Politica

Publicat Vineri, 10 noiembrie 2006 , ora 02:04, de ROL.ro

Cavada si Gibault confunda orfanii romani cu marfurile

Cativa europarlamentari fac incercari disperate de a reaprinde scandalul international privind situatia copiilor orfani din Romania si reluarea adoptiilor internationale.

Ieri, la Bruxelles, europarlamentarii Jean-Marie Cavada si Claire Gibault au organizat o lunga conferinta cu public si presa europeana, care avea anuntata tema "Spre o Politica Europeana a adoptiei", dar care s-a concentrat asupra reluarii adoptiei internationale de copii romani. Organizatorii conferintei considera ca Moratoriul de oprire a adoptiilor internationale, impus Romaniei de Parlamentul European in 2001, este "o prostie". Cei doi europarlamentari, dintre care unul, Jean-Marie Cavada, presedintele Comisiei de libertati civile din Parlamentul European, l-au avut ca invitat la aceasta conferinta pe Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar pentru Justitie si Afaceri Interne, care, intr-un discurs foarte diplomatic, a vorbit despre progresele facute de Romania in privinta situatiei copiilor abandonati si despre posibilitatea unei Recomandari din partea Uniunii Europene privind adoptiile pe teritoriul UE. In cadrul acestei conferinte, asa cum a explicat, pentru Adevarul, Theodora Bertzi, "Romania a fost pusa la colt", fiind prezentata o situatie foarte dura si trista a copiilor orfani din tara noastra si prin aceasta motivandu-se necesitatea reluarii adoptiilor internationale. S-a prezentat un film realizat de ITN, care se concentra asupra unor imagini vechi de la caminul de copii din Ungureni, care a fost in realitate inchis inca din anul 2001. O alta tactica folosita, absolut neobisnuita pentru PE in cazul in care se discuta o problema dintr-o tara anume, a fost nepermiterea celor doi oficiali romani prezenti la conferinta, Theodora Bertzi si Bogdan Panait, de a face parte din prezidiu. Astfel ca lor li s-a permis sa-si spuna punctul de vedere numai la ora 17.00, cand conferinta inceputa la ora 9.00 se termina la 17.50. Europarlamentarul francez Cavada era intr-o dispozitie foarte tensionata, facand afirmatii extrem de grave in repetate randuri la adresa autoritatilor romane, despre care crede ca mint si prezinta rapoarte incorecte si amenintand jurnalistii cu actiuni in justitie daca fac cea mai mica referinta la posibilitatea ca actiunile sale sa fie motivate de relatii cu grupurile de lobby in favoarea adoptiilor internationale.
Mai mult decat atat, iarasi intr-un gest complet neobisnuit pentru conferintele din Parlamentul European, Roelie Post, un functionar permanent care a lucrat la Comisia Europeana in ultimii 8 ani pe dosarele referitoare la copiii orfani din Romania, in echipa DG Extindere, a fost data afara din sala de domnul Cavada, pe motivul ca ar fi incercat "sa agreseze o fetita provenind dintr-un orfelinat romanesc". Roelie Post, care este de 23 de ani functionar permanent al Comisiei, sustine ca doar a incercat sa vorbeasca cu fetita si sa afle de ce plangea. Doamna Post a declarat, fara sa doreasca sa intre in detalii, ca a fost nevoita sa sesizeze Politia Belgiana si organismele de securitate ale Comisiei in legatura cu intimidarile si hartuirile din partea unor reprezentanti ai lobby-urilor in favoarea adoptiilor internationale.
"S-a pierdut urma a zeci de mii de copii adoptati"
"Cred ca doresc reluarea adoptiilor din Romania, deoarece aici coruptia este totusi in adormire si sistemul nu e definitiv curatat".
Cred ca este jignitoare pentru noi comparatia facuta de Claire Gibault intre adoptia internationala si libera circulatie a marfurilor, serviciilor, persoanelor si capitalurilor", a declarat Theodora Bertzi.
Aceasta sustine ca s-a pierdut urma a aproximativ 30.000 de copii incredintati adoptiilor internationale din 1990 pana in 2001.

» vezi articolul original


sursa:


Ads

Cele mai citite stiri de azi