Ce este pneumonia si cum se trateaza


Facebook
Ce este pneumonia si cum se trateaza

Plamanii au ca functie principala realizarea schimburilor de gaze prin care este adus in organism oxigenul (necesar tuturor celulelor) si este eliminat in mediul ambiant dioxidul de carbon.

Cand agentii infectiosi ataca plamanii, se impune controlul medical si instituirea urgenta a tratamentului.

In afara de bacterii, virusuri sau ciuperci, noi aspiram in timpul somnului secretii de la nivelul cailor respiratorii superioare.

Varstnicii si alcoolicii, cei mai expusi
"Procesul de aspiratie a secretiilor in plamani este mai accentuat la unele categorii de pacienti precum cei cu accidente vasculare cerebrale sau epilepsie, consumatorii de alcool si varstnicii. Organismul lupta prin "mijloace naturale" impotriva particulelor care ajung in plamani, insa exista situatii cand apararea poate fi deficitara si creste riscul de a dezvolta pneumonie - la varstnici, in conditii de stres prelungit, la pacientii cu boli cardiovasculare, diabet zaharat, limfoame, leucemii, cancere sau pacientii cu SIDA. Pneumonia este o inflamatie a plamanului din cauze infectioase sau a unor agenti neinfectiosi”, declara dr. Mariana Banica, medic specialist pneumolog cu competenta in endoscopie bronsica si explorari functionale respiratorii.

Cum se manifesta
Pneumoniile de cauza infectioasa sunt cel mai des intalnite. Ele se manifesta prin febra de 39-40 de grade Celsius, tuse cu expectoratie mucopurulenta, junghi la nivelul toracelui, transpiratii si respiratie mai dificila. "Pneumologul decide daca este nevoie de radiografie toracica, examen de sputa, analize de sange si/sau urina. In unele cazuri este nevoie de bronhoscopie sau tomografie computerizata. Daca se confirma pneumonia infectioasa, se instituie rapid tratament cu un antibiotic indicat de medic”, explica dr. Mariana Banica.

"Netratata, pneumonia poate genera abcese pulmonare, septicemie, infarcte pulmonare si pleurezii, complicatii ce pot duce chiar la deces.”, Dr. Mariana Banica

Centrul Medical Mediclass; www.mediclass.ro; Tel.:021.412.01.28; 021.412.01.29; 021.410.27.27; programari@mediclass.ro; Str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucuresti.


2 din trei femei diagnosticate cu cancer ovarian mor anual.


» vezi articolul original


sursa:

vezi comentariile
cele mai citite stiri de aziLasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)
Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti