrage şi alte donaţii.

index352.jpg

Ritmul vieţii actuale, problemele de zi cu zi ne fac să uităm de cei care nu se mai pot ajuta singuri, cei care ne-au dat viaţă şi ne-au crescut aşa cum au ştiut mai bine, deşi nu le-a fost uşor. Poate că unii din bătrânii internaţi la azilul din Petroşani nici nu au înţeles bine pentru ce a înotat tânărul bibliotecar timp de 12 ore. Dar simplul fapt că cineva i-a vizitat, a vorbit cu ei şi i-a întrebat cum poate să-i ajute înseamnă foarte mult pentru aceşti oameni. Poate aduce o rază de soare într-o existenţă atât de tristă, din care au rămas doar amintirile.

Cristian Huluban
  
Ads

Cele mai citite stiri de azi