Special

Publicat Marti, 31 mai 2016 , ora 12:01, de Catalina Burlan

CANCERUL, ÎNTRE DRAMĂ ŞI AFACERE

Este greu să vorbeşti despre o maladie care este percepută de foarte mulţi oameni ca o adevărată condamnare la moarte. 

Nimeni nu poate descrie mai bine şocul resimţit la aflarea acestui diagnostic decât cei care au primit cumplita veste. Mai auzim, uneori, despre câte un prieten, un vecin sau cunoştinţă că a fost diagnosticat cu cancer şi, inevitabil, ne ferim privirile sau schimbăm subiectul, pentru că o astfel de veste este greu de suportat. Fiecare avem probleme de sănătate, nu e uşor nimănui, dar abia când aflăm că un cunoscut are cancer, ne dăm seama că totuşi nu suntem chiar atât de ghinionişti, că bolile de care suferim, oricât de sâcâitoare ar fi, nu se compară cu drama prin care trece cel diagnosticat cu cumplita maladie.

Este adevărat, progresele făcute de ştiinţă în lupta cu teribila boală nu pot fi contestate, dar pentru cei mai mulţi oameni diagnosticul este asociat cu sfârşitul iminent. O statistică dată publicităţii, în urma unei cercetări sociologice, arată că aproape 1 milion de români au suferit sau suferă de o formă de cancer. 

646x404.jpg

Studiul mai arată că 68% dintre români consideră că statul nu contribuie la asigurarea unui tratament corespunzător unui bolnav de cancer, în timp ce în străinătate există programe speciale prin care pacienţii beneficiază de cea mai bună asistenţă. Lipsa unui tratament corespunzător, medicamentele insuficiente şi corupţia din sistemul sanitar sunt temerile principale legate de vindecarea unui bolnav de cancer, în opinia românilor. Aproape 50% din cei care au răspuns la sondajul de opinie au fost de părere că cel mai important aliat în lupta împotriva cancerului este familia, ceea ce (iarăşi) spune multe despre cât de încrezători sunt oamenii în ajutorul pe care îl pot primi de la statul român.

Concomitent cu acest sondaj îngrijorător, aflăm că 77 de medici oncologi din toată ţara sunt urmăriţi de DNA pentru luare de mită de la o firmă care importă şi distribuie produse farmaceutice. 

medicamente-tratament-cancer.jpg

Aceşti doctori au beneficiat de vacanţe în locuri exotice, unde firma plătea cazarea, masa şi toate cheltuielile aferente unui asemenea sejur, cu condiţia ca odată întorşi la locurile lor de muncă, medicii să convingă pacienţii să aleagă anumite medicamente.

115648-radio_e.jpg

Unde sunt profesionalismul, grija faţă de bolnav, jurământul lui Hipocrate? Dacă şi doctorii oncologi, care au în grijă oameni aflaţi într-o situaţie atât de delicată, se coboară la un asemenea nivel, înseamnă că am ajuns, ca naţiune, la un prag al nesimţirii şi al lipsei de omenie de la care nu ne mai putem ridica. Cu astfel de oameni în sistemul sanitar, ne dăm seama de ce există temerea că această boală cumplită nu se poate trata. Ce să mai speri, când tot sistemul este condus de o altă boală incurabilă a societăţii noastre, corupţia?

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi