Special

Publicat Vineri, 09 septembrie 2016 , ora 13:17, de Cristina Stancu

EXISTĂ ÎNFRÂNGERI CARE TE ÎNALŢĂ

Nicolae Iorga, marele nostru istoric şi critic literar, a spus odată că "sunt victorii care te înjosesc şi înfrângeri care te înalţă". 


La acest citat m-am gândit când am văzut jocul făcut de Simona Halep în faţa maşinii de tenis numită Serena Williams, la US Open. Se spune despre Serena ca ar fi cea mai bună jucătoare din istorie, făcându-se probabil referire la numărul de trofee cucerite. Nu ştiu dacă e aşa, dar ştiu ca poate fi declarată fără ezitare cea mai puternică jucătoare de tenis, după ce, cu ani în urmă, Chris Evert Lloyd sau Gabriela Sabatini reprezentau adevărate etaloane de graţie şi eleganţă. Impresia de forţă emanată de Serena este copleşitoare pentru orice adversar, sportiva americană dominând tenisul feminin mondial prin calităţi fizice net superioare tuturor jucătoarelor din circuitul WTA.

halep-2.jpg

Simona a încercat să se opună forţei brute a Serenei, bazându-se pe atuurile care au adus-o între primele sportive din lumea tenisului. Ambiţie, determinare, multă mişcare, un anumit nivel de forţă care să-i permită să returneze multe din loviturile devastatoare ale campioanei americane. Simona îmi aduce aminte de cuvintele lui Ion Ţiriac, pe vremea când acesta, alături de Ilie Năstase, juca de trei ori finala Cupei Davis sau câştiga turnee de Grand Slam. Întrebat de reporteri care ar fi arma sa numărul 1, Ţiriac a spus: "Cea mai bună lovitură a mea sunt picioarele". În  timp ce Ilie Năstase era faimos pentru tehnica şi fantezia sa, Ţiriac era cel care nu renunţa la nicio minge, chiar şi atunci când era evident că nu avea cum să o ajungă. Aceeaşi calitate se vede şi în jocul Simonei, care compensează dezavantajul unei staturi nu tocmai impresionante cu o muncă titanică, cu încăpăţânarea de a nu renunţa niciodată.

halep-3.jpg

Presa internaţională a elogiat-o pe sportiva noastră, după apreciata evoluţie din partida cu Serena Williams. Zâmbetul Simonei de la finalul setului doi, câştigat de ea, chiar dacă a fost repede mascat de sportiva noastră, a fost totuşi prins de camerele de televiziune. Ştia că îi va fi foarte greu să o învingă pe Serena, dar reuşise să câştige un set şi, mai presus de toate, o cam chinuise pe campioana americană. Au fost şi multe comentarii răutăcioase la adresa Simonei, au fost cititori care se întrebau ce mare lucru a făcut, de ce o lăudăm atâta după ce a câştigat, la urma-urmei, doar un amărât de set în faţa Serenei? Este adevărat, Simona a fost învinsă, au fost momente în care adversara ei nu i-a dat nicio şansă, au fost şi cei 18 aşi care au avut un rol important în economia jocului. Dar daţi-ne voie să elogiem ambiţia şi puterea de luptă a sportivei noastre, care, deşi a fost evident dezavantajată din punct de vedere fizic, a vrut să demonstreze că se poate ridica la nivelul campioanei americane. Poate Simona nu va ajunge niciodată pe locul 1 în clasamentul WTA, dar, după meciul cu Serena, putem spune că merită, cu siguranţă, să facă parte din elita tenisului feminin.

halep-4.jpg

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi