Special

Publicat Miercuri, 28 septembrie 2016 , ora 12:54, de Cristina Stancu

ȘI MAICA RUSIA NE IUBEȘTE?

Românii se simt jigniți de gestul Ambasadei Rusiei, care a donat 100 de Euro pentru Cumințenia Pământului, suma fiind însoțită și de un videoclip în care se vorbește despre "prietenia seculară" dintre cele două țări.

Reacția Ministerului român de Externe, a fost una evident politicoasă, încercând să folosească un limbaj mai curând diplomatic pentru a nu-l deranja cumva pe "marele prieten de la Răsărit". Sunt și români care spun că nu văd nimic jignitor în donația făcută de Ambasada Rusă, și se întreabă de ce alte ambasade, ale unor țări care susțin că sunt prietene ale României, nu au făcut un gest similar.

cumintenia-2.jpg

Mai mult decât suma donată, deranjează filmul atașat, în care se amintește că multe din realizările românilor au fost datorate influenței venite de la Moscova. Dacă Ambasada Rusiei nu știe, sau se face că nu știe, sunt destui români care cred că tocmai prezența Rusiei (sau a Uniunii Sovietice) în unele momente ale istoriei noastre nu a fost tocmai benefică poporului român. Cei care au trăit perioada comunismului știu că în cei 50 de ani de conducere totalitară România a pierdut contactul cu lumea civilizată, cu democrația. Acest gest al Ambasadei Rusiei, oricât de binevoitor ar vrea să pară, este perceput de majoritatea românilor ca o sfidare, ca o palmă dată României, din partea unui vecin mult prea puternic, care își permite să ne trimită un film de propagandă în care nu se redă întocmai adevărul.

cumintenia-3.jpg

Iată că, din nou, românii se simt jigniți și sfidați de străini. Oare de ce își permit acești străini să facă anumite gesturi față de noi? De ce francezii ne-au ironizat într-o emisiune de mare audiență, imitându-i pe cerșetorii români, care nu vor să muncească, dar întind mâna după pomană? De ce ambasadorul american Hans Klemm s-a fotografiat cu steagul ținutului secuiesc, aducând o nouă sursă de tensiune într-o zonă și așa destul de delicată? De ce alt ambasador american, cel de la Chișinău, a declarat că Moldova nu e România? Acum, Rusia ne trimite o sumă simbolică, însoțită de un film în care se prezintă "beneficiile" pe care romanii le-au avut în urma prieteniei cu marea putere de la Răsărit. Înainte de a ne arăta scandalizați de toate aceste episoade, poate ar trebui să ne întrebăm de suntem noi mereu cei luați în colimator. Și-ar fi permis Franța, SUA și Rusia astfel de gesturi cu alte țări?

cumintenia-4.png

Nu suma donată deranjează. La urma-urmei, când e vorba de o donație, orice sumă e binevenită. Cei care spun că Rusia scuipă pe Cumințenia Pământului și ne jignește cu cei 100 de Euro, ar trebui să-și aducă aminte că noi, românii, nu ne-am înghesuit să dăm prea mulți bani pentru opera lui Brancuși, oricât de patrioți ne-am crede. Ce mă doare pe mine, ca român, este altceva. Ce face statul român, ce fac politicienii noștri, pentru ca astfel de evenimente, considerate ofensatoare la adresa noastră, să nu se mai repete? Pentru că de câte ori apar astfel de episoade, pare-se că doar poporul se simte jignit, pe când conducătorii tratează cu indulgență afronturile.

Cristian Huluban
Ads

Cele mai citite stiri de azi