Special

Publicat Joi, 13 octombrie 2016 , ora 14:11, de Cristina Stancu

BECHTEL, UN ”TUN” CA ATÂTEA ALTELE

Dacă mai aveți îndoieli referitoare la felul cum își face justiția de la noi treaba, vă aducem în față încă o mostră de competență și corectitudine a acestei onorabile instituții.


Vă amintiți de celebrul dosar legat de construcția autostrăzii Brașov-Cluj-Borș, încheiat între statul român (reprezentat de CNADNR) și firma americană Bechtel? Statul a plătit pentru 52 de kilometri de autostradă o sumă derizorie, o nimica toată de 1,6 miliarde de Euro. Ei bine, ce să vezi? Contractul original, încheiat între cele două părți a dispărut, nimeni nu știe unde se află, așa că cercetarea în acest caz a fost oprită, iar faptele prescrise. Hoțul neprins, știți vorba, e negustor cinstit. Un proverb care ar trebui gravat cu litere de aur la intrarea în Ministrul Justiției.

bech-4.jpg

Ne batem cu pumnul în piept că luptăm împotriva corupției, dar clasăm un dosar de o asemenea importanță, pantru care Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 a dat o hotărâre halucinantă: faptele penale, dacă au existat, s-au prescris. Această decizie, neverosimilă pentru noi toți, ne sugerează mai curând că respectivul contract TREBUIA să dispară, pentru a-i proteja pe cei care s-au înfruptat din el. Ca să fie tacâmul complet, firma Bechtel anunță că nici la sediul ei nu există contractul original în limba română. Ce coincidență convenabilă, nu? Verificările făcute de Corpul de control al Guvernului nu au au avut niciun efect, deși au fost trimise notificări către mai multe instituții: CNADNR, Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru Proiecte în Infrastructură și Investiții Străine, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor Publice sau Ministerul Justiției. Degeaba, originalul a dispărut, ca într-o variantă autohtonă a celebrului serial X-files.

bech-2.jpg

Se vorbește despre Adrian Năstase sau Miron Mitrea, dar și de alte "celebrități" din acea perioadă. Sunt pomenite și alte nume de demnitari, din guvernele care au urmat, și care nu au putut sau nu au vrut să facă lumină în acest caz. După părerea mea, este inutilă enumerarea acestor nume, pentru că oricum nu se va găsi un vinovat. Banii s-au dus, comisioanale și spăgile s-au încasat, iar nouă ni se aruncă în ochi această formulă greu de acceptat, legată de clasarea dosarului, pentru că faptele s-au prescris. Să vă enumerăm infracțiunile din acest dosar clasat, pentru care faptele s-au prescris: distrugere, abuz în serviciu, neglijență în serviciu. Legat de acuzația de furt, s-a dispus clasarea pe motiv că fapta nu este prevazută de legea penală. Clar și concis, astfel încât eventualii contestatari să nu mai aibă nicio replică în fața acestei decizii.

bech-3.jpg

Dosarul Bechtel nu este decât unul din atâtea și atâtea afaceri dubioase, controversate, prin care s-au fraudat sume imense. Șmecherii, care au profitat de toate portițele permise de lege au acumulat averi uriașe, iar românii de rând sunt clasați printre ultimii din Europa în ceea ce privește nivelul de trai. Bechel, Microsoft, Gala Bute, baronii penali, plagiatele și alte asemenea "tunuri" ne arată cam la ce nivel se lucrează în această țară. Poetul național al românilor, Mihai Eminescu a spus-o demult: "Justiția, subordonată politicii, a devenit o ficțiune".

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi