Special

Publicat Luni, 22 august 2016 , ora 10:43, de Cristina Stancu

CUM SĂ MAI AVEM ÎNCREDERE ÎN JUSTIŢIE?

Vă amintiţi de şmecherul cu Touareg care a şicanat şi lovit un Logan în zona Fântânii Mioriţa, când efectiv la împins pe acesta în afara carosabilului, la un pas să lovească un pieton care circula pe trotuar?


Sunt convins că vă amintiţi scena, pentru că a fost zile întregi difuzată la toate posturile de televiziune. Justiţia română, conform obiceiurilor pământului, a tărăgănat cât a putut etapele judecării celui care putea provoca o adevarată tragedie, acuzându-l, abia după 7 luni, pentru tentativă de omor. Să reţinem această încadrare, pentru că vom vedea cum procedeaza justiţia de la noi cu cei acuzaţi de o asemenea faptă.

accident2.jpg

Şmecherul cu Touareg, aşa cum a devenit cunoscut, pe numele său Iulian Sănducu, era controlor de zbor la Romatsa şi, din înaltul funcţiei ocupate, evident că se considera deasupra legilor şi, mai ales, deasupra muritorilor de rând. Pentru că şoferul Loganului nu a eliberat banda pe care vroia marele Sănducu să meargă, şeful de la Romatsa a decis să-i aplice o corecţie celui care circula paşnic, fără să deranjeze pe nimeni. Ca să ne dăm seama şi mai bine cu cine avem de-a face, să amintim că domnul Sănducu, la doar câteva zile după ce a provocat incidentul de la Fântâna Mioriţa, a fost prins circulând cu 120km/h în localitate, de această dată pe motocicletă. Este evident, pentru orice om de bună credinţă, că acest individ are serioase probleme de ordin psihic, pentru că un om cât-de-cât normal la cap nu poate face aşa ceva, la doar câteva zile distanţă de o faptă atât de gravă.

accident3.jpg

Acum ajungem la partea interesantă a cazului, partea care ne face să conştientizăm că trăim într-o ţară unde justiţia îşi bate joc de ideea de dreptate şi adevăr. Deci, ce face Justiţia română cu un asemenea individ, care a fost condamnat pentru tentativă de omor? Decide, în urma repetatelor cereri de eliberare făcute de domnul Sănducu, că acesta poate fi scos, în secret, din închisoare, şi plasat în arest la domiciliu. Dacă ministrul justiţiei se mai miră de ce instituţia pe care o conduce a scăzut atât de mult în sondajele referitoare la încrederea populaţiei, acum are încă un răspuns. Iată de ce Justiţia română are o imagine atât de şifonată în ochii cetăţenilor, iată de ce majoritatea populaţiei crede că această instituţie favorizează infractorii.

accident4.jpg

În loc să înăsprască legile privind siguranţa circulaţiei, tocmai acum, când numărul deceselor în urma accidentelor rutiere creşte pe zi ce trece, ce exemplu dă Justiţia română? Îl eliberează din închisoare pe unul care a fost filmat în timp ce a lovit INTENŢIONAT un alt autovehicul, fiind condamnat pentru tentativă de omor. Justitia se referă la dreptate şi echitate, aşa se spune. Mă întreb, care din aceste două cerinţe a fost respectată de judecătorii care au decis că şmecherul cu Touareg poate beneficia de clemenţă? Şi care va fi mesajul pe care îl vor primi teribiliştii de pe şosele, cei care provoacă atâtea tragedii?

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi