Societate

Publicat Joi, 28 iulie 2011

Escrocherii cu telefonul, demne de scenarii de film

"Mama dvs. a avut un accident de masina si e nevoie de 600 de euro pentru a fi operata". Este ultima gaselnita a celor care pacalesc folosind telefonul.

Sursa: SHUTTERSTOCK

Ultimul tip de escrocherie incepe cu un simplu telefon si ajunge la accidente grave, pentru care se cer sume mari de bani. Politia are cateva reclamatii, iar in unele a reusit sa prinda infractorii, care erau puscariasi si sunau din inchisoare. Cele mai multe cazuri nu sunt insa nici macar reclamate.

"Agatati" cu un premiu de 20.000 de euro


"Mama a fost sunata pe numarul de fix de un barbat care a anuntat-o ca sora mea a castigat in urma unei extrageri 20.000 de euro. Ea a crezut, pentru ca barbatul stia numele complet al surorii mele si adresa din Romania, desi ea e in Germania. I-a mai spus mamei ca premiul va fi acordat la emisiunea Minutul de sinceritate , de la Antena 1. Pentru a confirma premiul, barbatul i-a cerut sa formeze un cod pe mobil si i-a mai cerut si date despre persoanele cu care ea locuieste", povesteste Andreea.


Naiva, femeia a oferit datele cerute. Pentru a intra in posesia premiului, trebuia insa sa plateasca prin Western Union 600 de euro, echivalentul a 3% din castig. Femeia nu a vrut insa sa puna banii in contul unei persoane fizice, cum i s-a cerut, un anume Valentin Dima. "Cand a auzit, a inchis, spunand ca trebuie sa intre in direct in emisiune pentru a inmana un alt premiu", mai povesteste Andreea.

"Mama e in operatie. Trimiteti bani prin Western Union"

Pentru ca mama Andreei a facut greseala sa ofere numerele de telefon ale celor doua fete barbatului cu care vorbise, un "doctor" a sunat-o pe "castigatoare" (fiica din Germania) si i-a spus ca mama ei a avut un accident de masina si este in operatie.

"Existau insa probleme cu asigurarea mamei si ea trebuie sa trimita bani, tot prin Western Union. Operatia trebuia facuta la o clinica privata din Cluj, pentru ca acolo exista singurul aparat de care avea nevoie mama pentru a ramane in viata. Medicul a mentionat ca tranzactia trebuie facuta cat mai repede. I s-a spus surorii ca eu nu pot vorbi ca am lesinat", isi mai aminteste Andreea.

Lantul intamplarilor nu se incheie aici. "In timp ce sora mea din Germania incerca sa dea de mine, m-a sunat pe mobil cu numar necunoscut o persoana care s-a dat drept agent Vodafone, insa cam nesigur. Aceasta este prima balba care m-a facut sa imi dau seama ca e ceva in neregula. Au incercat sa ma faca sa formez si eu un cod pe telefon, pentru reactualizarea datelor, insa am refuzat si a inchis", spune Andreea.

Pentru ca si-a dat seama ca e o escrocherie, a sunat-o pe mama ei sa o avertizeze daca o suna cineva de la Vodafone. In mod surprinzator insa, pe telefonul mamei i-a raspuns un oarecare dr. Ionescu, care i-a spus aceeasi poveste ca si surorii ei.

"Am rugat o prietena sa o sune pe mama pe fix, intre timp, si mama a raspuns. Era teafara si nevatamata. I-am spus asa-zisu lui medic ca mama nu este in nicio operatie, pentru ca vorbesc cu ea acum la telefon. Atunci a inchis", conchide Andreea.

Factura ar putea face lumina

Tanara a incercat sa afle de la Vodafone unde a fost redirectionat numarul mamei, insa fara succes. Oficialii Vodafone ne-au spus ca "apelurile redirectionate vor aparea in detalierea facturii".

"Schimbati PIN-ul telefonului mobil, nu tastati niciodata coduri a caror semnificatie nu o cunoasteti, parolati telefonul utilizand caractere speciale (majuscule, cifre, simboluri) care sa o faca greu de aflat." SORIN MIERLEA, presedinte Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor

25 de plangeri
se inregistreaza anual la Politie din partea romanilor care sunt pagubiti prin intermediul telefoniei mobile sau fixe


SFATURI

Depuneti plangeri la politie, nu va dati CNP-ul si parolele

Numarul infractiunilor de acest gen, care sunt reclamate la Politie, sunt in jur de 25 pe an. "Acum cateva luni a fost inregistrata o plangere la sectia 13 a Capitalei si inca una la Ilfov. Dintre infractori au fost depistati chiar doi puscariasi, care isi sunau victimele din inchisoare, insa au fost prinsi", detaliaza Diana Sarca, purtator de cuvant la Politia Capitalei. "Romanii nu prea cad in plasele infractorilor, insa nici nu depun plangere, mai ales daca nu au fost prejudiciati", completeaza Calin Aurel, comisar sef la Directia Investigatii Criminale in cadrul IGPR.

De regula, infractorii se dau drept an ga jati ai unor firme de renume de telefonie sau din domeniul bancar, ceea ce ii face mai credibili. De aceea, specialistii recomanda sa veri ficati cele spuse de cei care va anun ta ca ati castigat sume de bani, pentru care trebuie sa oferiti un pro cent.

"De multe ori, e suficient sa intre pe siteurile companiilor la care se face referire pentru ca ele atentioneaza despre eventuale tentative de frauda", explica Calin Aurel. Datele personale nu trebuie comunicate prin telefon. "Sfatuim utilizatorii sa nu furnizeze date confidentiale (CNP, conturi bancare, parole, coduri de reincarcare) si sa evite accesarea paginilor web care pot imita www.vodafone. ro", spun oficialii Vodafone.» vezi articolul original


sursa:


Ads

Cele mai citite stiri de azi