Special

Publicat Luni, 04 aprilie 2016 , ora 12:18, de I. G.

IN ROMANIA, TERORISMUL E PE SOSELE

Imaginile prezentate la emisiunile de ştiri ne lasă fără grai. În Brăila, o maşină intră pe contrasens şi spulberă cinci oameni aflaţi într-o staţie de autobuz. Impactul este înfiorător, fără să vrei te gândeşti că puteai fi în locul acelor oameni sărmani, a căror viaţă s-a sfârşit pentru că un bezmetic al şoselelor a decis că el nu poate aştepta în rând cu celelalte maşini. A devenit un fapt cotidian ca fiecare emisiune de ştiri să înceapă cu un accident grav, zilnic se petrec astfel de nenorociri, pentru că nu avem legi care să pedepsească aşa cum se cuvine aceste adevărate carnagii.


În Europa teama de terorişti este foarte mare, oameni din forţele speciale umblă înarmaţi pe străzi şi în staţiile de metrou. Am văzut că şi la noi s-au preluat astfel de măsuri, deşi riscul de producere al unor atentate pe teritoriul nostru este relativ mic. La noi cel mai mare pericol este pe şosele, locul unde mor, aproape zilnic, atâţia oameni nevinovaţi. Acolo ar trebui să fie prezenţi oamenii legii, şi nu doar în weekend-uri, pe drumurile spre mare sau munte, ci zi de zi, în toate zonele. Este normal să pui oameni înarmaţi la metrou, care mai mult sperie călătorii, dar să nu trimiţi echipaje ale Poliţiei pe toate drumurile? Poate astfel se va diminua numărul accidentelor grave, poate şmecherii de la volan şi-ar mai tempera nebunia.


Pe de altă parte, este obligatoriu ca legile să fie mult mai dure. Să se dea exemple clare că  dacă în tragedii precum cea de la Brăila şoferul scapă, cum se întâmplă de obicei, cu închisoare cu suspendare, nu numai că nu faci dreptate, dar îi încurajezi şi pe alţii să calce pe urmele acestui criminal. Dacă vitezomanii de pe şosele ar vedea că un şofer vinovat pentru un astfel de accident ar primi vreo 10 ani de închisoare (cu executare!) şi i s-ar anula pentru totdeauna permisul de conducere, poate s-ar mai cuminţi, sau măcar ar reflecta asupra riscurilor la care se expun. S-a ajuns prea departe cu toleranţa faţă de aceşti derbedei, au murit deja prea mulţi oameni nevinovaţi, cineva trebuie să răspundă pentru toate aceste nenorociri.


Dacă domnilor judecători, care dau sentinţe atât de blânde în aceste cazuri, li se pare că şoferii acuzaţi mai merită o şansă, să privească imaginile accidentului de la Brăila. Să vadă cum cinci oameni, care stau liniştiţi într-o staţie de autobuz, sunt spulberaţi de unul care a vrut să arate că el este mai presus de lege. Şi acei oameni aveau dreptul să trăiască, nu încălcau nicio lege, iar cel care este vinovat de moartea lor în nici un caz nu poate beneficia de clemenţă, trebuie să primească o pedeapsă în conformitate cu gravitatea faptei sale. Dacă nu se înăspresc legile pentru astfel de fapte, vom continua să contabilizăm, la fiecare final de an, bilanţul celor morţi în accidente rutiere. Şi vom constata că numărul deceselor creşte, an de an.
Cristian Huluban

ROL.RO

Ads

Cele mai citite stiri de azi