Cum pot obtine victimele ordin de restrictie impotriva agresorului


Facebook
Cum pot obtine victimele ordin de restrictie impotriva agresorului

Victimele violentei in familie vor putea obtine mult mai repede un ordin de restrictie impotriva agresorului si nu vor mai fi nevoite sa paraseasca domiciliul pentru a fi in siguranta, asa cum se intampla in prezent.

Modificarile legislative vor permite o protectie mult mai buna a victimelor, asa cum vedem acum doar in filme.

Un ordin de restrictie care sa-l impiedice pe agresor sa se apropie la mai putin de 200 de metri de victima, evacuarea vinovatului de la domicilul comun si obligarea lui sa urmeze un program de consiliere psihologica sunt in prezent doar un vis frumos pentru membrii familiilor supusi actelor de violenta.

In prezent, daca o victima nu doreste sa plece de acasa si sa locuiasca intr-un adapost sau pe la prieteni, ea este nevoita intenteze un proces penal agresorului pentru a-l scoate din casa si apoi sa astepte condamnarea acestuia, lucru care ar putea dura si cativa ani.

Printr-un proiect de lege care a trecut deja de Senat si a fost aprobat pe articole de Camera Deputatilor, victimele vor putea obtine mult mai usor si mai repede un ordin de restrictie care sa le permita sa ramana la domiciliu, iar agresorul sa nu fie lasat sa se apropie la mai putin de 200 de metri.

"Saptamana viitoare, vom avea votul final pe proiectul de lege si, daca va trece, va fi pus apoi in aplicare. Ordinul de restrictie se va da intr-o procedura de urgenta. Mai am un proiect de lege pentru marirea pedepselor pentru agresori. Se va merge pana la dublarea acestora", a declarat Raluca Turcan, unul dintre initiatorii proiectului de modificare a legislatiei in privinta violentei domestice.

Ce prevede ordinul de restrictie

Prin ordinul de restrictie se va impune agresorului evacuarea domiciliului pe care il imparte cu victima, chiar daca este proprietar, pastrarea unei distante minime de 200 de metri fata de persoana vatamata, de domiciliul si locul de munca al acesteia si interzicerea oricarui contact cu acesta, inclusiv prin telefon, corespondenta etc.

Prin ordinul de restrictie, agresorul va fi obligat sa urmeze un program de consiliere psihologica. Ordinul se va da, la cererea partii vatamate sau din oficiu, in regim de urgenta, in termen de 24 de ore de la primirea cererii. Durata pe care se poate da ajunge pana la doi ani.

Ordinul de protectie, in maximum trei zile

O alta masura care se poate lua este emiterea unui ordin de protectie, prin care se interzice agresorului sa stea in locuinta comuna, el va trebui sa acopere costurile cu ingrijirea medicala pentru victima, cheltuielile generate de adapostirea victimei si asistenta acesteia etc.

Cererea pentru ordinul de protectie se poate introduce direct de victima sau de un reprezentant al statului sau al unui ONG care cunoaste situatia. Cererea se judeca de urgenta, in termen de 48 de ore de la primire, iar instanta se pronunta in cel mult trei zile de la primirea solicitarii.

Hotararea data de instanta este executorie si definitiva, ceea ce insemna ca se pune in practica imediat, chiar daca partea opusa face recurs.

De ce sunt necesare masuri suplimentare


Modificarile legislatiei in vigoare in acest moment sunt necesare pentru ca aceasta nu era eficienta in ceea ce priveste protectia victimelor. In prezent, exista un simulacru de ordin de restrictie, conform articolului nr. 118 din Codul Penal, si care nu se aplica pentru ca nu a fost completat Codul de Procedura Penala, se arata in expunerea de motive la proiectul de lege.

In prezent, ordinul de restrictie se da numai in cazul persoanelor care au o condamnare la inchisoare de cel putin un an, dar aceasta sanctiune e data foarte rar sau aproape deloc de instante in cazurile de violenta domestica.

In general, pedeapsa e o amenda sau inchisoare cu suspendare. Tarile europene, printre care Spania, Suedia, Turcia si Bulgaria, au introdus in legislatie emiterea ordonantelor de restrictie in procedura de urgenta.

Protectie doar la adaposturi

In prezent, victimele violentei in familie, majoritatea femei, care vor sa scape de agresiuni nu au ca alternativa decat sa paraseasca domiciliul si sa apeleze la ajutorul rudelor, cunoscutilor sau la un adapost.

"Noi oferim victimelor adapost si consiliere psihologica. Ordinul de restrictie se obtine foarte greu la noi in tara si femeile sunt nevoite sa plece de acasa. In alte tari, agresorul e cel care e silit sa plece si apoi obligat sa urmeze o forma de terapie", a declarat Alin Moainea, presedintele Fundatiei Teofania din Arad.

El a explicat ca la centrul de consiliere de la fundatia sa au venit doar cinci agresori pentru a primi sprijin si indrumare, din 2008 si pana in prezent, si numai unul din proprie initiativa. Din cazurile pe care le-a observat de-a lungul timpului, doar un sfert din persoane au apelat la divort pentru a scapa de partenerul agresor, iar majoritatea s-au intors acasa, dupa doua-trei luni petrecute la adapost.

"Proiectul de lege privind ordinul de restrictie le-ar ajuta foarte mult pe femeile victime, care sunt nevoite sa plece de acasa cu copiii si sa-si gaseasca apoi un adapost, in loc sa fie evacuati agresorii", a precizat Alin Moainea.


Sursa: vezi articolul original
vezi comentariile


cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti