Special

Publicat Miercuri, 30 martie 2016 , ora 13:07, de I. G.

EU CRED IN RAED ARAFAT

S-a dat publicităţii un raport al Corpului de Control al Guvernului, prin care a fost pusă la zid activitatea celor care au intervenit în noaptea tragediei de la Colectiv. S-a scris despre faptul că acţiunea echipelor de intervenţie a fost necoordonată, sau că ISU nu a respectat procedurile. Personajul negativ, omul asupra căruia s-au îndreptat multe dintre acuzele documentului prezentat de oficialii de la guvern, a fost fondatorul SMURD, doctorul Raed Arafat.


Documentul în cauză a fost prezentat fără a se lua în considerare şi părerea celor acuzaţi, şi au fost folosiţi termeni duri pentru a incrimina acţiunea echipelor de salvare. Doctorul Arafat a explicat unele aspecte, şi a menţionat faptul că reprezentanţii guvernului vor reface documentul, incluzând şi argumentele oamenilor din echipele de intervenţie, pentru că actuala versiune este total neacceptabilă pentru un eveniment de o asemenea gravitate.


Acum, la atâtea luni după acea tragedie care a îndoliat o ţară întreagă, putem spune că, probabil, echipele de intervenţie nu s-au mişcat perfect, dar trebuie să ne gândim şi la proporţiile dezastrului atunci când ne dăm cu părerea. La acuzaţiile referitoare la felul în care s-a dat primul ajutor, târându-se victimele pe caldarâm, putem spune că am văzut acelaşi mod de a încerca salvarea unei vieţi şi în cazul atentatelor de la Bruxelles. Sunt intervenţii făcute în criză de timp, când viaţa unui om poate depinde de cât de repede se acţionează.


Dacă doctorii sau asistentele au decis că nu mai este timp pentru trimiterea la spital a unui rănit care are nevoie acolo, pe loc, de o intervenţie, este clar că nimeni nu poate condamna un demers atât de disperat. Este uşor să tragi concluzii de pe margine, dar când în mâinile tale stă viaţa unui om, este foarte complicat să mai judeci atât de detaşat situaţia. O să-mi spuneţi că cei trimişi la locul tragediei sunt oameni pregătiţi special pentru astfel de cazuri, şi este corectă observaţia, dar să nu uităm că vorbim de un incendiu de mare amploare, cu zeci de victime, adică o situaţie care nu prea cred că este prevăzută la cursurile de pregătire.


Ştiu că la citirea acestui articol rudele şi prietenii victimelor îmi vor condamna luarea de poziţie, dar cred că este foarte important să aflăm adevărul ascultând şi argumentele celor acuzaţi. Este foarte comod să se găsească repede un vinovat, pentru ca apoi întreaga opinie publică să arunce cu pietre în cei acuzaţi. Dacă echipele de intervenţie au făcut greşeli, sau dacă s-au piedut vieţi omeneşti din motive de incompetenţă, atunci este corect ca cei aflaţi în culpă să plătească. Până se clarifică această situaţie, eu nu cred că doctorul Raed Arafat merită să fie astfel denigrat, după tot ce a făcut pentru această ţară.


Cei care au redactat documentul trebuie să-l refacă şi, după modificarea lui, putem trage concluziile. Dar faptul că au prezentat un document care aduce acuze atât de serioase unui întreg sistem, fără să asculte şi ce au de spus cei arătaţi cu degetul, mă poate pune pe gânduri. Până când noul document va fi dat publicităţii, între reprezentanţii unui guvern care (în diferite formule) nu a făcut nimic pentru  acest popor timp de 26 de ani, şi un om care a pus pe picioare cel mai performant sistem de intervenţie din România, eu merg pe mâna lui Raed Arafat, în el am încredere. S-a mai încercat denigrarea lui Raed Arafat şi în trecut, şi reacţia oamenilor a fost una de totală susţinere faţă de creatorul SMURD, pentru că faptele acestui om vorbesc pentru el mai mult decât orice document redactat de oamenii guvernului.


Cristian Huluban

ROL.RO

 

Ads

Cele mai citite stiri de azi