Special

Publicat Marti, 02 august 2016 , ora 11:33, de Diana Bone

DIFERENŢE

Regina Ana a României a părăsit această lume discret, aşa cum şi-a trăit întreaga viaţă. Ce poţi spune despre doi oameni care au fost căsătoriţi timp de aproape 70 de ani, cât o viaţă de om? Că s-au iubit, că au crescut cinci copii, că au trecut împreună prin momente atât de grele, încât nu ştiu câţi ar fi avut puterea să meargă mai departe?

Când Regina Ana vorbea despre soţul său, sau doar când îl privea, îţi dădeai seama de intensitatea sentimentelor sale. A trăit o iubire ca în basme, aşa cum nu mai întâlneşti în ziua de azi, şi chiar dacă a fost descendenta unor familii ilustre, a ştiut, la fel ca şi Regina Maria, să rămână o femeie simplă şi modestă.

2.jpg

Relatarea Reginei Ana, referitoare la momentul în care l-a cunoscut pe Regele Mihai, este edificatoare: ”în acea zi l-am cunoscut pe cel care-mi va deveni soţ şi, cum să spun…atunci a început viaţa”. Parcă avem în faţă o definiţie a fericirii eterne, la care visăm cu toţii. În cazul acestor oameni, care au scris pagini de istorie adevărată, tragică, ceea ce te impresionează este uimitoarea lor modestie, dorinţa de nu ieşi din tiparele normalului, chiar dacă rangul le-ar fi permis o oarecare distanţă faţă de semeni. Nu doreau să epateze cu nimic, spre deosebire de opulenţa deşănţată în care se afişează politicienii de astăzi. Citind materialele în care se vorbeşte despre trecutul celor doi suverani, despre felul în care au ales un trai modest, cu care s-au obişnuit fără probleme, Regele Mihai lucrând ca pilot iar Regina Ana ca vânzătoare, îţi dai seama de uriaşele diferenţe de educaţie dintre cei care au condus cândva România şi cei care o conduc astăzi.

3.jpg

La asta se reduce, finalmente, totul, la educaţie. Îi vedeţi pe politicienii de acum capabili să lucreze ca vânzători, muncitori sau şoferi, în cazul în care viaţa li s-ar schimba dramatic, şi ar fi nevoiţi să o ia de la capăt? Sunt obişnuiţi cu luxul, cu trândăveala din sălile de şedinţe, cu şoferi la scară şi cu vacanţe în locuri exotice, plătite din banii noştri. Regina Ana s-a înrolat ca voluntar în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost şofer de ambulanţă şi infirmieră timp de doi ani, în campaniile generalului De Gaulle din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg sau Germania. Le vedeţi pe doamnele politicii româneşti, celebrele Udrea, Gorghiu sau Olguţa în stare de asemenea sacrificii? Acestea sunt diferenţele dintre modestie şi opulenţă, dintre eleganţă şi prost gust. Diferenţele legate de felul în care vorbea despre poporul român Regina Ana şi ceea ce fac fruntaşele politicii contemporane. Toate acestea ne arată cât de mare este prăpastia dintre o adevărată doamnă şi cele care niciodată nu vor ajunge la acest statut.

4.jpg

Odihneşte-te în pace, Majestate!  

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi