Special

Publicat Joi, 04 august 2016 , ora 12:50, de Diana Bone

DOMNILOR GENERALI, LĂSAŢI STEAUA SĂ ZBOARE!

Fie că suntem dinamovişti, rapidişti, astrali sau petrolişti, trebuie să recunoaştem, dacă vrem să fim corecţi, că Steaua este singura echipă de la noi care contează în Europa. Este singurul reper constant, şi chiar dacă au fost şi eşecuri în cupele europene, de ani buni echipa roş-albastră este singurul nume de la noi cunoscut şi apreciat în Europa fotbalistică. Evoluţiile bune au alternat uneori cu eşecuri usturătoare, dar Steaua este ACOLO mereu, atunci când se trage linie după sita preliminariilor şi rămân în competiţie doar cei care merită.

Marele câştig al partidei-retur cu Sparta Praga, pe lângă performanţa calificării, mi se pare felul în care steliştii au abordat acest meci atât de încărcat din punct de vedere psihologic. Deşi puteau să joace mai prudent, să-i lase pe adversari să ia iniţiativa pentru a încerca să-i surprindă pe contraaac, steliştii au impus ei ritmul meciului, au ales să joace ofensiv, fără să facă niciun pas înapoi. Aşa se joacă fotbalul modern, aşa îţi apropii victoriile sau calificările, aşa te faci respectat, printr-o atitudine curajoasă, printr-un fotbal total. Mulţi spun că Reghecampf a construit această tactică pentru a-şi ascunde lipsurile din apărare, unde balamalele mai scârţâie uneori. Chiar şi dacă a fost aşa, Reghecampf merită felicitări pentru faptul că a jucat totul pe cartea atacului, preferând riscul asumat în locul unei temporizări care, chiar dacă putea aduce finalmente calificarea, ne-ar fi ţinut cu sufletul la gură.

huluban2.jpg

Toată România fotbalistică îl aplaudă pe Stanciu, omul care, prin golurile sale, a făcut posibilă calificarea. Într-adevăr, Stanciu este, în acest moment, cel mai în formă jucător român, acel decar care poate avea de multe ori un aport decisiv în rezultatele echipei. Selecţionerul Daum poate a avut aseară revelaţia că şi în echipa României există un jucător care seamănă, ca stil şi eficacitate, cu conaţionalul său Götze. Se tot spune că jocul colectiv este principalul atu al unei echipe, dar iată că şi atât de pragmatica echipă germană a simţit nevoia de a aduce în rândurile ei câţiva mingicari de tipul lui Götze sau Őzil. Stanciu poate deveni acel număr 10 în jurul căruia selecţionerul Daum să ridice o echipă a României mai curajoasă, mai ofensivă.

huluban3.jpg

Deşi toate elogiile merg spre Stanciu, daţi-mi voie să aplaud superba execuţie a lui Tamaş, un jucător care putea ajunge mult mai sus, dacă ar fi fost mai atent cu cariera lui. Bara lui Tamaş, după o rachetă trimisă de la mijlocul terenului, a fost clipa de nebunie a unei partide intense. La final, aş vrea să-i întreb pe generalii care tot pun piedici Stelei de atâţia ani, dacă au văzut câţi oameni fericiţi erau aseară pe stadion. Prizonieri ai unei mentalităţi învechite, care aminteşte de perioada comunistă, aceşti generali nu pot opri performanţele Stelei, în ciuda încercărilor lor disperate. Domnilor generali, lăsaţi oamenii să se bucure, lăsaţi Steaua să zboare!


Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi