Special

Publicat Miercuri, 20 aprilie 2016 , ora 12:33, de Catalina Burlan

CASTELUL DE STICLĂ. POVESTE DE FAMILIE

Vă aducem în atenţie astăzi o carte tulburătoare, o poveste de familie cum rar puteţi citi, în care autoarea ei, Jeannette Walls, îşi descrie propria viaţă într-un mod mai puţin obişnuit. 

Chiar dacă multe evenimente din copilăria şi adolescenţa ei ar fi fost poate omise în cazul altor scriitori, Jeannette Walls redă întreaga poveste a familiei sale într-un stil pe cât de sincer, pe atât de fermecător. O familie nonconformistă, ciudată pentru mulţi, condusă de doi părinţi care întorc spatele lumii civilizate şi îşi cresc copiii după propriile reguli. Sunt memoriile unei scriitoare care ştie că multe scene din viaţa familiei sale vor fi condamnate de societate, dar nu ezită să le amintească, exact în spiritul în care ea şi fraţii săi au fost educaţi de părinţi. 

Cei patru copii ai soţilor Walls nu au parte de o viaţă normală, de un cămin şi de prieteni pe termen lung, pentru că viaţa lor este o eternă aventură, dintr-un oraş în altul, în funcţie de toanele părinţilor. Un tată excentric, foarte inteligent, care le predă copiilor lecţii de fizică şi istorie, îi învaţă să gândească liber, lipsiţi de orice teamă, dar care de multe ori îi dezamăgeşte, pentru că dincolo de parfumul unei vieţi trăite după bunul plac se ascund şi grijile zilnice. De multe ori copiii nu au ce mânca, recurg la tot felul de trucuri pentru a-şi asigura hrana, dar sunt fericiţi când tatăl lor le dăruieşte, de ziua lor, câte o stea de pe cer. Până la o vârstă, pe copii îi poţi cuceri cu un astfel de stil de viaţă, dar odată cu trecerea anilor, ei se pot sătura de traiul acesta boem, dar lipsit de orice perspectivă.

castelul-de-sticla.jpg

Jeannette este preferata tatălui, pentru că este singura care îi iartă toate derapajele. Ştie că toate promisiunile lui sunt iluzorii, dar nu îi poate întoarce spatele, chiar dacă ceilalţi membri ai familiei îl consideră principalul vinovat de  mizeria în care trăiau. Mama copiilor visează să ajungă artistă, pictează şi citeste toată ziua, uitând de multe ori de îndatoririle sale. Cei doi părinţi nu acceptă să renunţe la stilul lor de viaţă lipsit de griji, nici atunci când toţi cei patru copii pleacă de acasă, în căutarea propriului drum în viaţă. Deşi mama ar putea vinde un teren pe care l-a moştenit şi care le-ar asigura un trai decent, soţii Walls preferă să trăiască pe străzi, ca boschetarii, doar pentru a demonstra lumii întregi că nu vor deveni sclavi ai banului.  

O carte care îl face pe cititor să treacă prin multe stări, de la revoltă la toleranţă, de la admiraţie la compătimire, o carte care nu poate lăsa pe nimeni indiferent. Citiţi Castelul de sticlă, acest bestseller care redă atât de mişcător relaţiile dintre părinţi şi copiii.

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi