Special

Publicat Marti, 22 martie 2016 , ora 16:08, de I. G.

E INCAPABILĂ EUROPA SĂ SE APERE?

Londra-Madrid-Paris-Ankara-Bruxelles. Nu este oferta unei agenţii de turism, este lista oraşelor europene care au fost ţinta teroriştilor în ultimii ani. Cetăţenii Europei arată cu degetul spre cancelarul german Angela Merkel, a cărei campanie de ajutorare a refugiaţilor a permis infiltrarea, printre mulţi oameni amărâţi, şi a unor fanatici ai Isis, organizaţia teroristă care ameninţă lumea civilizată.


S-a ajuns la o situaţie foarte gravă, pentru că dacă în atâtea capitale ale Europei teroriştii au reuşit să-şi pună în aplicare acţiunile sângeroase, este limpede că securitatea locuitorilor este foarte serios ameninţată. Organizaţiile teroriste şi-au întins tentaculele în toate oraşele importante ale bătrânului continent şi nu au niciun fel de ezitare sau remuşcare atunci când e vorba de uciderea unor oameni nevinovaţi.


Toată  lumea se întreabă unde va avea loc următoarea lovitură a teroriştilor. Răspunsul e limpede şi, în acelaşi timp, înfricoşător. Pot lovi oriunde, pentru că serviciile de securitate din ţările civilizate sunt destul de permisive, în aeroporturile şi gările europene poate intra oricine, cu orice fel de geamantan sau ghiozdan, fără teama că ar putea fi controlat sau oprit pentru a se legitima.  Civilizaţia, ospitalitatea şi atitudinea relaxată sunt foarte importante, dar ele sunt privite ca slăbiciuni şi folosite ca oportunităţi de cei care pun la cale atentate teroriste. Că vrem sau nu vrem, Europa este la un moment de cotitură în existenţa sa, pentru că (să nu fim naivi), aceste atentate vor continua, şi adepţii Isis pot transforma harta continentului nostru într-un câmp al terorii. Dacă adunăm numărul victimelor atentatelor din oraşele enumerate la începutul acestui articol, ajungem la cifre care ar trebui să sune ca un serios semnal de alarmă, poate ultimul, pentru cei care asigură securitatea locuitorilor europeni.


atentate-parriss_rsz_crp.jpgPericolul este foarte mare, mai ales pe plan politic, pentru că foarte mulţi locuitori ai Europei vor fi convinşi să voteze partidele de sorginte fascistă, care promit că vor curăţa oraşele de emigranţi, mai ales de cei cu origini musulmane. Cetăţenii Europei, speriaţi de seriile de atentate parcă fără sfârşit, disperaţi de pierderea celor dragi în urma unor astfel de lovituri ale teroriştilor, cer dreptate. Cum să le combaţi argumentele, pentru că dacă ai pierdut o rudă sau un prieten în aceste teribile evenimente, este greu să mai asculţi promisiunile unui politican moderat, care îndeamnă la calm şi răbdare. Impresia generală este că Europa nu are mijloacele necesare să întrerupă răspândirea terorii în oraşele sale. Va urma probabil o perioadă de acalmie, vor fi comemorări ale victimelor, politicienii vor condamna acest serial al crimelor, dar fanaticii mişcărilor radicale nu se vor opri prea curând, ştim cu toţii acest lucru. Întrebarea locuitorilor europeni este clară: ce fac forţele de ordine pentru a asigura liniştea cetăţenilor? Pentru că, cel puţin până acum, nu s-a văzut mare lucru. Dovada? Priviţi ce s-a întamplat la Londra, Madrid, Paris, Ankara sau Bruxelles.


Cristian Huluban

ROL.RO
Ads

Cele mai citite stiri de azi