Cum poti cumpara un apartament in rate daca ai salariu sub 3.000 de lei


Facebook
Cum poti cumpara un apartament in rate daca ai salariu sub 3.000 de lei

Peste o mie de chiriasi ANL din trei judete din Transilvania s-au inscris, pana in prezent, intr-o asociatie care a propus Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului cumpararea in rate a apartamentelor ANL, informeaza Mediafax.


Presedintele Asociatiei Locatarilor din Blocurile ANL pentru Tineri din Romania (ASLBTR), Dan Cornel Nistor, a declarat, la Bistrita, corespondentului MEDIAFAX ca aceasta organizatie, din care fac parte deja peste o mie de chiriasi ANL din judetele Sibiu, Mures si Brasov, a fost constituita de chiriasi ANL din Medias, localitatea sa de domiciliu.

"Avem deja o mie de membri din cele trei judete. Acum (sambata - n.r.) suntem in Bistrita-Nasaud si urmeaza sa mergem in toate judetele din tara in care au fost construite blocuri ANL, asa ca numarul membrilor este in crestere", a spus Nistor.

Potrivit sursei citate, membrii fondatori ai organizatiei si-au dat seama ca nu isi pot permite sa ia credite de la banci ca sa cumpere apartamentele in care stau si trebuie sa isi uneasca fortele ca sa convinga autoritatile sa fie de acord cu plata in rate a caselor.

"Impreuna cu cativa vecini am decis sa constituim aceasta asociatie ca sa ne ajutam pe noi insine, in primul rand. Si noi locuim in blocuri ANL si am vazut ca nu avem nicio sansa sa le cumparam cu banii jos. Ca sa cumperi un apartament cu banii jos, luand credit de la banca, trebuie sa ai un salariu mediu net de 3.000 de lei fiindca, in prezent, bancile nu accepta o rata mai mare de 40 la suta din salariu. Cred ca nici cinci la suta din locatarii acestor blocuri nu au salarii de 3.000 de lei si nu vor avea sansa sa-si cumpere aceste apartamente", a declarat Nistor.

El a explicat ca, data fiind situatia, membrii ASLBTR s-au gandit ca singura sansa a chiriasilor actuali sa poata cumpara apartamentele este ca statul sa le vanda in rate, iar rata lunara pe care sa o plateasca o familie sa nu fie mai mare de 100 de euro.

Cu aceasta propunere, membrii ASLBTR au fost deja la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si au discutat cu ministrul Cristian Petrescu.
"Domnul ministru ne-a ascultat si si-a notat propunerea noastra. Ea suna astfel: fiecare familie care locuieste intr-un apartament ANL sa plateasca o rata de o suta de euro pe luna. Sa nu se mai plateasca chirii, cum se intampla in prezent, ci banii sa fie livrati in contul MDRT. Primariile sunt doar administratorii acestor cladiri, proprietarul de drept este MDRT", a spus el.

Nistor a declarat ca in tara sunt 38.000 de locuinte ANL, iar, daca fiecare chirias ar da o suta de euro lunar, s-ar aduna 3,8 milioane de euro, bani cu care MDRT ar putea face alte blocuri ANL.

"Cu 3,8 milioane de euro, MDRT ar putea construi cinci-sase blocuri in fiecare luna timp de 30 de ani. Ministrul a parut interesat de varianta fiindca, in felul acesta, am aduce bani multi la buget cu care s-ar putea continua programul de construire a locuintelor pentru tineri", a declarat el.

Nistor a explicat ca, la Medias, de exemplu, chiriasii ANL platesc pentru apartamente intre 240 si 350 de lei chirie lunara, iar oamenii sunt dispusi sa mai faca un efort ca sa stie ca, peste 20-30 de ani, apartamentul le va apartine.

"In blocurile ANL locuiesc, in toata tara, peste o suta de mii de oameni. Peste tot unde am apucat sa mergem, chiriasii s-au inscris in organizatia noastra in proportie de 90 la suta fiindca aceasta e singura lor speranta pentru cumpararea apartamentelor", a declarat el.
Dan Cornel Nistor a spus ca, dupa intalnirea cu ministrul Cristian Petrescu, de la inceputul acestei luni, a trimis MDRT propunerea scrisa a asociatiei, pentru care a primit numar de inregistrare.

"Acum asteptam raspunsul oficial. In caz ca nu vom gasi intelegere la actuala guvernare, vom apela la liderii opozitiei fiindca este un subiect bun de campanie pentru orice politician sa ajute tinerele familii din Romania sa-si cumpere locuinta. In cazul in care nu reusim nici acest demers, vom aduna semnaturi din toata tara, peste o suta de mii, si vom putea initia singuri un proiect de lege. As vrea sa vad care parlamentar va vota impotriva", a declarat el.

Nistor a spus ca, din informatiile sale, pana in prezent, mai putin de o suta de apartamente ANL sunt vandute sau in curs de vanzare din totalul de 38.000.
In municipiul Bistrita, sunt doar trei cereri de cumparare a apartamentelor ANL, insa nu a fost vandut niciunul intrucat Primaria Bistrita nu le-a evaluat inca.
Sursa: vezi articolul original
vezi comentariile


cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)
Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti