Camelina, buruiana care va ridica avioanele la cer


Facebook
Camelina, buruiana care va ridica avioanele la cer

Pentru potentialul sau energetic, camelina a fost aleasa de specialisti ca materie prima in obtinerea kerosenului, iar constructorii de avioane vor sa investeasca in cultivarea ei de catre fermieri.

De pe urma dezvoltarii unei culturi cu aceasta planta, fermierul obtine atat uleiul necesar productiei de biokerosen, cat si furaje pentru animalele din propria ograda.

Tarom si Airbus au demarat recent un proiect de promovare a utilizarii biocombustibililor pentru avioane si au ales Romania ca tara in care sa se studieze posibilitatea cultivarii de carmina, in vederea productiei de biokerosen. Deocamdata, nu s-a ajuns la concluzii concrete, dar cateva lucruri sunt deja cunoscute si folosite ca baza de pornire in acest proiect. In primul rand, in cazul in care studiile de fezabilitate demonstreaza sustenabilitatea camelinei ca materie prima pentru biocombustibili, in viitor agricultorii din Romania ar fi posibil sa devina furnizori de camelina. Planta are si avantajul de a putea fi cultivata pe terenuri pe care nu pot fi folosite in agricultura, la cultivarea altor tipuri de plante, cum sunt terenurile marginale.

"In Romania exista aproximativ patru milioane de hectare aflate in proprietatea micilor agricultori. Studiile de fezabilitate derulate in prezent doresc sa identifice care sunt cele mai potrivite regiuni din tara pentru cultivarea camelinei", ne-a declarat Paul Nash, Directorul Diviziei de Energii Alternative din cadrul companiei Airbus.

O plata deloc pretentioasa

"Camelina a fost aleasa ca materie prima datorita compozitiei specifice in acizi grasi a uleiului extras din seminte, care permite obtinerea biokerosenului utilizat in aviatie. In plus, camelina nu este pretentioasa fata de sol, fiind cultivata pe terenuri cu fertilitate scazuta. Poate fi cultivata cu usurinta de fermieri si constituie, in egala masura, o hrana de foarte buna calitate pentru animale sub forma se srot, dupa extractia uleiului (asemanator srotului de soia). De asemenea, este o planta cu potential si datorita faptului ca tufele de camelina suporta ingheturile tarzii de primavara (de pana la -5°C). De aceea, culturile de camelina pot fi insamantate, fara nici o problema, primavara cat mai devreme.

In plus, camelina are in general o perioada scurta de vegetatie (70-95 zile), datorita careia poate fi cultivata cu succes in nordul si estul Europei", ne-au comunicat reprezentantii colectivului de cercetare al Facultatii de Agronomie Bucuresti si al Centrului de biotehnologie al Facultatii de Medicina Veterinara (Biotehgen), care se ocupa de partea bio a proiectul Tarom-Airbus.

Posibilitati de cultivare in Romania

In prezent, se deruleaza cercetari pentru a optimiza tehnologia de cultura. De unde vor fi luate semintele pentru realizarea culturilor de camelina? Colectivul de cercetare testeaza in prezent in sase judete ale Romaniei trei soiuri de camelina, semintele provenind din Romania, Germania si Austria. Camelina a fost aleasa ca materie prima datorita potentialului sau energetic ridicat, al cerintelor reduse de alternare a culturilor si a cantitatilor reduse de apa necesare acestei plante, astfel ca poate fi cultivata si recoltata de familiile de fermieri. Cultivarea camelinei are o traditie indelungata in Romania, primele semne legate de acest lucru datand inca din antichitate, din perioada dacilor. De regula, infiintarea culturii are loc in luna martie, iar recolta se poate strange in miezul verii, respectiv in a doua jumatate a lunii iulie.

Venituri pe masura investitiei

Un hectar cultivat cu carmina poate da peste 2.000 de tone de planta matura, din care se obtin, dupa rafinare, intre 650 si 680 de kilograme de bio-kerosen. Avand in vedere cotatiile actuale ale acestui combustibil, putem ajunge la un venit total de 2.000 de lei/hectar/an. Altfel spus, cu cat mai multe hectare sunt cultivate, cu atat mai mari sunt veniturile fermierului.» vezi articolul original


sursa:

vezi comentariile


cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti