Special

Publicat Marti, 15 martie 2016 , ora 12:21, de ROL.ro

Destin de EROU!

La Târgu Mureş, acolo unde doctorul Raed Arafat a pus bazele unei adevărate şcoli a caracterelor, numită SMURD,  şi-a început ucenicia şi un copil de numai 14 ani, pe numele său Robert Szasz. 

Deşi respins de multe ori de doctorul Arafat, care i-a sugerat, glumind, că grădiniţa este peste drum, copilul nu s-a lăsat descurajat şi, cu o tenacitate surprinzătoare pentru vârsta lui, a insistat că vrea să facă şi el parte din echipa de salvatori despre care auzise tot oraşul. După multe ezitari, văzând că tânărul Szasz nu vrea să renunţe, doctorul Arafat îl acceptă în familia SMURD-ului, unde va deveni în scurt timp băiatul bun la toate. Astfel, încet-încet, dintr-un lider al bătăuşilor din cartier, Alexandru Szasz a devenit unul din voluntarii cei mai pasionaţi ai proiectului iniţiat de Raed Arafat.

Timp de 20 de ani, Robert Szasz a fost dedicat trup şi suflet misiunii pe care o alesese, aceea de a ajuta oamenii aflaţi în pericol, fiind mereu în prima linie a salvatorilor. Visul a devenit realitate când a absolvit şcoala de asistenţi, devenind angajat cu acte în regulă al SMURD-ului. Cel care bătuse la atâtea uşi pentru a convinge locuitorii oraşului să doneze bani pentru prima Salvare SMURD, devenise om de bază al echipei lui Raed Arafat, doctorul palestinian care a avut aceasta iniţiativă considerată utopică de mulţi, crearea unui serviciu performant dedicat salvării de vieţi. Doctorii şi asistentele au devenit în scurt timp familia lui Robert Szasz, cei alături de care a stat noapte şi zi, învăţând de la fiecare, ca un ucenic aflat în prezenţa meşterilor, furând tainele meseriei. Oriunde era nevoie de el, răspundea prompt, fie că trebuia să răspundă la telefoane, să urce în elicopter sau să fie într-o ambulanţă plecată în misiune.

A trăit apoi experienţa de medic combatant în Irak, mânat şi acolo de dorinţa de a ajuta pe cei aflaţi în suferinţă. Şi-a forţat mereu limitele, încercând să fie mai bun în ceea ce face. Spunea mereu că ritmul de lucru de la SMURD, fără o clipă de pauză, l-a ajutat să reziste în cele mai dificile situaţii din cadrul misiunilor din Irak. Copilul care cu 20 de ani în urmă se ruga de doctorul Arafat să-l accepte ca voluntar ajunsese un bărbat în toată firea, călit în misiuni dificile, în teatre de luptă unde doar cei cu adevărat puternici rezistă. Dar într-o seară de martie a acestui an, inima lui Robert Szasz s-a oprit, la doar 33 de ani, iar cel care ajutase la salvarea atâtor vieţi a părăsit această lume. Acesta a fost destinul unui om care nu s-a considerat niciodată erou, bătăuşul de cartier care se transformase în salvator, punând umărul la naşterea SMURD-ului, cel mai performant sistem de intervenţie din România.  

Nicolae Iorga spunea: ”nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputinţă să-l răsplăteşti”. Robert Szasz nu ar fi acceptat niciodată o răsplată pentru ceea ce a făcut, dar merită aprecierea şi recunoştinţa noastră pentru felul în care şi-a ajutat semenii.


Cristian Huluban 
Ads

Cele mai citite stiri de azi