Iata cum arata soselele din Finlanda, in plina iarna!


Facebook
Iata cum arata soselele din Finlanda, in plina iarna!

Iata cum arata soselele din Finlanda, in plina iarna! Ce vedeti in aceste fotografii sunt drumuri secundare. Joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, raspunzand unei intrebari, s-a referit la modul in care finlandezii fac deszapezirea.

Oficialul a spus ca in Finlanda sunt sosele unde e zapada, nu se ajunge cu deszapezirea la "negru", adica la asfalt, si ca urmare finlandezii au cauciucuri specile pentru masinile lor, prevazute cu niste cuie, ca sa mearga prin zapada. Auzind treaba asta, l-am contactat pe un prieten care locuieste de mai multi ani la Helsinki, Octavian Balea, designer si fotograf, sa ne spuna daca intr-adevar asa e cum zic oficialitatile de la Bucuresti. A inceput sa rada, auzind ca Finlanda e "sub nameti".

Octavian ne-a zis ca tocmai fusese duminica trecuta intr-o zona aproape pustie din partea central-estica a Finlandei, spre granita cu Rusia, la 700 de kilometri de Helsinki. Avea de fotografiat niste biserici construite de arhitectul Josef Stenback, a carui cariera s-a consumat in perioada 1890-1920. Bisericile se afla in niste sate - Muuravesi, Nilsia, Varpaisjarvi, Sonkajarvi, Vehmersalmi - care au fiecare cateva sute de locuitori. Zona asta a tarii are o densitate a populatiei de patru locuitori pe kilometru patrat. Soselele pe care le vedeti in fotografii leaga intre ele doar aceste sate. Octavian a plecat la drum cand afara era o temperatura de minus 29 de grade. Se observa soseaua perfect curatata, in conditiile in care pe margine stratul de omat, cum zice interlocutorul nostru, are un metru grosime.

Nici picior de om pe soselele astea! "La un moment dat, am numarat 120 de kilometri in care am mers fara sa intalnesc nici macar o masina", exclama Octavian Balea. Cat priveste cuiele puse la cauciucurile speciale ale masinilor, romanul din Helsinki mi-a spus ca sunt in fapt un fel de capse, dar care au menirea de a spori aderenta masinii pe asfalt, nici pomeneala sa te ajute sa mergi cu automobilul pe zapada. "Nu exista in Finlanda un drum care sa nu fie deszapezit", adauga Octavian. De-asta ne-a trimis si poze cu utilajele de deszapesire care actioneaza in mediul urban.Sursa: vezi articolul original
vezi comentariile


cele mai citite stiri de azi


Lasa un comentariu (spam-ul si limbajul ofensiv vor fie sterse!)Stiri despre berbec, categoria horoscopul zilei
Berbec
Stiri despre taur, categoria horoscopul zilei
Taur
Stiri despre gemeni, categoria horoscopul zilei
Gemeni
Stiri despre rac, categoria horoscopul zilei
Rac
Stiri despre leu, categoria horoscopul zilei
Leu
Stiri despre fecioara, categoria horoscopul zilei
Fecioara
Stiri despre balanta, categoria horoscopul zilei
Balanta
Stiri despre scorpion, categoria horoscopul zilei
Scorpion
Stiri despre sagetator, categoria horoscopul zilei
Sagetator
Stiri despre capricorn, categoria horoscopul zilei
Capricorn
Stiri despre varsator, categoria horoscopul zilei
Varsator
Stiri despre pesti, categoria horoscopul zilei
Pesti