Special

Publicat Joi, 22 septembrie 2016 , ora 10:24, de Cristina Stancu

EPIDEMIA DE INCOMPETENŢĂ

Scandalul epidemiei de rujeolă, izbucnit în ultimele zile, redeschide dosarul şi aşa stufos al sistemului de sănătate din România.


Foarte mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii, citind pe reţelele de socializare mesajele celor care susţin că vaccinarea poate pune în pericol sănătatea micuţilor. Reţelele de socializare, cu toate părţile lor pozitive, sunt în acelaşi timp şi factori de manipulare extrem de eficienţi. Având în vedere că oamenii stau mult timp în faţa laptopului sau tabletei, citind luările de poziţie ale diferiţilor "specialişti", care  cunosc şi folosesc foarte bine discursul de tip emoţional, nu ne putem mira când aflăm că numărul cazurilor de rujeolă a ajuns la cote alarmante.

copil-2.jpg

Pe de altă parte, vorbim şi de "grija" autorităţilor faţă de populaţie. În ultimii ani, s-au înregistrat foarte multe cazuri în care oamenii nu au găsit vaccinuri nici la cabinetul medicului de familie, nici în farmacii. Ministerul Sănătăţii se plânge de faptul că procentul celor care refuză să îşi vaccineze copiii a crescut alarmant, dar nu face nimic pentru a asigura dozele necesare de vaccinuri împotriva rujeolei. Este uşor să dai vina mereu pe alţii, noi românii suntem experţi în aşa ceva, mai greu este să ne facem fiecare treaba cu seriozitate. Pacienţii acuză sistemul, sistemul susţine că pacienţii cred prea multe din tot ce apare în mediul virtual şi, uite-aşa, cât timp noi suntem ocupaţi să dăm vina unii pe alţii, copiii ne mor în braţe, inutil şi fără niciun sens.

Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să ia atitudine atunci când pe reţelele de socializare au apărut campaniile anti vaccinare. Se puteau aduce, la emisiuni de televiziune, la ore de maximă audienţă, specialişti în materie, care să lămurească oamenii la ce riscuri se expun dacă refuză vaccinarea. Nu a făcut nimeni asta, şi atunci oamenii pe cine să creadă? Este foarte greu să mai ai încredere în cineva în contextul actual, iar părinţii merg efectiv pe sârmă, încercând să îşi protejeze copiii cum pot mai bine. Ceea ce se întâmplă în aceste zile, odată cu declanşarea acestei epidemii, este rezultatul neîncrederii la care a ajuns populaţia faţă de sistemul medical. Au fost semnalate atâtea cazuri de incompetenţă în cadrul sistemului sanitar, au murit atâţia oameni aiurea. Şi atunci cum să nu întelegi reţinerea, neîncrederea unor părinţi, când e vorba de folosirea unui vaccin despre care s-au spus atâtea pe canalele media?

copil-3.jpg

Incompetenţa autorităţilor, neimplicarea celor din Ministerul Sănătăţii, campaniile foarte agresive de pe reţelele de socializare împotriva vaccinării copiilor, toate au dus, finalmente, la situaţia dramatică din prezent. Ok, am ajuns în acest punct, fiecare din părţile implicate şi-a spus cuvântul, rezultatul este o epidemie care a răpus deja trei copii. Ce facem mai departe? Continuăm fiecare pe linia lui, dând vina pe ceilalţi, sau încercăm să facem cu adevărat ceva pentru copiii noştri?

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi