Deputatii au propus un proiect de lege ce ar putea ajuta romanii cu credite in valuta


Facebook
Deputatii au propus un proiect de lege ce ar putea ajuta romanii cu credite in valuta

Un nou proiect de lege ar putea ajuta persoanele cu imprumuturi bancare in valuta. Romanii care au astfel de credite vor putea achita in avans la cursul valutar de la data obtinerii lor, cu ajutorul unui imprumut de refinantare, pentru care ar urma sa plateasca rate cu 25% mai mici.

 

Asta prevede un proiect de lege care a fost depus la Camera Deputatilor si este sustinut de parlamentari din toate partidele.

 

Potrivit proiectului de lege, romanii imprumutati in euro, franci elvetieni, dolari, dar si alte valute vor putea sa ramburseze in avans creditul exact la cursul din luna in care au luat imprumutul.
Spre exemplu, cine a luat un credit in anul 2007 va returna datoria nu la 4 lei si 50 de bani cat este cursul in prezent, ci la 3,5 lei.

 

Pentru un credit de 50.000 de euro acordat pe 30 de ani, banca trebuie sa incaseze o dobanda de 53.000 de euro pe langa suma imprumutata.

 

Daca omul nu mai poate plati creditul, de cele mai multe ori banca pierde si dobanda, dar si o parte din credit.

 

Daca insa banca accepta varianta de plata in avans la cursul din 2007, atunci va incasa cu 10.000 de euro mai putin din creditul initial.

 

Nu ramane insa in pierdere pentru ca in cei 6 ani a incasat deja o dobanda de aproape 20.000 de euro. Si va mai incasa inca 36.000 din noul credit. In total castiga 44.000 in loc de 53.000.

 

Dupa refinantare, rata creditului va scadea cu aproape 25%: de la 1335 de lei pe luna la 1050 de lei.

Deputatul UDMR care a propus proiectul de lege spune ca si bancile trebuie sa-si asume pierderile, nu doar oamenii.
"Practic este o solutie. Se imparte responsabilitatea nu doar pe o parte, pe partea cetateanului, al celui care a luat creditul, ci responsabilitatea revine si bancii", a spus deputatul.

 

Proiectul este sustinut de parlamentari din toate fortele politice importante reprezentate in Parlament: PSD, PNL, PDL, UDMR si minoritati.

 

"Cred ca si pentru banca e mai bine sa incaseze acesti bani la nivelul la care a fost stabilit cand s-a incheiat contractul decat sa ajunga in situatia in care sa nu mai ia nimic", a spus un senator PDL.

 

"Au fost multi cetateni ai Romaniei care au luat credite in monede in ultimii ani si azi nu au posibilitatea sa-si achite sumele pentru ca bancile au modificat dobanzile. Deci noi dorim ca ei sa isi poata achita creditul in bune conditii", a spus un deputat PSD.

 

"Cei din mediul bancar, fiind privati, sunt interesati de castig. Pe termen scurt s-ar putea sa castige, pe termen lung s-ar putea gandi ca deschid o cutie a Panderei si nu vor putea castiga, depinde cum se raporteaza la criza fiecare unitate bancara", a spus un senator PNL.

 

Statisticile arata ca peste 700.000 de romani au restante la plata creditelor, iar foarte multi dintre ei au datorii neplatite de peste un an.

 

"Orice diminuare a datoriei de plata lunare va duce la o scadere a numarului si volumului de credite neperformante", a spus presedintele AURSF.

 

Si Comisia Europeana recomanda recalcularea creditelor in moneda in care oamenii isi iau salariile, pentru a reduce riscul valutar.

Asociatia Romana a Bancilor spune ca va analiza acest proiect saptamana viitoare.

 

 

sursa: stirileprotv.rp
citeste despre: lege, credite, valuta,

vezi comentariile


cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti