Special

Publicat Vineri, 08 iulie 2016 , ora 10:00, de Cristina Stancu

DESPRE IPOCRIZIE

Numirea neamţului Christoph Daum la cârma naţionalei României a stârnit reacţii pro şi contra.


Lumea fotbalului de la noi împărţindu-se în două tabere, una care salută aducerea unui tehnician străin, cealaltă care dezaprobă vehement această decizie. În fruntea celor care s-au declarat nemulţumiţi de numirea lui Daum se află nume importante din fotbalul românesc, precum Gigi Becali, Cornel Dinu sau Florin Prunea. Aceştia nu s-au mulţumit să conteste într-un mod civilizat numirea lui Daum, preferând, în dulcea tradiţie de la noi, să terfelească imaginea unui om, prin declaraţii jignitoare, de mahala.

daum-nationala2.jpg

Gigi Becali, supărat probabil pentru că nu-şi va mai putea impune jucătorii la echipa naţională, a lansat un atac murdar la adresa lui Daum, numindu-l pe acesta "un drogangiu şi un prostituat", fiind foarte deranjat de salariul pe care-l va primi noul selecţioner. Aceste declaraţii ale lui Gigi Becali ne arată cât de ipocriţi pot fi oamenii uneori. Ştim cu toţii de ce s-a enervat atât de tare patronul Stelei la auzul veştii că un străin va antrena echipa României. Ambalând acuzele sale în forma unui patriotism de faţadă, Becali s-a enervat, de fapt, pentru că odată cu aducerea unui neamţ pe banca naţionalei, el nu va mai putea forţa convocarea la lot a jucătorilor Stelei. Ştie oricine că pentru a creşte preţul unui jucător, prezenţa acestuia la echipa naţională este un factor determinant.

daum-nationala3.jpg

Să-i amintim lui Gigi Becali că nu l-a deranjat deloc salariul uriaş încasat de prietenul său Victor Piţurcă, atunci când acesta a fost numit selecţioner, pentru că antrenorul îi făcea jocurile patronului stelist. Să ne amintim doar de convocările repetate ale lui Cristi Tănase, un jucător pe care Becali spera să ia foarte mulţi bani, şi care, deşi era contestat chiar şi de fanii Stelei, era titularizat constant de Piţurcă la echipa naţională. Bineînţeles, patronul Stelei nu i-a reproşat niciodată prietenului Piţurcă nici trecutul controversat sau problemele din viaţa particulară, aşa cum face acum cu Daum, pe care îl atacă într-un mod atât de josnic. Când e vorba de propriul interes, oamenii pot face adevărate piruete de comportament, judecând după cum le convine, dar pozând în exemple de moralitate.

daum-nationala4.jpg

Nu spune nimeni că odată cu venirea antrenorului german echipa României va deveni o forţă în fotbalul mondial. Dar trebuie să-i acordăm timp noului selecţioner şi să-l judecăm după rezultate, nu să-i terfelim imaginea doar pentru că nu e român. Lui Daum i se reproşează că nu cunoaşte fotbalul românesc, mentalitatea fotbaliştilor noştri. Ce ar trebui să-i fie cunoscut din fotbalul românesc, despre ce mentalitate vorbim? Despre echipe unde patronii dictează cine joacă, despre blaturi sau falimente ale multor echipe? Se tem oare toţi aceşti patrioţi, toţi aceşti "cunoscători ai fenomenului", că nu-şi vor mai putea face jocurile, odată cu venirea unui antrenor cu altă mentalitate? Există un vechi proverb englezesc despre ipocrizie, care spune că "nu toţi cei care folosesc apa sfinţită sunt sfinţi".


Cristian Huluban

Ads

Cele mai citite stiri de azi