Expozitie de trofee vanatoresti


Facebook

Pentru trei zile, localnicii, dar si turistii din statiunea Covasna, printre care si numerosi straini, au putut admira trofee de cerb, caprioara, urs, lup, vulpe, mistret, cocos de munte, dihor sau chiar bufnita, medaliate cu aur si argint, conform grilei de punctaj international adoptata si de vanatorii de la noi.

Cele mai vizionate si mai bine "expuse" trofee au fost cele obtinute de vanatori in padurile din zona, recunoscute in special pentru exemplarele de cerb.

Nu orice cerb impuscat sau prins este un trofeu. Ca sa fie demn de un trofeu, la cerb conteaza varsta, greutatea craniului si a coarnelor, dispunerea acestora. Integritatea coarnelor, numarul lor - par sau impar, cat de ascutite si de groase sunt coarnele.

Daca sunt orientate in fata, daca mai exista si un corn in spate. Toate acestea fac diferenta si dintre un cerb sanatos si unul bolnav. Daca cerbul este bolnav, coarnele lui vor creste neuniform sau in forme de-a dreptul ciudate.

Ca trofee nu se puncteaza coarnele "pierdute" de animale prin padure, fie in urma unor lupte cu adversarii, fie din cauza bolii. Din acestea, vanatorii fac in general obiecte de artizanat, de la manere de cutit sau briceag la nasturi, scrumiere, insigne, cuiere.

A inceput sezonul la cerb

Deschiderea expozitiei de la Covasna a coincis cu inceputul sezonului de recoltare la cerb. Sezon care incepe odata cu primul boncanit. Potrivit sefului grupei de vanatoare din Covasna, Denes Botond, cerbul intra dupa 15 septembrie in perioada de imperechere.

Acum, cerbii sunt mai putin atenti, se lasa mai usor surprinsi de vanatori. Pentru a-i atrage in cursa, trebuie sa stii sa sufli intr-o scoica de mare si sa scoti un sunet care aduce a boncanit de cerb. Animalul trebuie convins ca pe teritoriul lui a intrat un alt cerb care "atenteaza" la ciutele lui si iese in bataia pustii.

In ultimele zile vanatorilor le-a fost mai greu sa ia urma cerbilor din padurile judetului pentru ca a fost destul de cald. "Daca nu e racoare dimineata si seara, cerbul boncane noaptea si e mai greu sa-i iei urma", ne-a spus Botond, care se asteapta totusi ca, in urmatoarele zile, colegii lui sa dea peste niste exemplare demne sa "ajunga" trofee numai bune de alaturat celor deja expuse.» vezi articolul original


sursa:

vezi comentariile
Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti