Special

Publicat Joi, 07 aprilie 2016 , ora 12:26, de I. G.

DOR DE NEA MĂRIN

Astăzi, Amza Pellea ar fi împlinit 85 de ani…a părăsit această lume răpus de un cancer pulmonar, la doar 52 de ani. Şi câte nu ar mai fi avut de spus cel mai faimos dintre olteni. A creat atâtea personaje, de la roluri istorice de mare anvergură, precum Mihai Viteazul sau Decebal, până la imaginea cea mai fidelă a ţăranului român, plin de umor şi optimism, numit simplu, Nea Mărin.


În două roluri atât de diferite, cum au fost personajele-cheie ale carierei sale (Mihai Viteazul şi Nea Mărin) Amza Pellea a dat întreaga măsură a talentului său interpretativ. Deşi rolurile jucate în filmele istorice au impresionat şi vor rămâne adevărate repere ale cinematografiei româneşti, Amza Pellea va fi prezent în amintirea românilor mai ales prin crearea unui personaj fabulos, Nea Mărin, olteanul din Băileşti, un adevărat prototip al ţăranului român.


Bancurile cu olteni, savurate de atâtea generaţii, erau de fapt poveşti despre familia lui Amza Pellea, în care vorbea despre verii sai, despre tatăl său, despre cei apropiaţi din copilăria marelui actor. Amestec de şmecherie, umor şi bucurie de viaţă, Nea Mărin a ajuns finalmente un personaj îndrăgit de toţi românii, mai ales datorită interpretării magistrale a lui Amza Pellea, care te cucerea imediat. Filmul ”Nea Mărin miliardar”, care conduce şi acum în topul comediilor româneşti, ni-l prezintă pe Nea Mărin într-un şir de evenimente care de care mai hazlii, alături de Veta, soţia interpetată de Draga Olteanu Matei, şi de inegalabilul Gogu, pentru care a fost ales alt nume mare al teatrului şi filmului românesc, Sebastian Papaiani.

 

Amza Pellea a rămas un nume de referinţă al culturii noastre, un actor complet, dar şi un om deosebit, despre care Radu Beligan spunea că ”este bun şi generos ca o pâine de la ţară”. A plecat dintre noi de mai bine de 30 de ani, dar au rămas în urma lui zeci de roluri memorabile, mărturii ale unui talent uriaş. Mulţi au spus că a fost cel mai important nume pe care l-a dat arta teatrală şi cinematografică de la noi, dar Amza Pellea nu a vrut niciodată să accepte această recunoaştere, din respect faţă de colegii săi. Pentru cei mai mulţi români, atunci când spui Amza Pellea, îţi apare în faţă un ţăran român, îmbrăcat în straie populare olteneşti, cu o pălărie dată pe spate şi cu un zâmbet inconfundabil. E Nea Mărin, venit cu paporniţa şi damigeana de zaibăr, pentru a ne mai însenina zilele.

Cristian Huluban

ROL.RO

Ads

Cele mai citite stiri de azi