Special

Publicat Joi, 11 august 2016 , ora 11:37, de Cristina Stancu

CE VINĂ AU BIEŢII COPII?

Situaţia din sistemul sanitar românesc este cunoscută de toată lumea.


Oameni care se internează pentru o operaţie sau pentru tratament mor pentru că au contactat una sau mai multe bacterii pe timpul şederii în spital. Asistăm la o perpetuă tragedie (să nu punem ghilimele acolo unde nu e cazul!), întrucât mor din ce în ce mai mulţi oameni şi, ce este cel mai grav, pare-se că ne-am obişnuit, ne-am resemnat cu această situaţie. Spitalele sunt adevărate focare de infecţie, pacienţii sunt ţinuţi în mizerie şi promiscuitate, nu există nici cele mai elementare reguli de igienă, mâncarea primită de bolnavi este de cea mai proastă calitate, şi nimeni nu pare să găsească o soluţie la toate aceste probleme.

h2.jpg

În ultimele zile, asistăm la scene desprinse parcă din Evul Mediu, cu copii plimbaţi din spital în spital (atât de stat, cât şi private), pentru că personalul medical nu ştie ce să facă. Pentru o banală zgârietură cu un cui sau pentru o răceală netratată, doi copii au murit, după ce au îndurat, alături de părinţii lor, un adevărat calvar. Au fost trimişi de la un spital la altul de doctori care nu aveau idee cum să interpreteze simptomele, sau măcar să le pună un diagnostic clar. Oare chiar toţi doctorii valoroşi au ales să plece în alte ţări, şi aici au rămas doar cei care au trecut prin facultate ca gâsca prin apă? Nu, există şi doctori buni, oameni care salvează vieţi, asistente care tratează cu respect un bolnav, dar din păcate aceştia sunt foarte puţini şi sunt epuizaţi de volumul de lucru şi de condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea.

h3.jpg

Părinţii ezită să-şi interneze copiii în spitale, tocmai pentru că le este teamă să nu le agraveze micuţilor situaţia. Bolnavii cronici şi cei care au situaţii mai grave nu mai găsesc medicamente în farmacii. A fi bolnav în România a ajuns aproape o condamnare pentru cei care ar trebui să beneficieze de grija statului, aşa cum se întâmplă în orice ţară civilizată. Ce vină au copiii care au plătit cu viaţa pentru incompetenţa sau nepăsarea unui medic? Poate singura lor vină este că s-au născut în România, locul unde viaţa unui bolnav nu mai valorează nimic. Vedem aceste ştiri, simţim cum indignarea ne cuprinde şi ne gândim cu groază ce am fi făcut dacă eram noi în locul acelor sărmani părinţi, care şi-au pierdut copiii în condiţii atât de absurde. Pe certificatul de deces al unei fetiţe de un an şi patru luni, victimă a nepăsării, la rubrica rezervată cauzei decesului, era scris "cauză neprecizată". Acel biet copilaş a murit în urma unei banale răceli, numită popular "roşu în gât". Întrebăm, pentru a nu ştiu câta oară: cine va răspunde pentru o astfel de tragedie? Aşteptăm un răspuns, mai ales din partea unui guvern care a ajuns la putere după o altă tragedie, în care au murit 64 de oameni nevinovaţi.

h4.jpg

Cristian Huluban 
Ads

Cele mai citite stiri de azi