Special

Publicat Miercuri, 20 iulie 2016 , ora 13:48, de Catalina Burlan

CÂND VIAŢA DEPINDE DE PLICUL CU ŞPAGĂ

Nu cred că există cetăţean al acestei ţări care să nu fi dat, măcar o dată, un plic cu bani unui doctor sau unui funcţionar al statului. 

Acest obicei este atât de înrădăcinat în conştiinţa oamenilor, încat lupta anticorupţie declanşată de guvern pare pierdută încă înainte de a începe. Nu spunem că toţi doctorii se coboară la acest nivel, sau că toţi cei care lucrează la ghişeu aşteaptă o atenţie, dar percepţia generală este că dacă vrei să rezolvi o problemă în România, îţi este foarte greu fără să recurgi la plicul salvator.
 
Vlad Voiculescu, ministrul care se bucură, în acest moment, de cea mai mare încredere în rândul populaţiei, spune că plicul cu şpagă, simbolul corupţiei, ucide. Ne dă exemplul unei femei din Dâmboviţa, care nu şi-a dus copilul bolnav de cancer la medic, la un spital din Bucureşti, pentru că nu avea banii necesari ”atenţiei”. La acest nivel s-a ajuns în România, cu acest fenomen generalizat vrea să lupte noul ministru al Sănătăţii. Pentru discursul său onest, pentru faptul că spune lucrurilor pe nume şi nu vine cu discursuri bombastice, Vlad Voiculescu a devenit, în foarte scurt timp, un demnitar foarte apreciat de cetăţeni. Sunt convins că acest om chiar vrea să schimbe ceva în sistemul sanitar, dar cu tot respectul pentru munca lui, impresia generală este că se luptă cu morile de vânt. Atât de mare este neîncrederea populaţiei în lupta anticorupţie, atât de bine este înfiptă în mintea oamenilor ideea că în România corupţia a câştigat bătălia cu statul de drept.

things-you-must-know-about-getting-doctor-loans2-660x375.jpg

Principala cauză a apariţiei plicului cu şpagă în sistemul sanitar se referă la salariile mici ale personalului medical, care prin atenţiile primite de la pacienţi îşi mai rotunjeşte astfel veniturile. Judecătorii CCR au stabilit că plicul, ca expresie a mitei, dat unui doctor fie înainte de actul medical, fie după, este considerat ilegal. Dacă s-ar urmări şi identifica toate cazurile de medici, asistente sau funcţionari ai aparatului de stat care au luat mită, probabil am rămâne fără personal în spitale sau în primării. Este lăudabilă iniţiativa de a lansa noua Strategie Naţională Anticorupţie, dar oamenii sunt foarte sceptici în ceea ce priveşte rezultatul acestui demers, tocmai pentru că flagelul corupţiei a pătruns adânc în toate sferele de activitate. Iar când Ministrul Sănătăţii spune că plicul şi corupţia ucid şi că nicăieri nu este mai evident acest adevăr decât în sistemul sanitar, ne dăm seama de gravitatea situaţiei.

arestat.jpg

Am auzit spunându-se că în contextul actual, în care românii nu mai au încredere în nimeni din clasa politică, ar fi nevoie de apariţia unei figuri noi, a unui om onest, a unui nou erou, de care oamenii să-şi lege speranţele. Nu ştiu dacă Vlad Voiculescu ar vrea să fie considerat un erou, dar până acum pare să fie singurul ministru care chiar vrea să schimbe ceva. Să-i urăm succes şi să-l ajutăm, deşi are de dus o luptă foarte grea, pentru că în România viaţa unui pacient poate depinde - încă - de plicul cu şpagă.

ministrul-sanatatii-vlad-voiculescu-nu-putem-inchide-intreg-spitalul-de-arsi-dupa-colectiv-nu-am-invatat-nimic-18542999.jpg

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi