Croitorasul de armuri


Facebook
Croitorasul de armuri

Armura gotica, de turnir, engleza, maximiliana sau milaneza, acestea sunt doar cateva dintre "bijuteriileö confectionate de elevul Calin Man, de 18 ani, din Timisoara.


Calin a confectionat deja trei randuri de armuri, iar a patra va fi gata in septembrie. De aproape sase ani, Calin, elev in clasa a XI-a la Liceul Ana Aslan, profilul stiintele naturii, confectioneaza armuri si alte accesorii de epoca, cu adevarata maestrie.

"Mereu mi-a placut istoria si, dupa ce am studiat foarte mult, am inceput sa fac armuri, coifuri, manusi sau arme din perioada medievala. Pana acum nu m-am gandit sa vand nimic, am facut asta doar pentru mineö, a povestit Calin Man.

Procesul confectionarii unei armuri poate dura si un an, in functie de programul scolar al elevului-mester, in timp ce o spada sau un topor de lupta necesita cateva luni. Tatal lui Calin, meserias in modelarea metalului, spune ca fiul l-a depasit in pricepere. "Nu as putea face ce face el, mai ales ca nu am atata rabdare. Cand e in vacanta, cat e ziua de lunga nu pleaca din atelier. Si la masa il aducem cu cearta!ö, a spus tatal baiatului.

"Iarna, cand este foarte frig si nu poate lucra aici, dar mai vine din cand in cand si se uita la ce a lucratö, adauga si mama. Daca pana acum nu se gandise ce ar putea face cu armurile, Calin a ajuns la concluzia ca ar fi bine sa le vanda colectionarilor , celor de la cinematografie, muzee sau teatre.

"Fabricuta" din sopron

Atelierul lui Calin Man este improvizat in sopronul casei parintesti. Mica fabricuta de armuri are o forja in care baiatul modeleaza tabla, si care functioneaza cu carbuni. Metalul pus deasupra prinde viata sub greutatea matritei si ia forma oricarui sablon, fie el pentru coif, platosa sau toporisca. Rabdarea si pasiunea sunt atuurile tanarului.» vezi articolul original


sursa:

vezi comentariile
cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)
Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti